|
Alkemy |
| Autor |
Wiadomość |
Jacek_PL
Orkz Warboss

|
Wysłany: 2009-04-30, 13:45
|
|
|
Nasz główny agitator coś się opyla więc ja się pochwalę, że zostały mi do pomalowania już tylko trzy figurki z podstawki (oczywiście figurek było pięć ). W każdym razie ostatnio trochę się posunąłem w pracach i teraz mam już oddział młynarzy, teraz już tylko czyste malowanie zostało, może coś zdążę pomalować na najbliższe spotkanie sobotnie, które pewnie odbędzie się dopiero pod koniec maja - tak przy okazji to 23 i 30 maja będę raczej miał czas więc można się umówić na jakąś bitewkę lub pokaz dla tych co się zastanawiają. |
|
|
|
 |
CI3SL4Q
Młody v1.0 ;)

|
Wysłany: 2009-04-30, 14:42
|
|
|
To przez te egzaminy nie mam czasu malować figurek a tak na poważnie to robiłem foam swordy na wycieczkę więc trochę czasu mi to zajęło (15 małych + 15 dużych, no ale 50 zeta jest ) ale też już kończę malować mojego ślepego alchemika (płci żeńskiej). Na najbliższe spotkanie powinien być gotowy |
|
 |
Jacek_PL
Orkz Warboss

|
Wysłany: 2009-05-06, 13:45
|
|
|
Jeśli to kogoś zainteresuje, to w sklepie Mgła pojawiły się wreszcie figurki z Wave 4 oraz uzupełnione zostały braki z wcześniejszych dostaw. Ceny jak już wspomniałem poszybowały w górę, ale nikt nie obiecywał że to będzie tanie hobby . Dodatkowo jeszcze są też dostępne magnetyczne wkładki do podstawek do Alkemy, cena 1 zł za sztukę. Fajna sprawa, można wtedy przewozić figurki w metalowych puszkach, bez obawy że coś się zgniecie czy połamie, ja mam sobie zamiar takowe sprawić - tak przy okazji przypominam się, że prawdopodobnie w przyszłym tygodniu robię zamówienie, w tej chwili wszystko zależy od tego kiedy dotrze dostawa Konfrontacji. |
|
|
|
 |
Jacek_PL
Orkz Warboss

|
Wysłany: 2009-05-25, 11:24
|
|
|
Jak zwykle to bywa, jeszcze wiele bitew musi zostać stoczonych zanim zagramy zgodnie z przepisami Doczytałem sobie kilka zasad i tak :
- po udanej szarży, otrzymuje się nie tylko darmowy atak, ale także bonusową kostkę do ataku
- under cover działa trochę inaczej niż graliśmy, szczególnie że inny figurki zapewniają osłonę tylko jeśli cel jest w odległości 1" od innej figurki
- reakcje, można tylko ruszyć się do walki wręcz (tylko na zasięg zwykłego ruchu i nie jest to szarża) lub wejść za zasłonę, nie można ruszyć się tak po prostu
- strzelanie z reakcji do szarżującego, nie daje bonusu z point blank range
Reszta chyba była ok, poza oczywistym błędem na początku że bieganie zabiera 2AP, który i tak sobie wyjaśniliśmy.
A i na koniec jeszcze taka drobnostka, bo rozmawialiśmy z Cieślą o jakiś fajnych elementach scenerii, prawie idealne na Jin Posty czy inne objectivy byłyby takie podstawki z Micro Art Studio, 5 sztuk kosztuje ok 20zł plus przesyłka. Napisałem prawie idealne bo są rozmiaru 30mm, a nie 25mm, ale myślę że to żaden kłopot, jedyny kłopot to pomalować je tak ładnie jak na zdjęciu |
|
|
|
 |
CI3SL4Q
Młody v1.0 ;)

|
Wysłany: 2009-05-26, 17:20
|
|
|
Dobra wiadomość - powoli kończę malować mojego alchemika! Mam także już w planach kolejny zakup. Jeżeli twoje plany Jacku się nie zmienia i kupisz Jade Reinforcements to ja kupuję Malikh Tuaregs a z podstawki wywalam dwóch Malikh Jaraya. Tym sposobem mamy armie na +/- 200pkt (ty będziesz miał siedem punktów więcej ale to tyle co nic...). Malikh Tuaregs sa zarąbiści ze swoją zdolnością stealthy. Nie dość że mogę ich ustawić na końcu, jak już wszystkie inne figurki będą wystawione to są traktowani jakby byli Under Cover podczas strzału i nie można ich zaszarżować z odległości większej od 4 cali |
|
 |
Jacek_PL
Orkz Warboss

