|
Ma ktoś Agricola? |
| Autor |
Wiadomość |
JesseBlue

|
Wysłany: 2009-11-30, 19:35 Ma ktoś Agricola?
|
|
|
| Ma ktoś z graczy Agricola? |
_________________ Moje planszówki |
|
|
|
 |
DiaSan
Agnieszka i Karol

|
Wysłany: 2010-12-12, 20:52
|
|
|
Czas odświeżyć wątek - Agricola jest i została dziś "oswojona". Rozegraliśmy dwie partie z małżonką w wariancie rodzinnym. Pierwsza partia z przyuczeniem około 1 i 1/2 godziny, druga już szybsza 1 godzinka. Zasady (przynajmniej wariant rodzinny) są banalne ! Grę łapie się szybko ... i bardzo szybko dochodzi się do wniosku, że nie da się ogarnąć wszystkiego co można w jednej rundzie wykonać Mimo to zabawa jest przednia - tak jak pisze większość ludzi: albo się Agricolę pokocha albo znienawidzi. Gra jest mocno mózgożerna i to już w wariancie rodzinnym, do podliczenia punktacji końcowej nie wiadomo kto zostanie zwycięzcą. Boję się myśleć co będzie gdy dojdą jeszcze Pomocnicy i karty Małych Usprawnień.
Interakcja w wariancie rodzinnym ogranicza się wyłącznie do blokowania sobie pól akcji. Niestety nie można kogoś okraść, albo wybić mu rodzinki najemnymi zbirami - może wspomniane dodatkowe karty rozszerzą te ograniczenia
Agricola to coś zdecydowanie innego niż Puerto Rico, a tak w zasadzie to jeszcze podobnej gry "naocznie" nie spotkałem. Może La Havre, At the Gates of Loyang itp. tytuły będą miały wspólny grunt z Agricolą (tu już muszą się wypowiedzieć osoby, które grały w te gry).
Suma summarum nam Agricola spodobała się bardzo. Czy da się w to zagrać w Belgu ? Ciężko powiedzieć - gra zajmuje sporo miejsca i sporo czasu. Grając w 5 osób w ekipie gdzie mechanikę rozgrywki zna 1 lub 2 osoby to może nas zastać blady świt nawet przy wariancie rodzinnym. W każdym razie spróbować będzie trzeba ! |
_________________ Nasze gry na BGG (akt. 05/2012)
 |
|
|
|
 |
JesseBlue

|
Wysłany: 2010-12-12, 21:50
|
|
|
Jak najbardziej! Przynieś grę w czwartek |
_________________ Moje planszówki |
|
|
|
 |
DiaSan
Agnieszka i Karol

|
Wysłany: 2010-12-13, 09:20
|
|
|
| JesseBlue napisał/a: | Jak najbardziej! Przynieś grę w czwartek |
W najbliższy czwartek nie da rady - tz. ja będę, ale Agricoli nie przytaszczę bo prosto z pracy śmigam do Belga. Nie wiem czy dam radę przed końcówką roku |
_________________ Nasze gry na BGG (akt. 05/2012)
 |
|
|
|
 |
|
|