|
AT-43 |
| Autor |
Wiadomość |
Jacek_PL
Orkz Warboss

|
Wysłany: 2009-08-22, 19:40 AT-43
|
|
|
Ponieważ gra AT-43 to flagowy w tej chwili tytuł Rackhama to zdarza mi się czasami wrzucić jakiś news o tej grze, więc coby nie śmiecić w dziale Konfrontacji założyłem nowy temat. A jak już założyłem nowy temat to czemu nie napisać paru słów o samej grze
Akcja gry rozgrywa się w bliżej nieokreślonej przyszłości, w każdym razie nie tak odległej jak w innym futurystycznym bitewniaku czyli raczej stulecia, a nie milenia. Historia zaczyna się na planecie AVA gdzie ludzie odpierają atak Therian, a właściwie to nie wiem czy czegoś nie przekręcam i to ludzie buntują się przecie Therianom, w każdym razie w wyniku walki planeta AVA podlega bardzo drastycznym przemianom klimatycznym, łącznie ze zmianą orbity. Od tego momentu, określanego jako Trauma, zaczyna się nowy kalendarz i akcja gry przenosi nas 43 lata później, stąd też jest tytuł A(fter) T(rauma) - 43. Może więcej wyjaśni początek tego filmiku.
Podobnie jak to ma miejsce w Konfrontacji Age of Ragnarok figurki są pomalowane i gotowe do gry zaraz po wyjęciu z pudełek, tak właściwie ponieważ AT-43 pojawiło się wcześniej, to właśnie tej grze zawdzięczamy jak obecnie wygląda nowe wcielenie Konfrontacji. Mimo wielu podobieństw do Konfrontacji, gra jest zdecydowanie inna i to nie tylko dla tego że jest futurystyczna. Nie będę się tu rozpisywał o niuansach gry jak ktoś ma życzenie to na stronie Rackhama można znaleźć kompletne zasady gry. Całe uniwersum gry ma pomieścić 8 frakcji (taki jest plan) przy czym dotychczas zostało wydane pięć z nich, szósta ma się pojawić w okolicach październik/listopad, siódma jest znana tylko z nazwy, a ósma to nie wiem czy nawet twórcy gry wiedzą kto to będzie Skupiając się na tych sześciu znanych wygląda to tak:
- U.N.A. - czyli United Nation of AVA to armia ludzi jak żywo przypominająca armię amerykańska
- Therianie - obcy którzy zaatakowali planetę AVA, są to właściwie żywe maszyny
- Red Block - druga armia ludzi, jak się można domyślić, wzorowana na byłym już ZSRR, gdzie lud pracujący walczy o ... nieważne
- Karamanie - obcy ? właściwie kosmiczne goryle
- COGS - to typowi już obcy dążący do doskonałości genetycznej, tradycyjnie po trupach innych
- ONI - trzecia armia "ludzi", cudzysłów jak najbardziej na miejscu ponieważ ONI to korporacja, która prowadzi rozległe badania medyczne i trzonem ich sił bojowych są ... zombie
Krótkie opisy poszczególnych frakcji i zdjęcia modeli tradycyjnie można zobaczyć na stronie Rackhama.
A teraz w sumie najważniejsze, tzn. dla czego akurat wzięło mnie na napisanie tego postu i wbrew pozorom nie chodzi wcale o to że chodzi mi po głowie kupienie paru figurek Tak naprawdę chciałem pokazać dosyć zabawny filmik gdzie można zobaczyć jak amerykanie bawią się plastikowymi żołnierzykami (Uwaga całość podzielona jest na 6 części i w sumie zajmuje prawie godzinę, ale wystarczy obejrzeć praktycznie pierwszą część, chociaż powiem że w pozostałych też jest co oglądać). Tak przy okazji ten gość nakręcił też kilka filmików z GenConu 2009, jeśli ktoś się interesował samym GenConem to polecam. |
|
|
|
 |
Jacek_PL
Orkz Warboss