|
Wysłany: 2009-05-26, 22:19
|
|
|
Ty mi lepiej powiedz kiedy to nastąpi Ja tak z dobrej woli na pewno nie kupię zanim nie skończę figurek z podstawki, ale coś sobie planowałem kupić w czerwcu więc równie dobrze może to być akurat to. Coś czuję, że braki w wyszkoleniu mojej milicji będę nadrabiał liczebnością |
_________________ Moje planszówki |
|
|
|
 |
CI3SL4Q
Młody v1.0 ;)

|
Wysłany: 2009-05-27, 14:38
|
|
|
| Jacek_PL napisał/a: | | Coś czuję, że braki w wyszkoleniu mojej milicji będę nadrabiał liczebnością |
"I Chuck Norris dupa kiedy ludu kupa" więc mam nadzieję że tych 4 milicjantów nie zrobi mi sieczki z łuczników... |
|
 |
CI3SL4Q
Młody v1.0 ;)

|
Wysłany: 2009-05-27, 20:54
|
|
|
Na liście graczy na stronie Krakena widnieją już AŻ DWIE osoby z Polski, w tym ja W porównaniu z taka Francją (171 graczy) to wypadamy lichutko... ale co tam. I tak jesteśmy lepsi od Finlandii, Hiszpanii czy też Luksemburgu |
|
 |
Carlos
Ojciec Dyrektor

|
Wysłany: 2009-08-13, 17:56
|
|
|
Witam
Gra ktoś jeszcze w Alkemy? Ja właśnie zdobyłem starter Khaliman Republic, szukam kogoś do rozegrania kilku partyjek.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
CI3SL4Q
Młody v1.0 ;)

|
Wysłany: 2009-08-13, 19:33
|
|
|
Tak, gramy cały czas No i niestety też mam Khalimanów*... ale ciekawie będzie zmierzyć się z własną frakcją W każdym razie jak będę miał trochę czasu wolnego to dam znać bo z chęcią bym zagrał.
*niepomalowanych, bo przez wakacje pracuje a jak mam wolne to przeważnie pije |
|
 |
Carlos
Ojciec Dyrektor

|
Wysłany: 2009-08-13, 19:43
|
|
|
No cóż starter za 20 złotych mnie skusił. Chociaż chciałbym też mieć Avalon. W każdym razie może jeszcze będę miał Jade. Jednak to pozostaje na etapie załatwiania. |
|
|
|
 |
CI3SL4Q
Młody v1.0 ;)

|
Wysłany: 2009-08-13, 19:48
|
|
|
Jade ma Jacek... więc lepiej Avalon |
|
 |
Carlos
Ojciec Dyrektor

|
Wysłany: 2009-08-13, 20:03
|
|
|
| Może i tak ale Jade też się przyda, tym bardziej że jeżeli wszystko pójdzie po mojej myśli będzie kosztował grosze. Jeżeli gra mi podejdzie to może i kupie Avalon zobaczymy. |
|
|
|
 |
Jacek_PL
Orkz Warboss

|
Wysłany: 2009-09-05, 18:28
|
|
|
Ja się określę za kilka dni to znaczy jeśli w końcu pojawi się wave 5 to zamierzam się w to bawić dalej, ale jeśli nie ... w każdym razie ma być za darmo dostępny podręcznik Genesis, zobaczymy co tam będzie.
Edit. Minął prawie miesiąc i mniej więcej wiadomo że wave 5 pojawi się w okolicach 19 września (niezły poślizg z maja), teraz nie wiem czy kupować, jak się na to zapatrujecie, warto ciągnąć to Alkemy ? |
|
|
|
 |
Jacek_PL
Orkz Warboss

|
Wysłany: 2011-08-15, 10:14
|
|
|
Tak trochę wykopie ten temat z pod tony kurzu, a mam ku temu dwa powody. Pierwszy dosyć prozaiczny, w końcu pomalowałem mój ostatni (jak na razie) model do Alkemy, oto on:

Od razu uprzedzę że zwaliłem sprawę varnisha, po raz pierwszy używałem nowego z Army Paintera i zbyt szybko nałożyłem drugą warstwę, co zaowocowało wybarwieniem niektórych kolorów, np. metaliki stały się szare, to samo z czarnym kolorem, po prostu została nałożona zbyt gruba warstwa. Po pierwszej warstwie modele (bo malowałem trochę więcej) były ok, to tak na przyszłość przestroga dla innych nie śpieszyć się.
Druga sprawa, dotyczy możliwości zakupu starych modeli do Alkemy. Na Miniature Market jest spora wyprzedaż modeli do Alkemy i choć nie wszystko jest dostępne, to można sobie coś nabyć w dobrych cenach, np. podstawki są w okolicach 15$ z przesyłką. Ja się na razie zastanawiam nad rozwinięciem mojej armii, chociaż wiem że to już tylko w celach czysto kolekcjonerkich, chyba że jednak ktoś byłby zainteresowany |
_________________ Moje planszówki |
|
|
|
 |
|
|