Strona Główna Częstochowska Fantastyka
Fantastyczne miejsce w sieci.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Konsolidacja sił i chęci
Autor Wiadomość
miksan 

Wysłany: 2012-02-02, 17:54   Konsolidacja sił i chęci

Bracia i Siostry zjednoczone z WH Inwazją.

Zima nastała i niestety ale odczuwamy pewne rozluźnienie w naszych szeregach. Tak, sam jako pierwszy uderzę sie w klatę i przyznam do braku obecności. Jednak trzeba coś zmienić i zadziałać w stronę poszerzenia puli graczy. Demo deki na sklepie są lecz niestety ale potencjalnych graczy niema, Sklep zatowarowany w zestawy bitewne i rozszerzenia większe , podstawka 1 zawsze jest nic tak naprawdę więcej sklep nie może dać. W kalendarzach imprez jesteśmy stale wpisywani i odnośnik z Banera WHI przekierowuje na nasze forum.http://www.bard.pl/47,382,sklep,imprezy,czestochowa.htm

Prosił bym was o jakieś propozycje, pomysły:

Z mojej strony luźne przemyślenia to :
-Zmiana dnia i godziny spotkań ?
-Może jakieś fajne nagrody pokombinować ?
-Zaatakować fora częstochowskie/Facebooka/deckboxa itd?
-Spiąć się utworzyć stałą liczbę osób około 10 i jednak zorganizować regionalsy, ( dojście do sali na taki event mam bez problemu pomieści 60 graczy) ?

Juriman 
Juri

Wysłany: 2012-02-02, 22:02   

Witam!

Ciesze sie, ze ten problem został poruszony. Sam siedze we Wrocławiu ale jak kiedys zawitam do cz-wy, miloby bylo spotkac sie na turnieju, gdzie bedzie powyzej 8 graczy. Z moich propozycji:

1) grupa na facebooku i deckbox - sam z powodu mgr sie tym nie zajme, ale jesli ktokolwiek ma chec to dzieki temu uda nam sie bardziej skonsolidowac ekipe. Jesli ktos mialby czas to zrobic, chwala mu za to
2) info w sklepie - nie ma informacji o forum, ani informacji skad mozna posiasc szersza wiedze o karciance. Wystarczy druknac ulotke: jestes zainteresowany whinvasion - zajrzyj na forum czestochowskiej fantastyki, forum whinvasion, forum galakty/barda/deckboxa - duzo ludzi siedzi i gra po domach bo niestety nie maja sie do kogo odezwac. A rozmowa w sklepie, to nie to samo co zajrzenie na jakiekolwiek forum i spokojna lektura.
3) drodzy gracze jak macie jakies niepotrzebne karty zaniescie je do barda - mozna z tego zrobic jakies starter packi po 20-30 kart, zeby kazdy mogl zobaczyc sobie karty, nacje i ogolnie o co chodzi. Poza tym dzieki temu mozna zrobic wiecej demo decków i je poprostu pozyczyć komus do domu (spisujemy dane z dowodu-masz baw sie przez tydzien czy dwa, a za zwloke kare 10pln do puli ligi whi - odpowiedni regulamin, nie trudno zrobic, a nawet jak trafimy na kogos kto przywłaszczy sobie karty - to i tak crap i niech go maanan pochlonie!;))
4) spotkania nie tylko w pt, we wrocławiu jest to rozwiazane w ten sposob - turniej ligowy w kazdy wtorek, a w kazda sobote turniej za free o splendor i chwale :)
5) lokalizacja - jest dekabrystów sa wały dwernickiego, puby takie jak Tower, West Pub, tawerna, Zebrano - pewnie równiez bylyby chetne dac nam rezerwacje, szczegolnie jesli rozgrywki bylyby dwa razy w tyg, to nie liczac pt i sob, jestem pewien, ze przyjeliby nas z otwartymi rekoma.
6) co do fajnych nagród - na pewno nie kazdy turniej powinien byc platny, a jak juz to poki nie zbierzemy wiekszej ekipy (tak jak w wakacje 15-16 osob sie pojawialo), proponuje koszulki lub pudelka na karty (moim zdaniem jedna z nagrod powinna zostac przyznawana losowo, a osoby, które dostaly juz prezent od galakty nawet jak wygraja turniej nie powinny dostawac kolejnej naszywki do kolekcji)

Pozdr z Breslau!

