Strona Główna Częstochowska Fantastyka
Fantastyczne miejsce w sieci.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
modyfikacje zasad
Autor Wiadomość
zuvik 
turtle :)

Wysłany: 2010-11-11, 13:08   modyfikacje zasad

Wiem, że kogoś innego kolej na wymyślanie zasad, więc nie drzyjcie na mnie kotów :P

Taki mi przyszedł pomysł do głowy na zasadę :)

Każdy konflikt z karty, dowolnego typu, który nie zwiększa w bezpośredni lub pośredni sposób, dowolnego stanu influence lub power, jeśli zostanie przepchnięty o 5 (30 w przypadku PSI konfliktu) lub więcej daje 1 influence inicjatorowi.

Po co taka zasada? A bo są różne śmieszne konflikty których się nie gra bo najzwyczajniej w świecie nie przybliżają gracza do wygranej.

Na pewno powstaną jakieś przegięcia (albo i nie), ale nie mam pojęcia bo nie znam za dobrze kart :) Wszelkie uwagi mile widziane :)
Ostatnio zmieniony przez zuvik 2010-11-17, 20:05, w całości zmieniany 4 razy  

kruk 
VOTE FOR CTHULHU

Wysłany: 2010-11-11, 13:26   

takich konfliktów jest duuuużo. dawanie do nich influensu mogłoby być niezłym brejkiem :D

dwa przykłady:
Sleeper personality - dwa konflikty w jednej karcie - 2 infla; jako bonus dodatkowo postać od przecinika ;)
Crusade - konflikcik militarny wracający na rękę....

zdecydowanie byłoby to niezłym młynem w doborze konfliktów do decków :mrgreen:

zuvik 

Wysłany: 2010-11-11, 13:33   

crusade - daje inf b5
Jak pisałem dowolnego influensu nie może podnosić w tym b5, cieni, vorlonów ;)

Co do sleeper jakby zasada nie tyczyła się psi konfliktów to problem z głowy :)

kruk 
VOTE FOR CTHULHU

Wysłany: 2010-11-11, 14:53   

biedny Kiebduj. znów poszkodowany by był.....

Kurzymiś 
ODYN !!!

Wysłany: 2010-11-11, 18:17   

morzna by zrobic ze daje ale tylko raz :mrgreen: W sesie np crusade daje influens po pierwszym zainicjowaniu i wygraniu o te 5 ale potem dziala juz w zwykly sposob..

(i wisienka na szczycie :P )

Kiebduj 
BIG BIG BASTARD MAN

Wysłany: 2010-11-17, 09:48   

kruk ma racje.
Zasada ta nie mogła by dotyczyć konfliktów psi które z założenia nie dają infa (jest jeden i trzeba by go przepchnąć o 30. Chyba że ten limit dla konfliktów psi zwiększyć do 30 np.

Co do jednorazowości kurzego. A co jak dojdzie inna sztuka tego samego konfliktu?

@Zov ty a moze zrób ten podział master i support agend (w sensie opisz)

Kurzymiś 
ODYN !!!

Wysłany: 2010-11-17, 12:02   

No wlasnie jak dojdzie inna sztuka to nie daje influensu bo daje tylko pierwszy konflikt o danej nazwie a nie pierwszy raz zagrana karta.. wtedy zreszta nie trzeba by bylo banowac psi konfliktow

Kiebduj 
BIG BIG BASTARD MAN

Wysłany: 2010-11-17, 12:57   

@kurzy - Nie wiem dlaczego nie trzeba by banować psi konfliktów.

Psi konflikty mają to do siebie że tak naprawdę to huja robią.
( za wyjątkiem 2-3 sztuk)
Reszta to takie zabawki.
Nie zmienia to jednak faktu ze jest ich około 18 - 20 a to wystarczy żeby włożyć po jednej sztuce.
Więc generalnie to spory problem bo z jednej strony można całkowicie wykluczyć konflikty PSI z zasady 1 influ - co sprawi że będą mało grywalne (nie licze master of all)

Albo dać zbyt miekkie ograniczenie co sprawi że będą zbyt silne (Taki skromny acz prosty pomysł na decka co młuci i mieli na tych zasadach na PC.

Proponuję zwiększyć limit do 30 na psi max 35. to będą 4 najsilniejsze postacie a więc nie tak hop do zrobienia. Zawsze jest jeszcze eksplodujacy jason jesli ktoś lubi jak mu wybucha postać za 10 kasy.

Mity o PC wykręcających 60 poparcia proszę - to bujda. Nigdy nie wykręciłem tyle poparcia na PC. Może neutralni telepaci by mogli w 10 - 12 turze ale 30 to moim zdaniem dobra liczba. Pamiętajcie ze postaci PC 10 + jest 3 + 2 wymagające 4 conspiracy marki.

