Strona Główna Częstochowska Fantastyka
Fantastyczne miejsce w sieci.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
b5 pytanie o zasady.
Autor Wiadomość
Kiebduj 
BIG BIG BASTARD MAN

Wysłany: 2010-03-31, 19:04   

oj tam oj tam.

po co nam wojna?

Zresztą PC to nawet nie strona w wojnie:) nie mamy armi ani nawet prezydenta. jesteśmy pokornymi sługami ludzkości.

Kiebduj 
BIG BIG BASTARD MAN

Wysłany: 2010-04-04, 14:06   

czy news of galactic import (czy jak to sie tam pisze) blokuje tylko konflikty zagrane czyli inicjated by conflikt card czy tez konflikty z agend czy np. króla artura?

kruk 
VOTE FOR CTHULHU

Wysłany: 2010-04-04, 15:00   

http://trade.mahasamatman...xe/Gallery/?228
na karcie jest wyraźnie napisane że nie można zagrać konfliktu, a nie karty konfliktu.

Kiebduj 
BIG BIG BASTARD MAN

Wysłany: 2010-04-05, 12:49   

czy Play & inicjate to to samo?

kruk 
VOTE FOR CTHULHU

Wysłany: 2010-04-05, 13:32   

chyba za dużo sie w pierścionki nagrałeś :P

a na poważnie - jest coś co pozwala ci sądzic, że karta ta blokuje tylko tynflikty zagrywae z karty konfliktu, natomiast inne źródła pomija??
nie przypominam sobie by coś takiego było w którejś wersji FAQów, ale możesz je przejrzec j jeśli coś takiego będzie to stawiam ci piwo :D

zmorek 
Bats & Butterfly

Wysłany: 2010-04-05, 18:33   

Kod:
Agenda-based Conflicts are considered to be "played".

W FAQach nie ma nic o tym, że konflikty z grup, czy postaci są traktowane inaczej, więc przytoczoną powyżej zasadę trzeba, moim zdaniem, rozciągnąć również na nie.

Kiebduj 
BIG BIG BASTARD MAN

Wysłany: 2010-04-06, 11:05   

czyli w turze po newsach nie ma konfliktów "kropka".

A kiedy turniej kiedy? Ja już decka mam. i bym zagrał.

Kurzymiś 
ODYN !!!

Wysłany: 2010-04-18, 12:47   

Są konflikty które sie re-inicjuja automatycznie np shadow C. :pifo:

(i wisienka na szczycie :P )

zmorek 
Bats & Butterfly

Wysłany: 2010-05-06, 00:02   

Kod:
Used As - Normally, no ability may be used to attack another ability. However, if a card states that one
ability may be used as another, the character acts as if he had the new ability at the same level as his old
ability for the rest of the turn. Note, however, that this is NOT the same as using a non-standard ability
within a given conflict.
An example: The Humans initiate a Kidnapping (Intrigue) conflict targeting Delenn. General Hague
supports the conflict with 3 Intrigue. The Minbari plays Level the Playing Field on Kalain, which allows him
to use Leadership within an Intrigue conflict. Kalain cannot attack General Hague, since to make an
attack he would have to use Intrigue (the ability General Hague used in the conflict). As the next Minbari
action, Kalain opposes the kidnapping conflict (using his 4 Leadership). Sinclair can now attack Kalain
using Leadership, the same ability Kalain used in the conflict. A Human Agent could not attack Kalain
using Intrigue, since Kalain did not use Intrigue, even though the conflict is an Intrigue conflict.

Podsumowując:
Jeśli ktoś wejdzie w konflikt z levelki, to można mu tubnąć tym samym statem nie używając levelki.

greco 
Zajechamski

Wysłany: 2010-05-06, 09:15   

A to były jakieś wątpliwości co do tego??

Klisza 
Undercover Spy

Wysłany: 2010-05-14, 16:36   

Tutaj znalazłem oficjalne zasady turniejowe (amerykańskie) proszę zwrócić uwagę na podpunkt 1 i 2 w świetle zbliżających się turniejów. Jeżeli chodzi o podpunkt 4 to już ustaliliśmy że nie ma sideboardu.

