Strona Główna Częstochowska Fantastyka
Fantastyczne miejsce w sieci.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Elemental Clash
Autor Wiadomość
DiaSan 
Agnieszka i Karol

Wysłany: 2009-10-19, 12:55   Elemental Clash

Ostatnie zaproszenie do MtG jakoś mnie tknęło i przypomniało mi o pewnej ciekawostce. Już jakiś czas temu natknąłem się na ten wynalazek na BGG. Mianowicie chodzi o Elemental Clash, czyli klasyczną grę CCG, w której prócz kompletowania decku trzeba go sobie jeszcze ... wydrukować. Tak to gra z rodziny print and play (PNP), czyli żeby pograć to trzeba ją sobie wydrukować. Przy czym warto zauważyć, że w tej grze drukujemy sobie to co chcemy ze sporego zestawu kart - jak to w CCG. Gra doczekała się już nawet kilku rozwinięć i mini dodatków. Do gry potrzeba około 50 kart (niektóre prekonstruowane decki liczą nawet od 30 do 40 kart) czyli wydrukować jakieś 6 kartek A4.
Elemental Clash dysponuje zbliżonymi regułami i mechaniką do MtG, choć autorzy gry wymieniają mnóstwo różnic pomiędzy tymi tytułami - do podstawowej można zaliczyć cenę :D Elemental Clash nie ma co prawda tak ładnej oprawy graficznej jak MtG. Natomiast żeby pograć nie trzeba kupować dużej ilości kart w ciemno, wystarczy ułożyć deck, wydrukować i wsadzić w koszulki (tak jest wygodniej przy rozgrywce i tasowaniu).
Dlaczego pozwoliłem sobie o tym napisać na forum - ponieważ jeżeli ktoś prócz mnie ma ochotę pobawić się tym wynalazkiem, a przynajmniej sprawdzić poziom jego grywalności kosztem wydrukowania kilku kartek papieru, nawet na czarno-białym laserze, to możemy spróbować Elemental Clasha. Będzie to pewna alternatywa i na pewno coś świeżego w odróżnieniu od MtG. Pozwoli również ludziom, którzy do tej pory nie siedzieli w MtG-podobnych tytułach CCG, spróbować tej zabawy na tym samym poziomie co starym wyjadaczom zapoznanym z większością strategii i decków. Czekam na chętnych ...

Strona "domowa" Elemental Clash (blog autora):
http://ap.o-nan.org/category/elemental-clash/

Link do BGG - w sekcji pliki można znaleźć wszystko co potrzebne do gry, a na forum pomysły na decki:
http://www.boardgamegeek.com/boardgame/47158
http://www.boardgamegeek.com/files/thing/47158

Przy okazji, jeżeli są osoby zainteresowane innymi tytułami PNP to chętnie podzielę się tym co już zdążyłem w temacie wybadać. Mam wydrukowanych kilka pozycji: Age of Heroes, Delve CG, Island of D 2, Egiptian Flood, Cronberg, City of Guilds, Decktet oraz Weilong. A do druku, w najbliższym czasie, pójdzie jeszcze Airborne in my Pocket no i być może Elemental Clash :)

CI3SL4Q 
Młody v1.0 ;)

Wysłany: 2009-10-19, 13:39   

A myślałem że tylko mnie interesują gry PnP :D Powiem że z chęcią przetestuje z Tobą tego cósia, pytanie tylko czy będziemy się jakoś specjalnie umawiać czy zagramy w czwartek na planszówkach? Zapoznałem się już zasadami (te skróty trochę mieszają na początku) i looknąłem na karty które swoja drogą źle nie wyglądają. Przymierzam się do złożenia decka ;)

P.S.
Ja również wybadałem kilka gier lecz niestety większość zawieruszyła się miedzy papiery do szkoły i skończyła jako makulatura... cóż, życie!

P.S.2
Cytat:
Each player needs a deck of exactly 40
cards (the Spellbook – SB), which he or she can
assemble from a pool of available cards individually.

