Strona Główna Częstochowska Fantastyka
Fantastyczne miejsce w sieci.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
EVE The Second Genesis
Autor Wiadomość
Jacek_PL 
Orkz Warboss

Wysłany: 2006-10-10, 15:57   EVE The Second Genesis

Wkr?tce zadebiutuje nowa karcianka tematycznie oparta na ciekawej grze MMORPG "EVE Online". Strona g??wna wydawcy to www.eve-ccg.com . Jak wida? na stronce nie ma na razie zbyt wielu informacji w tym tej najwa?niejszej czyli daty premiery, mo?na za to sobie obej?e? przyk?adowe wzory kart i poczyta? instrukcj?. Jako zapalony fan EVE Online postanowi?em przyj?e? sie bli?ej tak?e produkcji bez pr?du. Niestety na obecnym etapie (nie widzia?em na razie zbyt wiele kart) wed?ug mnie gra nie przedstawia zbyt wielkiego potencja?u i troch? mnie rozczarowa?a (tak na marginesie gra komputerowa jest wyj?tkowo wymagaj?ca i po cichu liczy?em na karciank? pokroju Babylon 5). Ale od pocz?tku - historia w EVE to historia ludzi kt?rzy udali si? w kosmos na poszukiwanie raju. Oczywi?cie nie byli by lud?mi gdyby si? o co? nie pok??cili. Wybuch?y wojny i ludzie zapomnieli po co wzlecieli do gwiazd. Zamiast szczytnych ideii mamy wojn?, a ?wiatem rz?dzi si?a i pieni?dze. W grze wyst?puj? 4 frakcj?, ka?da o innym ustroju polityczno-spo?ecznym. Mamy wi?c Imperium Ammaru, Federacj? Gallente, Republik? Minmataru i Stany Caldari (nie wiem czy zjednoczone :) ). Istnieje r?wnie? pi?ta frakcja Jovian ale jest to bardzo tajemnicze imperium i nikt nie wie czy to s? potomkowie ludzi czy obcy i nie jest ona dost?pna dla graczy. Tak wi?c gracz wybiera jedn? z frakcji i wciela si? w CEO korporacji kt?ra w imieniu naszej frakcji b?dzie podbija? znany i nieznany kosmos. Cel gry jest dla mnie nie do ko?ca jasny, na razie jest okre?lony jeden sps?b zwyci?stwa - eliminacja wszystkich wrog?w poprzez zniszczenie ich baz domowych. Mo?na te? przegra? je?li sko?cz? si? nam karty w talii (obowi?zkowo na pocz?tku tury doci?gamy jedn? kart?), ale jako ?e jest tylko dolny limit kart (i to te? nie do ko?ca bo tylko wed?ug zasad turniejowych s? to minimum 52 karty). Pisze te? co? o alternatywnych sposobach zwyci?stwa, ale z tego co widzia?em dotychczas nie wynika co to b?dzie - by? mo?e b?d? to jakie? karty kt?re pozwol? wygra? po spe?nieniu jaki? okre?lonych warunk?w. Generalnie podobnie jak w grze komputerowej, ca?? gra kr?ci si? wok?? walki statk?w kosmicznych i dominacji finansowej. I to walka jest w?a?nie najgorszym wed?ug mnie elementem tej gry. Ot statki maj? dwie statystki atak i obrona. Walka wi?c toczy si? wed?ug schematu - atakuj?cy wyznacza kt?re statki atakuj? wrogie jednostki i potem robi to obro?ca, po czym nast?puje jednoczesna wymiana strza??w i wiadomo je?i strzelaj?cy mia? wy?szy atak od obrony broni?cego to wygra? i przeciwnik zostaje zez?omowany, ale mo?e sie te? okaza?, ?e salwa obro?cy te? zniszczy?a statek atakuj?cego. Drugi powa?ny zarzut to fakt ?e o ile zasady wydaj? si? dosy? proste (jest pare niejsno?ci, ale my?l? ?e szybo pojawi si? jakie? FAQ) to ju? elementy rozgrywki mog? powodowa? totalny chaos - np. budowanie statk?w, niekt?re musz? by? budowane kilka tur, oznaczanie tego przez obroty jest nie do ko?ca szcz??liwe, podej?ewam te? ?e w pewnym momencie gry mo?e zabrakn?? miejsca na stole, poniewa? w grze jest wiele kart kt?re na stole pozostaj? przez d?u?szy czas - zewn?trzne regiony (max 3), dobud?wki do stacji matki, lokacje w regionach, statki itd.