• If every player fulfills the requirements for a Major Victory on the same turn, every player scores a Major Victory. For tournament scoring purposes, you total the points for the first X places in the tournament (where X is the number of players scoring a Major Victory) and divide the total by the number of players who scored the Major Victory. For awarding bonus points, you split them up as evenly as possible and have each of the winners award the points. When the number of points is not evenly divisible by the number of winners, both players must agree on whom to give the odd point.
• When time is called in the preliminary rounds of a tournament, the Action Round stops immediately. The Conflicts resolve and the players check for victory. If a player is then eligible for either a Standard Victory or a Major Victory, they receive the bonus points for scoring a Victory before time expires.
• There should not be any dual races in at the same table in the preliminary rounds at a tournament.
• In tournaments, all players reveal their ambassadors and then may go into their decks and/or sideboards and change their deck and/or select their starting hand. Sideboarding is allowed between rounds as well.
• You may change your Starting Ambassador in a tournament if you have an acceptable alternate ambassador in your sideboard that would not change your race.
• When an effect allows you to go through your deck for a card, you do not have to show the other players the cards you go through in your deck. The other players may request that the
BABYLON 5 CCG
Ranger (or another judge) confirm that you are actually pulling the appropriate card from your deck.
• A Major Victory always trumps a Standard Victory. So if someone is claiming a Major Victory and another player wins a standard with Steal Babylon 4, the Major Victory is the winner.
Ten post jest moją subiektywną opinią w tej chwili mimo chęci zachowania obiektywizmu. Nie może on służyć przeciwko mnie w następnych postach po tym terminie, gdyż zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny.

Klisza 
Undercover Spy

Wysłany: 2010-05-14, 16:41   

Przy przeglądaniu spisów kart zaciekawiło jedno stwierdzenie:

"(...) If the conflict is supported by 3 or fewer participants(...)"

Czy postać zneutralizowana liczy się jako supporting participant??? W zasadach które sprawdziłem na szybko nic w tym temacie nie znalazłem. Jeżeli ktoś coś ma to niech wrzuci, ewentualnie proszę jakieś rozsądne argumenty za lub przeciw poparte cytatami z instrukcji lub innych wiarygodnych źródeł.
Ten post jest moją subiektywną opinią w tej chwili mimo chęci zachowania obiektywizmu. Nie może on służyć przeciwko mnie w następnych postach po tym terminie, gdyż zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny.

kruk 
VOTE FOR CTHULHU

Wysłany: 2010-05-14, 16:58   

Klisza napisał/a:
Czy postać zneutralizowana liczy się jako supporting participant??? W zasadach które sprawdziłem na szybko nic w tym temacie nie znalazłem. Jeżeli ktoś coś ma to niech wrzuci, ewentualnie proszę jakieś rozsądne argumenty za lub przeciw poparte cytatami z instrukcji lub innych wiarygodnych źródeł.

nie trzeba żadnych źródeł. postać uczestniczy w konflikcie aż do jego rozstrzygnięcia, chyba, że dzięki jakimś efektom kart przestanie być partycypantem. postać popierała konflikt jakąś cechą, później zaś jej cecha została zmniejszona do zera w wyniku obrażeń, więc popparcie daje za 0

Klisza 
Undercover Spy

Wysłany: 2010-05-14, 20:26   

no właśnie nie jestem tego do końca pewien tzn. tego że jest participant to tak ale czy nadal jest supporting??

Klisza 
Undercover Spy

Wysłany: 2010-05-14, 20:43   

Podczas grzebania znalazłem coś takiego:

Any card which is neutralized during a turn may not take any more actions during that turn, even if it is somehow repaired or readied during the turn. Supporting cards will be discarded at the end of the turn if they are still neutralized.

Nie ma to związku z poprzednim postem ale kiedyś zastanawialiśmy się czy Zneutralizowana postać może się leczyć po Hour of the Wolf teraz już wiemy że nie może.

Odpowiedz do tematu