|
Częstochowska Fantastyka
Fantastyczne miejsce w sieci.
|
Przesunięty przez: zmorek 2011-06-17, 23:51 |
Game of Thrones LCG |
| Autor |
Wiadomość |
Jacek_PL
Orkz Warboss

|
Wysłany: 2009-02-12, 12:59 Game of Thrones LCG
|
|
|
Brakuje mi ostatnio grania w zwykłe karcianki. Tak wiem Dominion jest fajny, R4TG też wygląd na ciekawą karciankę, ale te gry są głównie oparte na pomyśle kto szybciej, a mi brakuje takiej większe interakcji, klasycznego klepania przeciwnika. Zauważyłem że ktoś się tutaj przymierza do zakupu Magica for fun, jednak dla mnie Magic for fun zawsze kończył się tym, że zostawałem w tyle bo zaczynał się wyścig zbrojeń, a granie na losowanych deckach też mi się średnio podoba. Pewną alternatywą jaką chcę tu przedstawić może być właśnie Game of Thrones LCG. Uniwersum GoT-a jest chyba większości znane, przynajmniej tak pobieżnie (ja np. znam je tylko z gier) więc nie ma sensu się tu nad nim rozwodzić. Istotne natomiast jest rozwinięcie skrótu LCG, otóż firma FFG wpadła na pomysł, że zamiast tysięcy boosterów, wyda co jakiś czas zamknięte zestawy kart. Zestawy są jednakowe, więc nie ma problemu, że trzeba kupić ich nie wiadomo ile żeby trafić konkretną kartę. To ogranicza mocno wydatki, no i wspomniany wyżej wyścig zbrojeń. Jak już o wydatkach piszemy to podstawka kosztuje na Rebelu 139 zł, a tak zwane chapter packi są po 35zł (przy czym przewiduje wzrost cen w niedługim czasie). Jak na razie są grywalne tylko 4 frakcje, ale z czasem ma ich być 6 (nie mam pojęcia jaki to będzie czas). Co do samej rozgrywki to przyznam że nie przyglądałem się na razie zbytnio, ale wygląda dosyć podobnie do poprzedniego wcielenia czyli GoT CCG, chociaż są nowości w postaci wybierania ról i coś tam jeszcze. W starej wersji wygrywało się zdobywając 15 punktów, a punkty te zdobywało się kradnąc przeciwnikowi lub poprzez posiadanie największej siły w konkretnym momencie tury. Jednak istotą gry były konflikty, były ich trzy rodzaje otwarta walka wpływów, intrygi i walka militarna. Pierwsza pozwalała kraść przeciwnikom punkty zwycięstwa, druga pozbawiała przeciwników kart, a trzecia zabijała postacie i oddziały. Do tego oczywiście dochodzi cała otoczka dopalaczy, specjalnych zdolności i kombosów. Ważne jest też, że jest to gra multi (w przeciwieństwie do Magica który jest 1 vs 1), oczywiście 1 na 1 też się da grać. Niestety do zabawy potrzeba na start 4 osób - to znaczy nic nie stoi na przeszkodzie, żeby to sobie zbierała 1 osoba . Starter to są cztery decki plus jakieś specjalne znaczniki i miniaturowa plansza, więc właśnie najlepiej jak by każdy gracz otrzymał swój deck i sobie go rozwijał. Potem zostaje dokupowanie chapter packów, które są wydawane co miesiąc, ale przy składce 4 osób nie są to już jakieś zawrotne kwoty. Jeśli kogoś zainteresowałem to tu jest oficjalna strona gry. Warto też zastanowić się czy warto bo jak powszechnie wiadomo to chyba tylko dwie karcianki które zaproponowałem miały jakiś dłuższy żywot w naszym środowisku |
|
|
|
 |
Eldian

|
Wysłany: 2009-02-13, 21:30
|
|
|
| Opcja wydaje mi się w miarę dobra. Należało by tylko napisać do Rebel, czy mają zamiar dalej sprowadzać. Bo nie ma sensu inwestować w coś co będzie martwe. |
_________________ Mam: Osadnicy z Catanu + żeglarze, Carcassone (+2 dodatki), Manila, Stone Age, R4TG |
|
|
|
 |
Jacek_PL
Orkz Warboss

