|
Chaos in the Old World |
| Autor |
Wiadomość |
Jacek_PL
Orkz Warboss

|
Wysłany: 2009-06-12, 10:50 Chaos in the Old World
|
|
|
| Jest kolejny prewiev. Liczniki zwycięstwa wyglądają dosyć sympatycznie, chociaż mam nadzieję że są zrównoważone i nie dają coraz większego poweru. Jak się ktoś wczyta w tekst to można zauważyć, że liczniki nie są równe. Trochę to niepokoi, szczególnie jeśli uwzględni się też sposoby "popychani" liczników. Pozostaje mieć tylko nadzieję, że każdy z bogów będzie miał możliwość wkładania kijka w szprychy swoim przeciwnikom. |
|
|
|
 |
Jacek_PL
Orkz Warboss

|
Wysłany: 2009-06-19, 12:26
|
|
|
Pojawiły się nowe informacje na temat jednego z protagonistów w których będzie się mógł wcielić gracz. Khorne, bo o nim akurat mowa, to typowy siekacz, jego celem jest zabić jak najwięcej wrogów, przynajmniej tak to wygląda w grze. Z opisu można wyciągnąć pewne wnioski odnośnie mechaniki, na przykład kultyści nie walczą, no właśnie poza wyjątkiem kultystów Khorna którzy po dokupieniu upgrade stanowią jakąś siłę bojową. Tak więc będę upgrade jednostek Podwojony atak na jeden region, też uchyla trochę rąbka tajemnicy Gra wygląda coraz ciekawiej, czekam teraz na pokaz umiejętności innych bogów. |
|
|
|
 |
Jacek_PL
Orkz Warboss

|
Wysłany: 2009-06-26, 12:15
|
|
|
Tak sobie ponabijam posty w tym temacie
Kolejna zapowiedź tym razem Nurgle pan rozkładu i zarazy (nich mnie ktoś w razie czego poprawi, bo nie jestem pewien). Tym razem poza figurkami i ogólnym opisem FFG pokazało jeszcze dwie karty "akcji". Swoją drogą Nurgle ma ciekawych kultystów Leper-ów Podoba mi się też to, że będzie można też podjąć walkę zbrojną z innymi kultami. |
|
|
|
 |
Jacek_PL
Orkz Warboss

|
Wysłany: 2009-07-02, 12:09
|
|
|
| Tym razem trochę opisu chyba planszy. Mam nadzieję że plansza będzie trochę bardziej skomplikowana, a nie tylko 9 pól (tyle jest regionów w grze). Niepokoi mnie też fakt, że różni bogowie będę mieli ułatwione działanie w różnych regionach, niby logiczne, ale żeby nie okazało się, że nie warto walczyć pomiędzy graczami - szczególnie biorąc pod uwagę inne przeszkadzajki w grze, takie jak Orkowie i Skaveni. |
|
|
|
 |
Jacek_PL
Orkz Warboss

|
Wysłany: 2009-07-17, 21:57
|
|
|
To dziś czas na kolejną postać Slaneesh bóg rozkoszy i bólu. Nie ma zbyt dużo informacji, chociaż widać, że jest to typowy manipulant. Można też zauważyć, że będą jakieś kostki, ciekawe tylko czy zwykłe K6 czy jednak z jakimiś mutacjami no i karty chyba wprowadzą sporą taktykę do rozgrywek. |
|
|
|
 |
Jacek_PL
Orkz Warboss

|
Wysłany: 2009-07-24, 19:04
|
|
|
| Kolejna odsłona zapowiedzi i na tapecie Tzeentch. Znowu niewiele ujawnili, ale patrząc na te karty które teraz pokazali, to widzę że gra będzie zabawna, mam tylko nadzieję że będzie również zbalansowana, chociaż widzę, że taktyk w grze będzie całkiem sporo. |
|
|
|
 |
Jacek_PL
Orkz Warboss

|
Wysłany: 2009-08-06, 11:38
|
|
|
Tym razem zapowiedź filmowa. Co jak co ale filmiki to FFG potrafi zrobić, ten na szczęście jest bardziej dokumentem niż filmem promocyjnym i dzięki temu można wiele zobaczyć. Mapa tak jak się obawiałem podzielona jest na 9 regionów, jednak patrząc na mechanikę gry to nie będzie to duży problem. Sama plansza na pierwszy rzut oka wygląda bardzo biednie, jednak okazuje się bardzo klimatyczna i przejrzysta, sam pomysł zrobienia jej na rozciągniętej "skórze" robi niezłe wrażenie. Kolorowe figurki i żetony robią grę bardziej przyjemną dla oka, szkoda tylko że nie było widać kości, a może było tylko ja nie zauważyłem. Jak na razie wszystko wskazuje, że gra będzie bardzo dobra, obym się nie przeliczył |
|
|
|
 |
Lego
Szotrab Kipank