Argoth 

Wysłany: 2012-02-03, 00:42   

Fajnie, że Misiek zaprowadza Order in Chaos:)
Co do poszczególnych problemów:
- ze zmianą czasu czy też miejsca spotkania może być problem, bo sporo osób pracuje i pewnie im piątki najbardziej odpowiadają (mnie niestety wybitnie nie pasują bo muszę zostawać w Cze-wie na weekend - niestety do domu mam 100 kilometrów a w soboty i niedziele ciężko się tam dostać). Miejscówka w Oslo jest sympatyczna, choć piwo mogło by być te 2 zł tańsze.
- fajnie by było robić 2 spotkania w tygodniu, ale do tego potrzeba więcej osób do grania. Jedno spotkanie było by luźne przy piwku, papierosku z jakimś after party:D, a drugie rankingowe, 4-5 rund.
- jeśli byłoby sporo osób, do tego zaangażowanych i znających się na organizacji to Regionalsy są do zrobienia. Może w wakacje byłby dobry czas.
- kwestia najważniejsza to rozreklamowanie Inwazji w mieście. Częstochowa to 13 co do wielkości miasto w Polsce. Prawie 240 tys. mieszkańców. Myślę, że znalazłoby się całkiem sporo chętnych. FB, ulotki, plakaty.
- nagrody są uzależnione od ilości osób. Ogólnie zgadzam się z Jurim.

Ja osobiście ze swojej strony mogę zaoferować pomoc w realizacji jakiejś części z tych zadań, które uda nam się podjąć. Na uczelni jestem we wtorek, środę i czwartek, tak więc poniedziałki i piątki oraz większość weekendów jestem do dyspozycji.

Czarny 

Wysłany: 2012-02-03, 09:59   

W takim razie, jako że miałęm trochę styczności z organizowaniem takich "imprez" to dorzucę swoje 3 grosze od siebie.

1) Luźne granie w dowolny dzień tygodnia jest jak najbardziej pożądane i potrzebne w środowisku
2) Pkt. 1 można połączyć z nauką gry. Powiesić w sklepie plakat informujący o tym, że w takim dniu tygodnia, o takiej godzinie, w takim miejscu jest prowadzona nauka gry, i zapraszamy wszystkich chętnych, bla, bla, bla... Wystarczy, że byłaby co najmniej jedna osoba, która przychodziłaby (a jeśli nie byłoby chętnych to może sobie wyjść po 30 minutach na przykład)
3) Posiadam projekty dość ciekawych plakatów reklamujących rozgrywki i naukę gry, do druku w A3 (ale można przerobić na większe), więc mogę je komuś podesłać (pewnie miskan Tobie) - wykorzystywałem je w Krakowie, ale to chyba nie ma znaczenia.
4)Trzeba robić promocję wśród swoich znajomych, rodziny, wrogów. Poobiednia sjesta - zaproponujcie bratu, siostrze, mamie, tacie, babciu, dziadkowi, psu, kotu partyjkę w Inwazję, spotkanie towarzyskie w barze, przy piwku - weźcie dwa proste decki i powiedzcie, że macie zaje...., prostą, przyjemną i szybką gierkę, nauczcie kogoś grać. Idźcie w świat i rozsiewajcie ziarno spaczenia oraz zarazy :mrgreen:

Edytka:

Jeszcze plakaty wiszą na serwerze :grin:

http://lozyska.i15.eu/warhammer/plakat-turniej.pdf

http://lozyska.i15.eu/warhammer/plakat-nauka.pdf

Klisza 
Undercover Spy

Wysłany: 2012-02-03, 10:27   

Mogę dostać takiego demo decka za darmo? To ide dzisiaj do Barda :mrgreen:
Ten post jest moją subiektywną opinią w tej chwili mimo chęci zachowania obiektywizmu. Nie może on służyć przeciwko mnie w następnych postach po tym terminie, gdyż zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny.