|
Wysłany: 2009-02-13, 22:53
|
|
|
Rebel nie ma tu nic do gadania jeśli mogę to tak ująć, to czy karcianka nie umrze zależy raczej od wydawcy (zaraz pewnie odezwą się głosy, że jak ja już się za coś wezmę ... ). Na razie jest 5 chapter packów, a czy będzie coś więcej to nie wiem. Uwierz Eldian w dzisiejszych czasach kupić takie coś to nie problem, najwyżej będzie to kosztować kilka złotych więcej, pytanie raczej czy byłby ktoś chętny się w to bawić. To nie jest raczej zabawa którą bym zamierzał jakoś specjalnie propagować, będą chętni, to fajnie dołączę się, a jak nie to zawsze zostają planszówki i może od czasu do czasu bitewniaki.
Mam jeszcze taki mały pomysł to już odnośnie ewentualnie chapter packów, więc taki "booster" to 40 kart do 6 frakcji (jak wspomniałem, w starterze są 4, ale po kilku pakach będzie 6 grywalnych frakcji) plus karty neutralne. Karty przynależne do frakcji to oczywiście żaden problem podzielić, ale co z neutralnymi - tutaj jeszcze mała dygresja, karty występują w różnych ilościach, coś jakby commony i rary, "rary" są w jednym egzemplarzu, "commony" w trzech, w każdym razie nijak nie da się podzielić na 4, więc pomyślałem, że można właśnie o te karty grać. To oczywiście taka propozycja, ale może właśnie by urozmaiciła grę. |
|
|
|
 |
DiaSan
Agnieszka i Karol

