Strona Główna Częstochowska Fantastyka
Fantastyczne miejsce w sieci.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
EVE The Second Genesis
Autor Wiadomość
Heinrich 

Wysłany: 2008-06-24, 10:38   

Hej, a mam jeszcze pytanie o kartę Home Region Minmataru. Konkretnie o jej upgrade.

Aby Upgradować zapłać 8. Shield spada do 5, co turę przynosi 4 ISKu. Tekst karty: "Double all damage that ships deal to ships." Czy to tak samo podwaja Kamikadze oraz Ambusha? Jeśli tak to przegięte z deka ;P

Jacek_PL 
Orkz Warboss

Wysłany: 2008-06-24, 11:09   

Tak, podwaja wszelkie obrażenia ze statków czyli Ambush i Kamikaze też. Ale zauważ że tylko w statki (w starbase walisz normalnie) no i wszystkie statki czyli przeciwnika też, więc nie uważam tego za przegięte (ale ja gram Minmatarem więc :) ).

Heinrich 

Wysłany: 2008-06-24, 11:49   

Wszystkie statki czyli przeciwnika też O_o Lol... :D :D

Heinrich 

Wysłany: 2008-06-26, 22:05   

To znowu ja :)

1. Czy jest gdzieś napisane, że shield statku nie może spaść poniżej 1? Jest taka lokalizacja Ice Ogre, która powoduje iż statki znajdujące się w tej lokalizacji mają -1 do tarczy. A co jeśli statek ma tylko 1. Ginie gdy tam wleci?

2. Oto się spierałem z kolegą. Mieliśmy całkiem inny pogląd na ta kwestię. Już opisują o co chodzi. Dochodzi do starcia statków. Ja atakowałem i odpalam kamikadze. I teraz kolega twierdzi, że w odpowiedzi na to kamikadze może zagrać Stubborn mechanika. Ja uważam, że nie. Że by musiał zagrać wcześniej, że teraz za późno już jest. Co ty na to?

PS. Wiesz może, gdzie można zdobyć opis, historię świata EVE oraz ras jakie są w tym świecie? Z góry mówię, że poszukuję wersji po polsku, angielskie teksty znalazłem, ale z angola jestem cienki.

Jacek_PL 
Orkz Warboss

Wysłany: 2008-06-26, 23:01   

I to znowu ja odpowiadam :)

ad 1. Jest napisane, że jeśli shield statku obniży się do 0 to leci on na złomowisko - czyli idzie do discardu.

ad 2. Kolega miał rację, to się właśnie nazywa stos. Ty deklarujesz kamikaze, on w odpowiedzi zagrywa Stubborn Mechanic i teraz jeśli obaj spasujecie, to rozlicza się wszystkie akcje od tyłu, czyli najpierw Stubborn Mechanic dodaje +2 do shielda, a następnie dopiero wchodzi damage z kamikaze. Poszukaj gdzieś w opisach do Magic the Gathering mechanizm stosu lub z angielskiego stack-u - na pewno gdzieś jest dobrze opisany po polsku.

Jeśli zaś chodzi o ostatnie pytanie to wyjściowo zacząłbym szukać strony "eve-centrala"

Heinrich 

Wysłany: 2008-06-28, 19:49   

No cześć Jacek :)

Pytanko (standard):

1. Czy gdy statek jest przenoszony z regionu do regionu (albo zwyczajne, albo bo ucieka, albo za pomocą karty baze structure) to bezaktywuje mu się komenda i trzeba ją właczyć w swojej fazie managment od nowa? (Jak na moje tak)

Jacek_PL 
Orkz Warboss

Wysłany: 2008-06-28, 21:39   

Tak, za każdym razem kiedy się warpujesz musisz wyłączyć command ability, a włączyć je możesz tylko w swoim menagement phase.

Heinrich 

Wysłany: 2008-06-30, 14:09   

Hej, czy byś mógł mi coś napisać o tych 4 nowych frakcjach Guristas, Blood Raiders, Serpentis oraz Angel Cartel. Już od kogoś słyszałem, że to są piraci, odpowiednio caldaryjscy, amarrscy, galaretowaci i małomatarscy. Czy mam ich traktować jako osobne frakcje do gry? Czy może grając np. Amarrem mogę mieć talię zrobioną po części ze starych kart jak i tych z dodatku Blood Raiders. Można samymi Blood Raiders grać? No i najważniejsze. Ze względu iż dopiero zaczynam zabawę z EVE to nie wiem czy mam inwestować w te 4 nowe dodatki/frakcje, a tym samy jakie boostery kupować, nowe czy stare.

Jak, że jesteś starym wyjadaczem w EVE proszę o radę :)

Pozdrawiam, Grzegorz

Jacek_PL 
Orkz Warboss

Wysłany: 2008-06-30, 14:50   

Piraci nie są jako tako osobną frakcją, tak samo jak CONCORD, więc nie ma potrzeby wymiany kart, zawsze można dołożyć do już istniejącej talii. Za to często karty piratów kombują się między sobą i np. mają coś takiego : "za każdą kartę Guristas w tym regionie ten statek ma +X do ataku", więc generalnie opłaca się czasami złożyć deck typowo piracki. W każdym razie nie ma się co przejmować, karty z obu dodatków niejako "pasują" do siebie.

Odpowiedz do tematu