Klisza 
Undercover Spy

Wysłany: 2012-02-03, 10:37   

Juriman napisał/a:

5) lokalizacja - jest dekabrystów sa wały dwernickiego, puby takie jak Tower, West Pub, tawerna, Zebrano - pewnie równiez bylyby chetne dac nam rezerwacje, szczegolnie jesli rozgrywki bylyby dwa razy w tyg, to nie liczac pt i sob, jestem pewien, ze przyjeliby nas z otwartymi rekoma.

Pozdr z Breslau!

Widać że urzędujesz poza Czewą. West Pub nie istnieje już chyba od roku, Tawerna z tego co wiem otwierana jest raczej pokątnie dla znajomych(brak koncesji), chociaż na turniej może by właściciel był chętny. W Towerze sorry ale dla mnie zimno, obskurnie i mało miejsca na turniej. W Zebrano dawno nie byłem, ale jeżeli nic się nie zmieniło to mało miejsca może event na 10-12 osób dałoby się zrobić pod warunkiem że zakończyłby się wcześnie zanim przyjdą bywalcy knajpy. W tej chwili jedyną rozsądną miejscówką do zrobienia dużego turnieju jest wg mnie Oslo, robiliśmy tam turniej we Vtesa na 27 osób. Wszyscy przyjezdni goście z całej Polski zachwalali lokal i warunki do gry. Brałem jeszcze pod uwagę Ambaras, ale kiedy wypaliła opcja z Oslo to już nie kombinowałem. Co do mniejszych eventów na góra 12 osób to pewnie stali gracze są lepiej zorientowani ode mnie bo dawno już nie zwiedzałem Częstochowskich knajp.

miksan napisał/a:
Bracia i Siostry zjednoczone z WH Inwazją.

Zima nastała i niestety ale odczuwamy pewne rozluźnienie w naszych szeregach. Tak, sam jako pierwszy uderzę sie w klatę i przyznam do braku obecności. Jednak trzeba coś zmienić i zadziałać w stronę poszerzenia puli graczy. Demo deki na sklepie są lecz niestety ale potencjalnych graczy niema, Sklep zatowarowany w zestawy bitewne i rozszerzenia większe , podstawka 1 zawsze jest nic tak naprawdę więcej sklep nie może dać. W kalendarzach imprez jesteśmy stale wpisywani i odnośnik z Banera WHI przekierowuje na nasze forum.http://www.bard.pl/47,382,sklep,imprezy,czestochowa.htm

Prosił bym was o jakieś propozycje, pomysły:

Z mojej strony luźne przemyślenia to :
-Zmiana dnia i godziny spotkań ?
-Może jakieś fajne nagrody pokombinować ?
-Zaatakować fora częstochowskie/Facebooka/deckboxa itd?
-Spiąć się utworzyć stałą liczbę osób około 10 i jednak zorganizować regionalsy, ( dojście do sali na taki event mam bez problemu pomieści 60 graczy) ?

IMHO jest to wina sceny Częstochowskiej. W każdej karciance napotkasz takie same problemy. Kiedyś byliśmy potęgą w L5R, Czewa organizowała 2 x Kotei który miał wtedy większą rangę niż teraz. I środowisko umarło. W Star Wars w najlepszych czasach grało około 20 osób w tej chwili 3. Do Vtesa nie byliśmy w stanie w zeszłym roku zebrać 10 osób na kwalifikator do EC mimo iż w Czewie z 50 osób ma karty lub potrafi grać w Vampira. Ludzie generalnie się nudzą przekładaniem kolorowych kartoników i nie zawsze wynika to z utraty zapału do gry. Są różne obiektywne przyczyny które występują w różnych konfiguracjach:
- brak kasy
- Twój deck przestaje działać brak pomysłu na nowy/ niechęć inwestowania nowej kasy
- znudzenie grą
- zmiana priorytetów (praca, studia, inne hobby, rodzina)
- brak lokalnej ekipy do grania ( mam tu na myśli jakieś małe 4 osobowe meta a nie turnieje)
- brak chemii między graczami :]
- hermetyczne środowisko, a co za tym idzie
- brak dopływu świeżej krwi
- czasowe wypadnięcie z obiegu/ brak motywacji do powrotu
Ten post jest moją subiektywną opinią w tej chwili mimo chęci zachowania obiektywizmu. Nie może on służyć przeciwko mnie w następnych postach po tym terminie, gdyż zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny.