|
Wysłany: 2011-01-03, 13:54
|
|
|
Podążając za panującą ostatnio na forum "modą" na odgrzewanie tematów proponuję wskrzesić i ten dotyczący A Game of Thrones Living Card Game FFG (AGoT lub AGoT LCG w dużym skrócie na potrzeby tego wątku). Jak już wspomniał Jacek_pl w czwartkowym wątku planszówkowym mam w posiadaniu pełny core set (4 frakcje podstawowe). Na start w cztery osoby możemy spokojnie pograć i sprawdzić jak się sprawy mają z grą. Jak się spodoba to chętnie sprawę rozwinę jako alternatywę dla L5R oraz MtG.
Rozwijając to co powyżej opisał już Jacek, w obecnej postaci AGoT doczekało się 4 dużych dodatków i kilkunastu (albo nawet kilkudziesięciu, zależy jak na to patrzeć) pomniejszych bosterów w formacie LCG czyli Chapter Pack'ów. Możliwości gry rozrosły się do jednoczesnej zabawy w 6 osób i kilku głównych wariantów rozgrywki uznawanych równorzędnie na turniejach. Jak widać gra się rozwija i raczej do końca 2011 roku autorom pomysłów nie braknie. Jako dobry backline gry można wspomnieć o kolejnych tomach sagi Pieśń Lodu i Ognia (polecam jako lekturę obowiązkową czy się chce grać w AGoT czy nie), zapowiadanych przez GRR Martina, a także o serialu na motywach tychże książek, który wkrótce ma trafić na ekrany TV dzięki HBO.
Ogólnie dostępność AGoT LCG w Polsce była i jest bardzo dobra. Swój egzemplarz mam z Częstochowskiego Barda (czyli od bardzo niedawna ) i wiem, że na stanie tegoż są dodatkowe chapter pack'i. Podstawkę i duże dodatki można kupić na obecną chwilę bez większych przeszkód w sklepach internetowych lub poprosić o ściągnięcie w Bardzie do Częstochowy.
Jedyny problem może stanowić brak spolszczenia gry. Jednak dla kogoś, kto radzi sobie z MtG, L5R i podobnymi nie będzie miał i tu żadnego problemu. Instrukcje podstawowej mechaniki są w moim odczuciu mniej skomplikowane niż większości karcianek (na pewno prostsze od MtG, Veto ed.2, Star Wars CCG i Dead Lands'ów, czy L5R tego nie wiem bo nie grałem). Tekesty/instrukcje na kartach są napisane językiem prostym aż do bólu, choć nie brakuje specyficznych dla książki określeń i słownictwa (np. kneeling - tapowanie/używanie karty czy marshalling - faza wykonywania akcji z kart). Dla kogoś kto języka nie zna i znać nie chce, a z karciankami do czynienia nie miał, jest pełny spojler z tłumaczeniem wszystkich wydanych kart na język Polski. Może to będzie bodziec do nauki języków obcych Suma summarum może ten "problem" to i zaleta, bo gra jest totalnie niezależna od polskich wydawców i ich humorów.
Czy trzeba na coś uważać i gdzie są haczyki ? Jak dotychczas nic szczególnego nie znalazłem. Format LCG jest bardziej przyjazny portfelowi w moich odczuciach niż CCG. Jak będzie z dostępnością najlepszych chapter pack'ów tego nie wiem - mogą się wysprzedać tak jak najlepsze dodatki do innych gier. Ale jest to przecież karcianka i gdzieś karty których się szuka będą dostępne. Przynajmniej kupując "bostera" do LCG nie strzela się totalnie w ciemno, a smaczek zdobywania poszukiwanych unikatów pozostaje.
Z tego co natomiast zwróciło moją uwagę to warto się pilnować aby nie zakupić dodatków lub jakiejś podstawki do A Game of Thrones CCG również wdawanej przez FFG. Jest to już nie kontynuowana gra karciana, która schodzi z rynku wyparta przez format LCG. W różnych źródłach piszą różnie o kompatybilności wersji CCG z LCG jednak w opisie producenta jest wyraźnie zaznaczone, że AGoT LCG ma nową lepszą mechanikę (zmienione reguły) i poprawione teksty/funkcje na kartach. Może to spowodować w niektórych przypadkach oczywistą niemożliwość kontynuowania rozgrywki w mieszanych układach CCG/LCG. Jest również wersja planszowa tej gry i również wydana przez FFG, ale tą to chyba będzie trudno pomylić nawet z dużymi dodatkami do LCG ze względu na różnice w koncepcji pudełka i jej cenę oraz cenę dodatków planszowych.
Szczegóły dotyczące AGoT LCG można znaleźć tutaj:
- http://agameofthrones.com...20Thrones%20LCG (strona FFG)
- http://boardgamegeek.com/...-of-thrones-lcg (profil podstawki core set na BGG)
- http://boardgamegeek.com/...rones+lcg&B1=Go (lista AGoT LCG z BGG)
- http://www.cardgamedb.com...of-thrones-lcg/ (przydatna baza kart z dużymi czytelnymi obrazkami)
- http://agot.dbler.com/ (bardzo sprytna wyszukiwarka kart zarówno LCG jak i CCG - obrazki, zależności i pełne opisy)
Jeżeli ktoś ma ochotę choćby obejrzeć grę to zapraszam na najbliższe spotkanie planszówkowe w czwartek do Belga ... UWAGA w tym tygodniu, czyli 6/01/2011, o ile nic nam planów nie pokrzyżuje, spotkamy się już o 16:00. |
_________________ Nasze gry na BGG (akt. 05/2012)
 |
|
|
|
 |
DiaSan
Agnieszka i Karol

|
Wysłany: 2011-01-05, 20:52
|
|
|
Aktualizacyjnie ... w Częstochowskim Bardzie można się zaopatrzyć na obecną chwilę, tj. 5/01/2011, w następujące dodatki do AGoT:
* duże rozszerzenia/podstawki talii:
- The King of the North (House Stark)
- Kings of the Storm (House Baratheon)
* chapter pack'i:
- A Sword in the Darkness (ChP: Defenders of the North)
- A King in the North (ChP: Defenders of the North)
- Illyrio's Gift (ChP: Brotherhood without Banners)
Może chłopaki chowają coś jeszcze pod ladą |
 |
|
|
|
 |
Jacek_PL
Orkz Warboss