|
Wysłany: 2009-08-06, 23:23
|
|
|
| Chyba zainwestuję w swój egzemplarz:) Zapowiada się świetnie - plansza robi wrażenie. |
|
|
|
 |
Jacek_PL
Orkz Warboss

|
Wysłany: 2009-08-07, 21:46
|
|
|
Po przeczytaniu instrukcji mogę powiedzieć, że gra będzie warta swojej ceny (a ta niestety będzie dosyć wysoka pewnie gdzieś tak w okolicach 180-200zł). To znaczy wizualnie i ilościowo pod względem zawartości elementów nie powala, ale system gry daje sporo możliwości. Co prawda poszczególne Moce Chaosu są mocno ukierunkowane jak prowadzić rozgrywkę żeby zbliżyć się do zwycięstwa, ale kluczowe wydaje się tu bardziej jak utrudnić maksymalnie to zbliżanie się do zwycięstwa innym graczom. Bardzo dobrym rozwiązaniem są trzy możliwości zwycięstwa, a właściwie dwie możliwości zwycięstwa i jedna możliwość w której wszyscy gracze przegrywają Zasady nie są jakoś bardzo skomplikowane i w sumie wyjaśniają wiele sytuacji jakie mogą zaistnieć w czasie gry (tzn. to wszystko zostanie zweryfikowane jak już będę miał swój egzemplarz) ale podobnie jak w Conanie jest ich trochę. Na szczęście tutaj nie ma szczególnych zasad, wszyscy gracze korzystają z tych samych zasad, natomiast różnice są rozpisane na specjalnych kartach graczy i w sumie sprowadzają się do statystyk jednostek i specjalnych zasad dotyczących popychania "kółek". |
|
|
|
 |
Jacek_PL
Orkz Warboss

|
Wysłany: 2009-08-08, 16:15
|
|
|
| Rozglądając się po zapowiedziach jednego ze sklepów internetowych, napotkałem spodziewaną datę wydania Chaos in the Old World - 28 sierpień, to także data kiedy do sklepów ma trafić dodatek do BSG Pegasus. |
|
|
|
 |
Jacek_PL
Orkz Warboss

|
Wysłany: 2009-08-21, 10:06
|
|
|
Tradycyjny polski falstart gdzieniegdzie można już kupować cena 220zł trochę zwala z nóg, jednak chyba przesunę sobie ten zakup na później, chyba że byli by chętni na zakup do klubu ? Tak przy okazji trochę nie na temat BSG Pegasus też można już zamówić cena 140zł. |
|
|
|
 |
greco
Zajechamski

|
Wysłany: 2009-08-21, 10:37
|
|
|
| No ja poczekam do września z BSG. |
_________________ Supreme Commander of the Asgard Fleet |
|
|
|
 |
Jacek_PL
Orkz Warboss

|
Wysłany: 2009-08-30, 14:19
|
|
|
| Ponieważ udało mi się trochę pograć w tą grę na Polconie to mogę powiedzieć z czystym sumieniem, że gra jest jak najbardziej rewelacyjna i spełniła moje oczekiwania. Ma dwa minusy, jeden to cena - oczywiście wykonanie jak najbardziej w stylu FFG więc powiedzmy że gra jest warta tej ceny, ty mnie mniej 200zł to sporo, drugi minus to mapa. Tutaj niestety gra trochę poległa, owszem nadal uważam, że plansza jest dosyć klimatyczna i czytelna, jednak okazuje się, że niektóre regiony są zbyt małe, miejsca jest tak mało że ledwie mieszczą się tam dwie karty chaosu, a na figurki i żetony, które notabene są dosyć duże, nie ma już miejsca. Denerwuje to szczególnie, że na planszy jest jeszcze sporo wolnego miejsca. Ale to jedyne minusy tej gry, chyba że okaże się, że zachwiany jest balans rozgrywki, bo wydaje mi się że Khorn ma bardzo pod górkę w porównaniu z innymi mocami chaosu. |
|
|
|
 |
Jacek_PL
Orkz Warboss

|
Wysłany: 2009-09-04, 12:47
|
|
|
| Ciekawe kiedy zobaczymy pierwszą erratę do gry, w każdym razie chwilowo takie mini FAQ - tak jak mi się wydawało Slaanesh musi położyć 2 tokeny korupcji, a Khorne musi zabić dwóch przeciwników żeby zdobyć dial counter. |
|
|
|
 |
zmorek
Bats & Butterfly

|
Wysłany: 2009-09-04, 22:30
|
|
|
Uwalić Khorna? - toż to chore jest. I moze jesze musi zniszczyć 2 przeciwników w jednym regionie? to jest NIEMOŻLIWE przy koszcie demonow 2 a kultystow 1 - po prostu zawsze można mu będzie uciec. Dodatkowo Khorn ma najsłabsze karty ... |
_________________ Allow me to google it for you, sire |
|
|
|
 |
|
|