Strona Główna Częstochowska Fantastyka
Fantastyczne miejsce w sieci.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Battlestar Galactica
Autor Wiadomość
Jacek_PL 
Orkz Warboss

Wysłany: 2009-03-08, 15:13   Battlestar Galactica

Wrażenia z pierwszej rozgrywki jak najbardziej pozytywne. Jeszcze co prawda nie do końca graliśmy jak należy (jak zwykle musimy zagrać z Maćkiem ;) ) i gra skończyła się tekstem "Bo ja muszę już iść" ale i tak było bardzo dobrze. Według mnie gra jest o oczko wyżej jeśli chodzi o gry kooperacyjne niż Shadows over Camelot, tutaj zdrajcy są zawsze. Co ciekawe jest przy tam zachowany balans gry, a przy okazji pomysł z uśpionymi cylonami jest naprawdę mocny. W każdym razie czekam na kolejną rozgrywkę.

Co do niezgodności z zasadami to :
- jeśli skacze się FTL z pól -3 i -1, to jest wykonywany rzut 7 lub 8 więcej skok udał się bez problemów, 6 lub mniej traci się tyle populacji ile wskazuje pole
- skok sam z siebie nie zabiera paliwa, to wynika tylko z kart skoków (chociaż podejrzewam że większość i tak zżera :) )
- w fazie ujawnionych cylonów nie ciągnie się kart kryzysów

greco 
Zajechamski

Wysłany: 2009-03-08, 16:03   

To, że skok nie zżera paliwa to wiem. Ale niestety kazda karta skoku am już napis o tym, że spada poziom paliwa. Im alszy skok tym więcej.
Z tym rzytem to faktycznei czytałem o tym ;p
Mógłbyś rozwinąć ten trzeci punkt?? Bo jak my mamy wtedy skakać, jka prepare for jump jest tylko na kryzysach ??

Jacek_PL 
Orkz Warboss

Wysłany: 2009-03-08, 16:13   

Jeśli jest tura gracza które jest ujawnionym cylonem to nie ciągnie się kart kryzysu, a nawet jeśli są to karty z Caprica to i tak nie ma fazy aktywacji floty cylonów ani przygotowania do skoków. Tylko w turze graczy "normalnych" czyli ludzi i ukrytych cylonów ciągnie się karty kryzysów.

Tak przy okazji karta sympatyka działa tak :
- jak cylonom idzie dobrze, tzn. któryś z zasobów jest na połowie lub mniej (w standardowej rozgrywce na czerwonym polu) to sympatyk idzie do pudła, ale okazuje się być człowiekiem
- w przeciwnym wypadku zostaje odkrytym cylonem ale nie może aktywować floty ani mieć kart superkryzysów

greco 
Zajechamski

Wysłany: 2009-03-08, 19:10   

To znaczy, że można go wyciągnąć z pudła i będzie z nami współpracował?? (czyt. ludzmi)

Jacek_PL 
Orkz Warboss

Wysłany: 2009-03-08, 22:24   

Tak można go wyciągnąć z pudła, a nawet w areszcie pracuje jako człowiek - nie pamiętam czy tam można coś robić poza próbą wyjścia i dociąganiem kryzysów, więc jeśli nie to warto to zrobić jak najszybciej.

Jacek_PL 
Orkz Warboss

Wysłany: 2009-07-30, 23:01   

Jest już trzecia zapowiedź dodatku Pegasus. Ciekawie prezentuje się zwłaszcza Nowa Caprica, z dwustronnymi działaniami chociaż trochę boję się, że będzie to przedłużać grę. Jest jeszcze zabawny skok na 0 dystans idealny dla cylońskiego admirała tuż przed jego turą :)

Jacek_PL 
Orkz Warboss

Wysłany: 2009-08-07, 10:32   

Jak kogoś to zainteresuje to jest już dostępna instrukcja do dodatku Pegasus. Gra ma być już na GenConie za tydzień, więc pewnie w sklepach pojawi się wrzesień/październik.

Compoma75
[Usunięty]

Wysłany: 2009-09-01, 07:27   Battlestar Galactica

Zaczeły się już pojawiać kolejne odcinki 3 sezonu BS-a tylko że jak na razie jedynie na Sci-Fi. serial jest bardzo dobry same walki w kosmosie są efektywne jak nic co było mi dane ujżeć w tym życiu może w poprzenim byłem jakimś pilotem i widziałem takie rzeczy, ale tego nie wiem

zmorek 
Bats & Butterfly

Wysłany: 2009-09-01, 17:39   

:?:

CI3SL4Q 
Młody v1.0 ;)

Wysłany: 2009-09-01, 17:54   

Zmorek co się tak dziwisz, bota nie widziałeś ;)

greco 
Zajechamski

Wysłany: 2009-09-01, 21:39   

Co jak co, ale ten bo mnie zaskoczył i to pozytywnie :D

zmorek 
Bats & Butterfly

Wysłany: 2009-09-01, 21:50   

Może wywalę tego posta za błędy ortograficzne i brak interpunkcji?

Odpowiedz do tematu