Wiem, czepiam się ale do gry potrzeba 40 kart co przy liczbie 9 kart na stronę daje pięć stron do drukowania ;)

DiaSan 
Agnieszka i Karol

Wysłany: 2009-10-19, 14:09   

Tak faktycznie mój błąd - potrzeba dokładnie 40 kart w decku :) Pierwsze pomysły na forum opiewały na 50-60 kart, później poszła zmiana na 40 w decku podstawowym i 10 na ewentualne zmiany, a stanęło na 40 sztukach docelowo. To nawet lepiej, pójdzie mniej papieru do druku.

Co do decku to myślę, że na początek druknę coś z gotowców z BGG, ale jeszcze nie wiem który. Nie wiem również czy dam radę przygotować całość na czwartek ... mam problem z koszulkami. Ale jak dam radę druknąć i pociąć to wyjmę coś z koszulek i wsadzę w nie EC ! Dam jeszcze znać czy będę miał już w czwartek czy nie.

CI3SL4Q 
Młody v1.0 ;)

Wysłany: 2009-10-19, 14:23   

No problem :) ja mimo wszystko postaram się sam coś złożyć na czwartek, mam nawet kilka pomysłów ;)

DiaSan 
Agnieszka i Karol

Wysłany: 2009-10-20, 09:27   

Miło mi zakomunikować, że skontaktował się ze mną autor gry Andreas Propst przez BGG. Jest ciekaw jaką będziemy mieć opinię o jego pomyśle. Dodatkowo na BGG wrzucił kolejny dodatkowy zestaw kart. Teraz deck można składać z 4x60 kard.

Niestety mam poważne obawy, że na najbliższy czwartek nie podołam z przygotowaniem EC. Po wczorajszej wizycie u stomatologa jeszcze nie doszedłem do siebie i już jestem w tyle z robotą poniedziałkową :(

CI3SL4Q 
Młody v1.0 ;)

Wysłany: 2009-10-20, 10:17   

4x60 kart hmm... może i jestem głupi ale nie czaje. Że niby 60 kart w talii w czym mogą być 4 takie same karty? Popraw mnie jeżeli się mylę :)

To może bym tak przygotował decka za ciebie? Powiedz tylko który byś wybrał, drukne i wytnę (może nawet koszulki znajdę ;) ). Oczywiście o ile będziesz w czwartek bo jak mówisz że się z robotą nie wyrabiasz...

DiaSan 
Agnieszka i Karol

Wysłany: 2009-10-21, 10:53   

W czwartek będę choćby nie wiem co ...

Spieszę z wyjaśnieniami co do 4x60 ... Są do pobrania 4 sety kart, każdy po 60 różnych wzorów. Razem daje to ostatecznie 240 wzorów kart, z których dalej wybieramy 40 do decku. W decku, prócz kart kamieni, może być maks do 3 kopi jednej karty.

Postaram się wrzucić na laser w robocie coś jutro. Sam jeszcze nie jestem zdecydowany jaki deck dokładnie ... Jak dam radę to zagramy w czwartek, a jak nie to obiecuję przygotować się na następny tydzień.

CI3SL4Q 
Młody v1.0 ;)

Wysłany: 2009-10-21, 16:56   

No ok, ja już niby coś złożyłem ale... jakoś nie sądzę żeby było to grywalne ;) tak więc decyduje się ostatecznie na jakiś gotowiec :D

DiaSan 
Agnieszka i Karol

Wysłany: 2010-01-18, 11:50   

Po wielkiej obsówie z terminami z przyjemnością zawiadamiam, że mam przygotowane do gry 2 decki do EC. Zabieram w czwartek do Belga ...

CI3SL4Q 
Młody v1.0 ;)

Wysłany: 2010-01-18, 13:53   

:shock:
A piekło zamarzło... Oczywiście jestem chętny do gry :)

Odpowiedz do tematu