Strona Główna Częstochowska Fantastyka
Fantastyczne miejsce w sieci.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Mutant Chronicles gra figurkowa
Autor Wiadomość
Jacek_PL 
Orkz Warboss

Wysłany: 2008-08-31, 16:18   Mutant Chronicles gra figurkowa

Oto kolejny temat z serii "komuś się nudzi i ma głupie pomysły " :) Dziś na tapecie gra figurkowa Mutant Chronicles. Podobnie jak WoW Minis ta gra ma zawojować świat nowatorską mechaniką gry. Osoby które miały wcześniej kontakt z grą bitewną Warzone od razu uprzedzam to zupełnie inna gra. Po pierwsze plansza. Gra się na planszy z siatką heksagonalną, tak więc wszelkie pomiary są tutaj wykonywane przy pomocy pól na planszy. Ma to swoje zalety i wady. Wady to tylko dwustronna mapa, czyli niezbyt zróżnicowany teren. Prawdopodobnie w przyszłości powstaną dodatkowe żetony terenu jak i całkiem nowe mapy, jednak na razie chyba starczy. Kolejna sprawa to figurki. Co prawda nie widziałem ich jeszcze na żywo, ale skala 54mm pozwala nam sądzić, że są całkiem spore - dla porównania figurki do Warhammera to skala 28mm. Figurki są fabrycznie malowane co oznacza kilka ciężkich westchnień estetów i szybki wskok do gry bez konieczności zabawy w całe to "malowanie" ;) Niestety nie obyło się także bez innych cięć budżetowych, mianowicie wiele jednostek to po prostu te same modele tylko inaczej pomalowane. Tak więc o ile różnych jednostek w pierwszym secie jest 54 to modeli będzie prawdopodobnie tak gdzieś tylko połowę tej liczby. Zaletą i trochę wadą jest sam zestaw startowy, który oprócz oczywistych elementów (figurki, mapa, kostki, żetony) zawiera także karty wszystkich jednostek i specjalne karty dowodzenia. Tak więc w dodatkach dokupuje się tylko "gołe" figurki. Oczywiście nowe sety pewnie to trochę zmienią, aczkolwiek przewiduje coś na kształt kolejnej podstawki. Od razu wyjaśnię czym to było spowodowane - gra ukazała się w wielu wersjach językowych, w tym także w polskiej. Łatwiej więc było zrobić zlokalizowane startery i niezależne językowo boostery niż robienie wszystkiego z lokalizacją. Prawdopodobnie to właśnie zadecydowało że figurki nie są pakowane losowo. IMO pomysł dobry i mimo teoretycznie mniejszego zbytu (kupując w ciemno często kupowało się niepotrzebne figurki) może się okazać dla wydawcy bardziej dochodowy.