Tak wi?c jak na razie gra mi si? nie za bardzo podoba, ale z werdyktem wstrzymam si?, a? sobie zagram (starterki b?d? 110 kartowe po dwie frakcje od razu Ammar/Minamatar i Gallente/Caldari) bo jak wiadomo w karciankach najwa?niejsze s? karty, a tych na razie za wiele nie by?o wida

Jacek_PL 
Orkz Warboss

Wysłany: 2006-11-27, 21:58   

No i wreszcie dzi?ki "szybkiej" pracy Poczty Polskiej otrzyma?em karty z EVE. Na razie oczywi?cie nie mog?em sobie zagra? (bo i z kim niby, mo?e jak by cz?owiek mia? schizofremie :) ) ale pierwsze wra?enie jest piorunuj?ce. Karty s? naprawd? solidnie wykonane, folie (sztuk dwie, w tym jedna gratisowa promka) s? naprawd? ?adne. Wszystko wygl?d ?licznie i te kartonowe monety zaraz chyba popuszcz? :lol: . Gra ma troch? skomplikowan? mechanik? i mam wra?enie, ?e b?dzie wymaga? ci?g?ego pilnowania co si? dzieje na stole, nie m?wi?c ju? o tym co wspomina?em wcze?niej, chyba b?dzie trzeba opracowa? jaki? system uk?adania kart, ?eby wiadomo by?o co gdzie le?y. Jak przetestuje troch? t? karciank? to jeszcze si? co? wypowiem i je?li oka?e si?, ?e mo?na wygra? podst?pem z prostolinijnym naparzaniem to chyba zaczn? ludzi namawia? (na razie nie namawiam, ale mo?e kto? b?dzie chcia? sobie zobaczy? i zagra

Drozdz 

Wysłany: 2006-11-28, 08:26   

No wiesz Jacku dzisiaj b?dziesz mia? okazje j? potestowa? tak na szybko ze mn?

greco 
Zajechamski

Wysłany: 2006-11-28, 12:51   

A ze mna przetestujesz w czwartek ;]

Toshiro 
Good Person

Wysłany: 2006-11-28, 15:14   

Je?li si? oka?e ?e da si? w to gra?, to ja od razu m?wi? ?e by?bym zainteresowany wchodzeniem w Gallente.

A tak na boku, Jacku, to to ca?e Eve Online to jest jakie? p?atne czy jakie? Bo ja, jako fanatyk Homeworld?w i space oper w og?le bym sobie ch?tnie zagra? w co? takiego...

Drozdz 

Wysłany: 2006-11-28, 16:34   

Co prawda czasem nie ?mierdze ale mam ochote na jak?? gierke online tak dla zabawy.

Jacek_PL 
Orkz Warboss

Wysłany: 2006-11-28, 17:28   

Tak na boku :) gra jest p?atna, ale zawsze mo?na sobie chocia? lizn?? graj?c w 14 dniowy trial - jakie? tam blade poj?cie sobie mo?na o tej grze w tym czasie wyrobi?. Teoretycznie mo?na gra? za kas? z gry, ale ostatni nie jest to najefektywniejszy spos?b i w dodatku na trialu bardzo trudno to osi?gn??.

Musz? jeszcze jedno o kartach powiedzie? - wiem ?e to nieistotne dla wielu graczy, ale mnie bardzo jara samo wykonanie kart, po tym co ostatnio widuj? w Star Treku to jest to dla mnie ogromny skok jako?ciowy. Wida? ?e wydawca przy?o?y? si? do jako?ci kart, nawet nadruki na koszulkach kart kt?re wyk?ada si? w poprzek s? odpowiedni nadrukowane. Jedno jest pewne takiej ilo?ci sposob?w zako?czenia gry to ja jeszcze w ?adnej karciance nie widzia?em (no mo?e B5 ze swoimi agendami). W tych kartach co mam (podst + 3 boostery) znalaz?em trzy alternatywne sposoby zako?czenia gry. Z jednej strony to zajebiste, ale z drugiej nie wiem jak b?dzie wygl?da? zbalasowanie gry w takim przypadku. Fajne jest natomiast fakt ?e te alternatywne sposoby zwyci?stwa mo?e osi?gn?? ka?dy gracz. Taki przyk?ad region EVE Gate - kontroluj?cy go gracz na pocz?tku tury odk?ada jedn? kart? z g?ry decku na osobny stosik, jak uzbiera dziesi?? to wygrywa (czyli trwa to mnimum 11 tur, jedna w kt?rej zostaje wystawiony i zaj?ty region i 10 na odk?adanie kart). Oczywi?cie kontroluj?cy to ten kt?ry ma tam statki, a wi?c wcale nie musi to by? gracz kt?ry ten region wystawi?.