Juriman 
Juri

Wysłany: 2012-02-03, 23:51   

Wydaje mi się, że problem nie tkwi w ludziach. Póki istniało takie miejsce jak fantasy/dragon czy księgarnia hobby, a także w pełnym wymiarze działał ckf - było inaczej. Ludzie mieli gdzie pograć w karcianki, bitewniaki i planszówki, a konwenty w Cz-wie były przynajmniej raz w roku. Może uda się kiedyś powiększyć Barda. Hermetyczna atmosfera/środowisko - na pewno nie w tej ekipie. Sporo nowych osob zainteresowanych nie tylko inwazja, ale również planszówkami, grami rpg czy bractwem rycerskim lub fantastyka poznałem własnie na turniejach whi w Cz-wie. Zawsze bylismy otwarci na świeżą krew, która odplywa z różnych powodów (priorytety - praca, studia) - teraz czesto gra na co dzień w innym mieście. Kasa - ma znaczenie, splywa regularnie do ffg, jeśli chcesz miec wszystkie dodatki. Nie ma jednak kart za 100pln i więcej, także jest to chyba najtańsza, wciąz wydawana karcianka na rynku, która w ciągu dwóch lat w Polsce zdobyła ogromną popularność i stworzyła dużą społeczność fanów. Co do reszty mogę się w pełni zgodzić - niektórzy się znudzili, inni nie chcą już kupować więcej kart, a jeszcze inni boją się tego starszego towarzystwa i tym samym pokazać na turnieju. Mam nadzieje, że troche wspólnej pracy i uda się odbudować lige i może zorganizować te regionalsy. Jak narazie mogę jedynie trzymać za to kciuki z Wrocka. Może również w kwestii konwentów coś się zmieni i młodsi przejmą pałeczkę. Pozdr!

P.S.
Dzięki Klisza z info o pubach. Przyda się jak wrócę :) Poza tym mam nadzieję, że twój post zmobilizuje ludzi, a mój doda nadziei w odbudowie częstochowskiej inwazji, a może nawet fantastyki.

miksan 

Wysłany: 2012-02-05, 10:56   

Dobrze temat się ruszył ja ze swojej strony mogę dodać, że zaczęły się dyskusje na temat udostępnienia sali w celach " Fantastyki" z samorządem studenckim. Chwilowo rozpatrywane są dwa terminy wtorek i piątek. Konkrety dopiero będą ustalone w okolicach marca.

Teraz parę odpowiedzi :

Demo deki będą dostępne w BARDzie od poniedziałku {6.02.2012} (osoby które mają ponad programowe karty które są w stanie przeznaczyć na ten cel proszeni są o przynoszenie ich do Barda)

Jeżeli ktoś czuje się na siłach aby stworzyć/ przerobić plakat promujący piątkowe spotkania to niech się zgłosi i zaprezentuje w tym dziale swój pomysł.

Ustalenie 1 dnia na casual + naukę gry: nie widzę problemu tylko znów potrzebne są osoby które mogą poświęcić ten czas. Tak jak wcześniej jeżeli ktoś ma na tyle czasu i chęci to zapraszam .