|
Wysłany: 2011-01-05, 22:35
|
|
|
| DiaSan napisał/a: | | ... w Częstochowskim Bardzie można się zaopatrzyć na obecną chwilę ... |
Resztę wykupiłeś |
_________________ Moje planszówki |
|
|
|
 |
DiaSan
Agnieszka i Karol

|
Wysłany: 2011-01-06, 12:19
|
|
|
| Jacek_PL napisał/a: |
Resztę wykupiłeś |
E tam resztę ... tylko dwa pudełka z rozszerzeniami do podstawki więc większość została Poza tym jestem gotów odstąpić połowę pudełka z talią House Martell (Princes of the Sun Expansion). 60 kart podstawy talii czyli 1/2 rozszerzenia, nie rozpakowana z folii, i dorzucę pudełko od dodatku FFG cena do dogadania ...
Poza tym chłopaki w Bardzie chyba chętnie ściągną coś z centrali dla nowych klientów ... i może przy okazji trochę więcej bardziej zróżnicowanych chapter pack'ów (choćby po 1 lub 2 szt. ze starszych rozszerzeń tematycznych). |
 |
|
|
|
 |
DiaSan
Agnieszka i Karol

|
Wysłany: 2011-01-16, 14:37
|
|
|
Jako, że na naszym forum ostatnio panuje swojego rodzaju nagonka karciankowa (prym w niej wiodą L5R na równi z MtG, choć ostatnio swoje trzy grosze wtrąca również WH Invasion - tak właśnie przedstawił mi się obraz dzisiejszej statystyki tematów nie przeczytanych) poczuwam się w obowiązku do wciśnięcia gdzieś pomiędzy te tematy trochę nowych informacji o AGoT ...
Pierwsza i chyba najważniejsza z ciekawostek (nawet na BGG ktoś potraktował to jako istotnego newsa) to informacja od FFG o dodruku rozszerzenia Kings of the Sea. Dodruk przynosi istotną zmianę wydawniczą. Poprzednie wydanie składało się z jednej talii House Greyjoy i, przynajmniej dla mnie totalnie zbędnego gadżetu w postaci, podstawki na punkty w kształcie krakena. Teraz również jest jedna talia Greyjoy'ów, jednak w 3 kopiach - czyli 180 kart w sumie - bez żadnych dodatkowych plastykowych gadżetów. Czyli FFG poszło po rozum do głowy i skorzystało ze standardu znanego już z rozszerzeń dla House Stark (Lords of Winter) i House Baratheon (Kings of the Storm). Układ kart w dodruku nie uległ zmianie. [źródło: http://www.fantasyflightg....asp?eidn=1893]
Druga ciekawa informacja dotyczy tak zwanych "klaryfikacji" zasad gry w oparciu o często zadawane pytania czyli FAQ - FFG opublikowało na swoich stronach kolejną wersję 2.1 tegoż dokumentu. Nie wczytywałem się w szczegóły, ot FAQ jak FAQ przydatne w zaciętych pojedynkach i na turniejach. [źródło: http://www.fantasyflightg....asp?eidn=1880]
Na koniec (czyli trzeci news) trzeba również napisać, że FFG zaanonsowało kolejny chapter pack z serii Secrets of Oldtown - "Chained and Sworn". To rozszerzenie rozwija możliwości i fabułę gry w stronę postaci o profesji Maester. [źródło: http://www.fantasyflightg....asp?eidn=1904]
Na koniec już mniej nowościowo, a bardziej informacyjnie: kolejna próba zmierzenia się z AGoT została przewidziana na najbliższy czwartek w Belgu. Spotkanie w Święto Trzech Króli (6/10/2011) było ... ogłuszające z powodu koncertu i nie zaowocowało zbytnio wczuciem się w klimat gry. Jeżeli ma ktoś ochotę to zapraszam. |
 |
|
|
|
 |
Jacek_PL
Orkz Warboss

|
Wysłany: 2011-02-26, 11:07
|
|
|
| Przydało by się sprawdzić tą sytuację która wynikła podczas czwartkowej gry, czy ten gość (nie pamiętam jak się nazywał, ale był w tali Targaryenów) który należy do Night Watch i może ich ratować, może też uratować siebie samego. |
|
|
|
 |
DiaSan
Agnieszka i Karol