Ok. Dość już odsłoniłem tajemnice PC jak mnie dorwie jakiś Psi COP to możecie mnie już więcej nie zobaczyć przy zdrowych zmysłach.

Generalnie zasada ciekawa - widzę że motywem przewodnim zasad wymyślanych przez zółwia jest - Uczyńmy niegrywalne karty grywalnymi jak w Gwiezdnych wojnach.

W pełni popieram każdą zasadę którą żółw wymyśli chyba że godzi ona we frakcję PC lub we mnie osobiście:p

kruk 
VOTE FOR CTHULHU

Wysłany: 2010-11-17, 14:06   

i nagle konflikty B4 zaczynają wymiatać :D
bo same z siebie nie dają infla, co najwyżej część z nich może go odebrać a z agendą pięknie by sie uzupełniły :D

zuvik 

Wysłany: 2010-11-17, 20:01   

Pomysł z +30 PSI jest niezły. Więc uwzględnię w pierwszym poście :)

Kurzymiś 
ODYN !!!

Wysłany: 2010-11-17, 22:44   

zuvik napisał/a:
Po co taka zasada? A bo są różne śmieszne konflikty których się nie gra bo najzwyczajniej w świecie nie przybliżają gracza do wygranej.

to chyba wyjasnia czemu ich nie banowac.. bo jak sam napisales
Kiebduj napisał/a:
Psi konflikty mają to do siebie że tak naprawdę to huja robią.

mowisz 18-20 kafliktow na psi ktore moga dac ci influens...ok a ile takich kafliktow ma dyplomka np...i tylko niech mi nikt nie pisze ze psi jest przejebane bo nikt go nie ma bo zawsze morzna zmienic typ kafliktu albo cos. Z 3 graczami przy stole morzna tak udupic 9 kafliktow co robi z 18-20 dajacych inf. kafow jakies 9-11...a to juz wcale nie tak wiele. Jednym slowem demonizujecie to psi :cool: :pifo:

Jaro 

Wysłany: 2010-11-18, 07:04   

Kurzyś, a ile znasz kart zmieniających rodzaj konfliktu? Jak kojarzę JEDNĄ - z WoF. W grze, na turniejach widziałem ją 1 raz - używał jej Zmorek na ostatnim turnieju. Znaczy się próbował, do czasu gdy okazało się że jest nielegalna...
Jeśli konflikty Psi huja robią to a PC są tacy do dupy to dlaczego Kiebduj jest na pierwszym miejscu w rankingu a nie np. jakaś dyplomka ludzka czy minbaryjska?
Tak, wiem że na turniej większość graczy składa decki funowskie, dla dobrej zabawy itp., a Marcin gra po to żeby wygrywać. Ale chyba po to jest turniej, prawda? To tak, jakby na strzelaninę przyjść z nożem :D
Co do propozycji Zuvika - fajny pomysł. Myślę, że postaramy się go zaadoptować do nowych zasad.

Kurzymiś 
ODYN !!!

Wysłany: 2010-11-18, 08:08   

wiesz nozem zawsze morzna rzucic :twisted: ..tak ja tez kojaze jedna wiec czysto teoretycznie przy 4 graczach morzna ja zagrac 12 razy (3 sztuki w decku) czyli 9 razy na jedna osobe... ja nie mowie tak poza tym ze psi-copy (czy tam neutrale) so cieniutcy tylko ze da sie ich zatrzymac, a jak sie nie uda to przeciesz nikt zycia nie straci z tego powodu prawda.. co do podejscie do B5 to juz chyba kiedys o tym rozmawialismy wiec moje zdanie znasz...ja tam nikomu nie bronie skladac deckow tak zeby wygrac jak najszybciej i jak najczesciej bo w sumie wlasnie o wygrana chodzi tylko ze ja osobiscie gralem juz tyle razy takimi deckami ze teraz wole nie wygrac a sie dobrze pobawic, a jak zauwarzyles na ostatnim turnieju nawet taki troche z dupy deck na odczep sie morze wygrac :mrgreen:

zuvik 

Wysłany: 2010-11-18, 08:52   

Pisałem posta i mnie wylogowało. Nie chce mi się pisać jeszcze raz :)

Generalnie Marcin zaproponował +30 dla psi. Tyle w temacie :D

Kurzymiś 
ODYN !!!

Wysłany: 2010-11-18, 10:17   

no spoko choc jak dla mni niewiele to zmienia :pifo:

Odpowiedz do tematu