Co do frakcji to ja b?d? raczej gra? Minmatarami (tak jak w Eve Online) i chwilowo mam wolny deck do Ammar?w. Ale to oczywi?cie jaka? bli?ej nieokre?lona przysz?o?c - bo do ko?ca roku b?d? mia? ma?o czasu na takie spotkania.

Jacek_PL 
Orkz Warboss

Wysłany: 2006-11-28, 21:09   

Jestem ju? po pierwszej rozgrywce i jak na razie gra wygl?da w porz?dku. Ma swoje wady, g??wnie fakt ?e na stole le?y mn?stwo kart, wi?kszo?? z nich ma jakie? zdolno?ci, niekt?re statki buduje si? kilka tur itd. ?atwo si? w tym pogubi? o ile cz?owiek nie skoncentruje si? na grze. Oczywi?cie nie jest te? tak ?e wydawca o tym nie pomy?la?, statki kt?re si? buduje maj? specjalny "licznik" budowy (podobnie z kartami News kt?re zostaj? w grze na d?u?ej), ale generalnie trzeba si? trzyma? dok?adnie przebiegu tury i nie spieszy? si?, wi?c nie jest to gra na p?? godzinki, tylko raczej na godzink? albo i wi?cej. Inn? "wad?" jest magicowe doci?ganie kart, czyli musowo jedn? kart? na tur?. Z jednej strony to ma?o (ale s? te? karty do dobierania) z drugiej jest te? efekt ko?cowy jak w Magicu czyli nie mo?esz doci?gn?? karty, przegrywasz. Jest te? druga strona medalu ta bardziej b?yszcz?ca, walki kt?re pocz?tkowo wydawa?y mi si? prostackie, wcale takie nie s?. Jak dojdzie kiedy? do wi?kszej bitwy mi?dzy statkami o r??nych ability to spokojnie kilka minut p?jdzie na wydawa?o by si? tak b?ah? spraw? jak walka. Generalnie mog? powiedzie?, ?e mechanicznie ta gra jest bez zarzut?w, teraz przyjdzie czas na przyjrzenie si? kartom.

Toshiro 
Good Person

Wysłany: 2006-11-28, 21:19   

Jak dla mnie bomba (o karciance m?wi?, bo tym ?e p?atne to mnie zgasi?e? ;) ). Pograjcie w to trochu, powiedzcie jak to hula, i czy si? op?aca wchodzi?. ?eby tylko gra po wydaniu podstawki nie umar?a...

Jacek_PL 
Orkz Warboss

Wysłany: 2006-11-28, 21:44   

Toshiro napisał/a:
?eby tylko gra po wydaniu podstawki nie umar?a...

Te? si? tego obawiam, po tym jak sparzy?em si? na Cyberpunku podchodz? do takich gier z wi?ksz? rezerw?. Nie mam poj?cia na co liczyli tw?rcy gry, bo patrz?c na jako?? wydania to chyba jednak sporo zainwestowali w t? gr?, a gra nie jest jednak typow? mas?wk? jak WoW. Ale poczekajmy chwil?, takie gry musz? znale?? swoj? nisz? i mo?e jako? poci?gn? dalej. Z drugiej strony ja traktuje takie gry jako odskoczni? i tak nie grywam tak cz?sto jak bym chcia? wi?c nie mam jakiej? potrzeby nadmiernie inwestowa? w ten sport. Zdradz? przy okazji koszty 130z? kosztowa?a mnie podstawka i 3 boosterki z wysy?k?. Nie ma?o, ale i te? nie du?o, szczeg?lnie je?li si? policzy, ?e podstawka to tak naprawd? dwie talie.

Toshiro 
Good Person

Wysłany: 2006-11-28, 22:01   

Tu raczej nie chodzi mi tyle o cz?stotliwo?? czy intensywno?? gry, co o fakt, ?e karcianka ?eby si? rozwija? musi dostawa? nowe karty. Je?li si? tak nie dzieje, wystarczy troch? czasu i gra popada w schematy, i ka?de niedopatrzenie playtestingu mo?e doprowadzi? do wynalezienia jakiego? chorego kombosa typu "I win". Vide Veto czy inne polskie karcianki (z naciskiem na "polskie").