|
Wysłany: 2011-03-01, 10:00
|
|
|
Ad 1.:
| Cytat: | | Przydało by się sprawdzić tą sytuację która wynikła podczas czwartkowej gry (...) |
Musimy dokładniej ustalić o którego pana z Targaryenów chodzi, bo u Starków jest bardzo podobny i nie wiem czy to o niego nie chodziło.
AD 2.:
Tutaj http://boardgamegeek.com/...-all-expansions znajduje się plik XLS z polskim spoilerem do prawie wszystkich kart AGoT LCG. (słownik powinien być już zbędny) |
 |
|
|
|
 |
Jacek_PL
Orkz Warboss

|
Wysłany: 2011-05-24, 16:42
|
|
|
Po długich i burzliwych przemyśleniach doszedłem do wniosku, że chciałbym grać Lannisterami , teraz tylko pytanie Karol czy byś się ich pozbywał i ewentualnie za ile ? Ewentualnie może jeszcze by ktoś był chętny to mógłbym pomyśleć nad zrzutą na podstawkę, żeby Karolowi nie rozwalać jego podstawki |
|
|
|
 |
DiaSan
Agnieszka i Karol

|
Wysłany: 2011-05-27, 09:00
|
|
|
| Po długich przemyśleniach ... a w cholerę sam nie wiem czy rozbijać podstawkę ?! Wszystkimi domami na raz grał nie będę, a widzę że moja żona jak na razie od tego tematu stroni. Na 100% zostawił bym sobie z podstawki domy Baratheon i Stark. Z drugiej strony gdyby była zrzuta na nową podstawkę AGoT to dołożył bym 1/4 i wziął dowolny pozostający dom skłaniając się ku Baratheon (bo z podstawki to mi najbardziej pasuje). Z wczorajszych rozmów wynika, że Jessie i Kwasu są chętni do zakupu nowej podstawki i podziału talii (dla Jacka zostali by Lanisterowie). Moja podstawka z dodatkami jest u Kwasa z planami gry w weekend (jeszcze nie wiem czy na 100% dopiszę, ale gra już jest). Ugadaliśmy też, że spotkamy się ekstra w najbliższy wtorek co by pograć sobie w AGoT w Belgu. Godzina nie padła, więc proponuję okolice 19:00. |
 |
|
|
|
 |
Jacek_PL
Orkz Warboss

|
Wysłany: 2011-05-27, 10:28
|
|
|
Wychodzi na to, że czterech chętnych na podstawkę już jest to kiedy kupujemy ? W Bardzie podstawka kosztuje chyba 130zł (chociaż nie wiem czy nie mają starej ceny 120zł) wyszło by więc po 32,50zł (lub po 30zł), za dyszkę więcej można by się pokusić o jakiś Chapter Pack, ale to już do ustalenia, ja w każdym razie byłbym za. Co do wtorku to chętnie, szczególnie że chyba w czwartek będzie problem ze spotkaniem, ja mógłbym przybyć tak jak normalnie na planszówki czyli 18.15-18.20. Co do wekeendu to nie wiem, ale jak by co to pytajcie może będę miał wolne. |
|
|
|
 |
DiaSan
Agnieszka i Karol

|
Wysłany: 2011-05-30, 08:21
|
|
|
| Myślę, że we wtorek obgadamy szczegóły zakupu. Też jestem za dołożeniem do ChP od razu. Postaram się wyrobić na 18:15, a dziś wracając z pracy zarezerwuję stolik w Belgu na jutro. |
 |
|
|
|
 |
Jacek_PL
Orkz Warboss

|
Wysłany: 2011-05-30, 09:23
|
|
|
| Mniej więcej wszystko już ustalone, chociaż co do ChP to nie rozmawialiśmy na razie. Zresztą i tak zakup planowany jest na czwartek, bo wtedy Miksan będzie w pracy, a mamy dostać od niego dobrą cenę na podstawkę, więc pogadamy we wtorek co i jak. |
|
|
|
 |
|
|
|