|
Wysłany: 2009-10-06, 18:30
|
|
|
| 17 i 18 października odbędzie się w Opolu turniej AT-43, pod bardzo wdzięcznym tytułem "Wojna o planetę Orrum-2". Koncepcja turnieju jest dosyć ciekawa, bo gracze zostaną podzieleni na dwie drużyny, a kolejne rozgrywki będą przypominały raczej kampanię, a nie zwyczajne rozgrywki turniejowe. Więcej informacji o samym turnieju na forum Mgły. Osoby spoza Opola mają możliwość noclegu w klubie, dodatkową atrakcją mają być poza turniejowe rozgrywki w Alkemy. |
|
|
|
 |
Jacek_PL
Orkz Warboss

|
Wysłany: 2009-10-18, 22:36
|
|
|
Muszę powiedzieć, że dawno takiego turnieju jeszcze nie widziałem, dzięki zmyślnemu podziałowi na drużyny udało się niesamowicie podnieść fun płynący z rozgrywek, chociaż i tak akurat na tych turniejach (w Confrontation i AT-43) atmosfera jest wspaniała i nawet przegrana gra daje sporo satysfakcji. Wyniki i zdjęci pojawią się pewnie w najbliższym tygodniu, na razie mogę powiedzieć że był to mój pierwszy turniej w AT-43 (tak na marginesie to były także moje pierwsze gry), ale chyba nie ostatni bo połknąłem bakcyla i prawdopodobnie w listopadzie zacznę formować zaczątki mojej armii wtedy ma pojawić się nowa frakcja O.N.I. Mimo wielu podobieństw AT-43 jednak sporo różni się od Konfrontacji AotR. Zasady są deczko bardziej skomplikowane, ale też dają dużo więcej możliwości kombinacji, jeśli miałbym oceniać to są jednak lepsze niż te w Konfrontacji. Jedyne co niezbyt mi w tej grze leży to klimat tego świata , Warhammer 40K to to nie jest, a Ruskie w kosmosie wyglądają co najmniej komicznie, chociaż trzeba przyznać, że biją niemiłosiernie |
|
|
|
 |
Jacek_PL
Orkz Warboss

|
Wysłany: 2009-10-19, 18:16
|
|
|
| Jak by ktoś chciał zobaczyć jak wyglądał turniej to zapraszam do spojrzenia na obszerny raport napisany przez głównego organizatora. |
|
|
|
 |
greco
Zajechamski

|
Wysłany: 2009-10-19, 18:42
|
|
|
| Kiedy ty sie tam jacku pojawiłeś... nic nie mówiłeś :p |
_________________ Supreme Commander of the Asgard Fleet |
|
|
|
 |
Jacek_PL
Orkz Warboss

|
Wysłany: 2009-10-19, 19:48
|
|
|
| greco napisał/a: | | Kiedy ty sie tam jacku pojawiłeś... nic nie mówiłeś :p |
Pojawiłem się tam w sobotę wczesnym rankiem a nic nie mówiłem bo w sumie co miałbym powiedzieć "Jadę na turniej trzymajcie za mnie kciuki". Napisałem przecież że turniej będzie, a nie pisałem, że pojadę z powodu tego, że miałem pożyczoną armię, a nie znam nikogo w Częstochowie kto miałby armie do AT-43, więc nie byłbym w stanie załatwić komuś figurek. Nie liczyłem na to, że ktoś wybierze się na dwa dni do Opola tylko popatrzeć jak inni grają. |
|
|
|
 |
zmorek
Bats & Butterfly

|
Wysłany: 2009-10-19, 20:19
|
|
|
Fajny opis i fajny pomysł na turniej. Czy organizatorzy planują coś podobnego do C:AoR |
_________________ Allow me to google it for you, sire |
|
|
|
 |
Jacek_PL
Orkz Warboss