Drozdz 

Wysłany: 2006-11-28, 23:30   

Jako, ?e ja z Jackiem testowa?em ca?? t? zabawke to czas dorzuci? od siebie te 3 grosze.

Mo?e napocz?tek to co mi si? podoba?o: wykonanie kart to o czym Jacek ju? wspomnia? jest naprawde na najwy?szym poziomie. Do tego dochodzi naprawde ?wietna mechanika tej gry, niezwykle intuicyjna i prosta, ale jak sam Jacek wspomnia? tu naprwde trzeba pilnowa? faz w turze. Fajna rzecz to lokacje i ich posiadanie co wed?ug mnie jest bardzo fajne. Dwu stronne karty bazy - p?acimy i ulepszamy swoj? baze.

Na minus doci?g kart tragiczny ale wynika to chyba bardziej z rodzaju tali (fixedowa) i ilo?ci kart ni? sama podstawka.

Jacek_PL 
Orkz Warboss

Wysłany: 2006-11-29, 00:17   

Z tym doci?ganiem to teraz mi si? jeszcze jedna rzecz przypomnia?a, kt?r? Ci Dro?d?u nie powiedzia?em, a zupe?nie o tym zapomnia?em. Mo?na zrezygnowa? z przychodu kasy w turze (ty mia?e? jej a? nadmiar), ?eby doci?gn?? dodatkow? kart?. Ale jak m?wi? to trzeba wszystko dotrze?, zagra? spokojnie kilka partyjek, poczyta? karty. Mam np. region kt?ry pozwala doci?ga? extra kart? tak ?e generalnie nie jest a? tak ?le, zreszt? zwr?? uwag?, ?e ty doci?gn??e? wi?cej kart ni? ja (region z wyci?ganiem lokacji i news do wygrzebywania lokacji)

Drozdz 

Wysłany: 2006-11-29, 09:53   

W sumie tak ale ty za to doci?gn??e? te bojowe karty, a mi dosz?y zaledwie 3

Jacek_PL 
Orkz Warboss

Wysłany: 2006-12-02, 18:13   

Niestety nie uda?o mi si? nadal zagra? drugiej partyjki, ale poogl?da?em karty i musz? powiedzie?, ?e tradycyjnie talie startowe nie s? najszcz??liwiej u?o?one. Niby jest ten przewodni temat rasowy, o nim za chwilk?, ale brakuje zazwyczaj kart kt?re pog??biaj? rozgrywk?. To jednak chyba normalne z punktu widzenia wydawcy, trzeba kupi? jakie? boosterki przecie? :) . Zauwa?y?em w tych taliach podstawowych, ?e Ammar jest generalnie nastawiony na bunkrowanie si?. Statki z du?ym shieldem i zdolno?ci? Patrol - zdolno?? pozwalaj?ca na cz??ciowe kierowanie ognia przeciwnika (przy niewielkich bitwach to praktycznie obro?ca wybiera w co i czym strzela atakuj?cy). Minmatar to bardziej agresywny deck statki raczej cienkie w shieldach ale za to posiadaj?ce zdolno?? Kamikaze - na pocz?tku bitwy mo?na si? wysadzi?, ?eby zada? centralnie damage w co si? chce i Ambush - strzelanie na pocz?tku fazy wycofywania, ot strzelimy i uciekamy. W taliach zabrak?o jednak wa?nych do ataku statk?w z Warp Scramble kt?re uniemo?liwiaj? ucieczk? z pola walki.Z tego powodu walki w naszym wykonaniu wygl?da?y tak przylatywa?a flota, wida? by?o ?e obro?ca nie ma szans wi?c ucieka?. Jedyne skuteczne akcje (po za atakiem na baz? Dro?d?a) to by?o zniszczenie fregaty z Miningiem (jeden ze sposob?w zdobywania kasy) dzi?ki zdolno?ci Kamikaze plus z pomoc? fajnej karty i zniszczenie jednej fregaty po wcze?niejszym unieruchomieniu jej te? specjaln? kart? News. Natomiast Ammar nie mia? takich kart wi?c co najwy?ej przegania? mnie z regionu. Oczywi?cie ka?da rasa posiada statki walki elektronicznej (s? jeszcze dwie zdolno?ci Sensor Damper i Target Jam) ale ?adnego nie ma w talii podstawowej, a w boosterkach trafi?em akurat fregate do Caldari z takimi zdolnosciami.

Gra ma naprawd? spory potencja?, ale jest to gra trudna, a ja takie lubi? i my?l? ?e sobie jeszcze w ni? troch? pogram.

Odpowiedz do tematu