Juriman 
Juri

Wysłany: 2012-02-10, 02:03   

Link do grupy na deckbox --> na facebooku moze zrobic to ktos inny. Wysłałem zaproszenie nastepującym uzytkownikom:

Vaen
Matys
miksan
Czarny
Argoth
Alcon
Melman
Barbarka
Anna
jarzynek

Zakladajcie konta na deckbox. Cel przebic WHI TriCity w ilosci graczy i byc w top 10 ;) Poza tym jak ktos ma wiecej czasu, moze tez stworzyc grupe na fb. Pozdr!

P.S.
Znalezli sie jacys chętni do promocji i wspierania inwazji (karty do demo deck'ow, plakaty, czas na nauke gry itp.)

Argoth 

Wysłany: 2012-02-10, 15:50   

Założyłem Facebooka. Nie wiem czy wszystko tam działa jak powinno, bo nigdy nie bawiłem się dodawaniem stron i kombinowaniem na FB. Używam go głównie do kontaktowania się ze znajomymi. Piszcie wszelkie uwagi to poprawię. Dodajcie informacje na tablicę i klikajcie Lubię to! A oto link:
http://www.facebook.com/p...getting_started

Jeśli ktoś chce być administratorem jeszcze to pisać.

Vaen 
Oldboy

Wysłany: 2012-02-21, 22:25   

Klisza napisał/a:
Mogę dostać takiego demo decka za darmo? To ide dzisiaj do Barda :mrgreen:

Ode mnie nie dostaniesz grającego decka w prezencie, ale prawie zawsze przynoszę na turniej jakiś zapasowy, mogę pożyczać (tak całego decka jak i poszczególne karty). Służę także pomocą w składaniu talii.

Przeróbką plakatu się zajmę, dziś albo jutro. Jakąś małą ulotkę do barda też zrobię.

Nie bardzo rozumiem Twoje Juri parcie na zmianę knajpy. W Oslo może i jest drogo, ale gdzie jest tanio w lokalu o takim standardzie i z takim dobrym piwkiem? Poza tym z ekonomiczną konsumpcją sobie jakoś radzimy :wink: . Ja nie znam lepszej knajpy w Czewie na karciochy i tyle.
Oczywiście gdyby wypaliła opcja z samorządem studenckim cała moja obrona Oslo idzie się... przejść:).

Zmiana dnia turnieju jest troszkę kontrowersyjna. Piątek, szczególnie przed wolną sobotą daje dodatkowe opcje integracyjne :twisted: , no i tak jakoś na luzie jest. Nie znaczy to bynajmniej, że jestem kategorycznie na nie.

Cytat:
Hermetyczna atmosfera/środowisko - na pewno nie w tej ekipie. Sporo nowych osob zainteresowanych nie tylko inwazja, ale również planszówkami, grami rpg czy bractwem rycerskim lub fantastyka poznałem własnie na turniejach whi w Cz-wie. Zawsze bylismy otwarci na świeżą krew, która odplywa z różnych powodów (priorytety - praca, studia) - teraz czesto gra na co dzień w innym mieście.

Tu się z Jurim w pełni zgadzam. Ba... Powiem więcej, największą wartością tej naszej skromnej ligi, jest właśnie jej otwartość.

Juriman 
Juri

Wysłany: 2012-02-22, 16:36   

Tak naprawde w Ambarasie bylo najlepiej... Do czasu, az pojawily sie problemy. W kazdym razie nie chodzi o zmiane pt czy miejsca spotkan w pt, ale dodanie np grania we wtorki - bez ligi, wejscie 0zl, testing nie sprawdzonych deckow. Miejsce - moze byc nawet KFC - wiekszosc i tak ma prace/szkole/studia na nastepny dzien, także alkoholu nie musi byc w lokalu. Kwestia dogadania sie jaki dzien (moze byc poniedzialek, wtorek sroda, niedziela --> przy opcji, pt spotkan ligowych) i czy znalazlby sie ktos kto by to poprowadzil (Miksan - jakbys mial np. we wtorki do 18 prace, to do KFC masz blisko i jestes najlepsza osoba, ktora moze wprowadzic nowych graczy przynajmniej przez miesiac lub dwa). Powodzenia zycze. Pzdr!

Odpowiedz do tematu