|
Wysłany: 2009-10-19, 20:52
|
|
|
| zmorek napisał/a: | Fajny opis i fajny pomysł na turniej. Czy organizatorzy planują coś podobnego do C:AoR |
Na razie nie bardzo wiem co planują organizatorzy najbliższego turnieju w Toruniu, bo niestety z różnych przyczyn nie pojawili się w Opolu więc nie było jak pogadać, ale pojawiły się z ich strony zapytania o armie jakie mają się "zamiar" pojawić na turnieju, więc coś tam być może kombinują. Raczej trudno będzie im zorganizować coś tej klasy bo jednak wyraźnie widać było że potrzebne były te dwa dni rozgrywek, a w Toruniu ma być tylko jeden dzień. Problemem jest też to, że trudniej w takich rozgrywkach wyłowić klasycznych zwycięzców, a w sumie już odtrąbiono że turniej w Toruniu będzie miał rangę Mistrzostw Polski, co niejako obliguje do wyłonienia takowego na jakiś warunkach które będą dawały wszystkim równe szanse, co przy takich podziałach poszczególnych stołów jest bardzo, bardzo trudne. Nie wiem czy zwróciliście uwagę na dziwne kryteria wyłaniania graczy którzy otrzymają nagrody, może poza jedną to reszta wyglądała tak egzotycznie, że równie dobrze można było te nagrody rozlosować (swoją drogą ja na nic się nie załapałem, ale to i dobrze ). Wydaje mi się, że jeśli będzie jakiś turniej w Opolu i gracze wyrażą taką chęć to możemy się spodziewać czegoś podobnego również w CAoR. |
|
|
|
 |
Jacek_PL
Orkz Warboss

|
Wysłany: 2009-10-23, 09:34
|
|
|
Dzisiaj pojawiła się polska strona poświęcona grze AT-43, adres prosty do zapamiętania www.at-43.pl. Na stronie jest już całkiem pokaźna liczba informacji, a osoby które piszą tam artykuły zapewniają, że będzie ich więcej. |
|
|
|
 |
zmorek
Bats & Butterfly

|
Wysłany: 2009-10-23, 14:32
|
|
|
| osób, czy artykułów? |
_________________ Allow me to google it for you, sire |
|
|
|
 |
Jacek_PL
Orkz Warboss

|
Wysłany: 2009-10-23, 14:35
|
|
|
| zmorek napisał/a: | | osób, czy artykułów? |
A jednych i drugich będzie więcej |
|
|
|
 |
Jacek_PL
Orkz Warboss

|
Wysłany: 2009-10-26, 12:33
|
|
|
| Na serwisie Figouz.net pojawiła się "sekcja zwłok" Army Boxa O.N.I. Box wygląda całkiem przyzwoicie, mam nadzieję że armia będzie grywalna. Taka ciekawostka, na zdjęciach z tyłu pudełka widać już nowe logo RE. |
|
|
|
 |
Jacek_PL
Orkz Warboss

|
Wysłany: 2009-11-19, 13:02
|
|
|
| Dzisiaj pojawiła się zapowiedź kolejnego turnieju w AT-43 tym razem w Warszawie. Niestety będzie to raczej klasyczny turniej, a nie taki jak w Opolu. Wstępna data to 30 styczeń 2010 (jeszcze coś się może zmienić), format 2500 punktów, 3 bitwy, wszystko w ciągu jednego dnia. |
_________________ Moje planszówki |
| Ostatnio zmieniony przez Jacek_PL 2009-12-17, 10:14, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Jacek_PL
Orkz Warboss

|
Wysłany: 2009-12-08, 19:05
|
|
|
Jutro powinienem dostać swoje pierwsze figurki do AT-43 to tak na marginesie bo chciałem napisać że oprócz zasad Rackham udostępnił teraz za darmo do pobrania niektóre z podręczników do poszczególnych armii. Wedle oficjalnych informacji są to podręczniki których skończył się nakład, a nieoficjalnie ... to nikt nie wie Jak na razie w wersji english są dostępne AB Karman i Cogów. Są jeszcze dwa inne ale w wersji francuskiej (jak ktoś bardzo chce to zapraszam na stronę Rackhama ) |
_________________ Moje planszówki |
|
|
|
 |
CI3SL4Q
Młody v1.0 ;)

|
Wysłany: 2009-12-08, 19:42
|
|
|
Tak na marginesie, z kim planujesz grać bo chyba mi to umknęło
Szczerze to AT-43 bardziej mi się podoba od Konfrontacji więc jeżeli byłyby jeszcze ze dwie osoby prócz mnie chętne do grania to chyba bym się skusił żeby kupić AB. Oczywiście to by eliminowało kupno AB Ram'u (czasowo ma się rozumieć ) więc poczekam jeszcze na twoje wrażenia. |
|
 |
|
|