Dobra może dosyć o modelu biznesowym, czas na drobny opis samej gry. Pierwszy set będzie zawierał figurki do 4 frakcji Algeroth, Bractwo, Capitol i Bauhaus. Następnie planowane jest jeszcze wprowadzenie dwóch frakcji Imperial i Ilian. Jeśli gra się jakoś rozkręci to pewnie w planach są też pozostałe frakcje świata MC. Jako, że gra się tu niewielkimi oddziałami, to i wydatek na grę nie jest jakiś kosmiczny (to tak na wypadek gdyby ktoś jednak zechciał w to sobie pograć). To może teraz trochę o rozgrywce. Składanie armii odbywa się w nader ciekawy sposób. Zazwyczaj spotykanym sposobem określania równowagi były wartości punktowe. Tutaj nie ma czegoś takiego jest tylko schemat oparty o trzy kolory elementów. Przy okazji elementów też jest trzy: rozkazy, karty i figurki. Tak więc w najprostszej wersji mamy schemat 3/3/3 czyli trzy elementy złote, trzy srebrne i trzy brązowe. Typowa rozgrywka to 10/10/10. Co to właściwie oznacza, może najlepiej wyjaśni przykład mam jedną figurkę złotą i dwie brązowe to zostawia nam na rozkazy i karty 2 wolne miejsca złote, 3 srebrne i tylko jedno brązowe. Wiadomo im ładniejszy kolorek tym karta/figurka mocniejsze, rozkazy to trochę inna zabawa ale ogólnie też złote są lepsze od srebrnych i brązowych. Pozwala to na zachowanie balansu rozgrywki, mocarne figurki nie poszaleją bez odpowiednich kart i żetonów rozkazów. Przy okazji takie rozwiązanie powoduje dużą elastyczność gry i spore możliwości w kombinowaniu. Sama rozgrywka sprowadza się głównie do aktywacji figurek, które mogą wykonać w zależności od rodzaju rozkazu od 1 do 3 akcji z czterech dostępnych - Ruch, Atak, Warta, Akcja Specjalna. Walka jest tutaj dosyć ciekawa, chociaż sprowadza się do rzutu kostkami to cała zabawa leży właśnie w tych kostkach. Kostki są specjalne i jest ich cztery rodzaje. Mają oznaczenia cyfrowe i symbole obrażeń. Oznaczenia cyfrowe służą do określania czy strzał trafił, natomiast symbole obrażeń informują ile obrażeń dana figurka zadała. Nie wiem jak to wygląda w praktyce ale może być dosyć ciekawe. Właściwie to mógłbym tutaj jeszcze sporo napisać o tym jak się gra ale chyba nie dam rady :) Gra zaintrygował mnie jednak na tyle, że zastanawiam się nad jej zakupem. Gra nie koliduje z moim zainteresowaniem Konfrontacją, bo jak się powoli przekonuję to pełnokrwiste bitewniaki będą chyba dla mnie trochę inaczej funkcjonować (szczególnie jeśli spełni się czarna wizja zamknięcia sklepu), a MC to gra w którą będzie można spokojnie zagrać na jakiś spotkaniach planszówkowych. Jeszcze słówko na temat dostępności gry, podstawka jest już dostępna od dłuższego czasu, pierwsze dodatkowe figurki pojawią się na początku września. Nie mam pojęcia ile poczekamy na kolejną falę figurek, tam pojawią się figurki które ewentualnie by mi pasowały czyli Bractwo i Bauhaus, chociaż ja już byłbym chętny na grę :) A teraz czekam na komentarze :)

Jacek_PL 
Orkz Warboss

Wysłany: 2008-09-05, 17:46   

Komentarzy jak zwykle zabrakło :) Od dziś dostępne są w Polsce pierwsze Warpacki, sugerowana cena detaliczna to 49.90 - czyli Galakta dotrzymuje słowa, zarówno w sprawie ceny jak i w szybkości dostaw (w USA pojawiły się w środę, przy czym tam także w środę była premiera podstawek, a u nas są one już ponad miesiąc). Ehhh gdyby takie "opóźnienia" były przy Konfrontacji :mrgreen:

Jacek_PL 
Orkz Warboss

Wysłany: 2008-10-08, 10:53   

Jak wieść gminna niesie kolejne warpacki do Mutant Chronicles są w drodze. Premiera pięciu kolejnych rozszerzeń do gry planowana jest na 16 października, to za oceanem, a u nas pewnie jakoś podobnie być może kilka dni później (albo wcześniej :) ). Tym razem wzmocniony zostanie tylko Legion Ciemności ale za to pojawią się dwie kolejne frakcje Bauhaus i Bractwo. W sumie warpacków będzie 5, po dwa dla nowych frakcji i jeden dla Legionu. Jestem ciekaw jakie jest zainteresowanie tym produktem w Polsce, ale pewnie się tego nie dowiem, no chyba że zacznie działać jakaś liga.

Jacek_PL 
Orkz Warboss

Wysłany: 2008-11-30, 20:53   

Veni, vidi, coś tam :) W końcu zobaczyłem, dotknąłem i nawet zagrałem przez chwilę w Mutant Chronicles. Niestety nadal nie mam wyrobionej opinii o tej grze, przynajmniej po graniu samą podstawką. Gra nie wygląda źle, ani mechanicznie ani wizualnie. Modele są naprawdę duże, a malowanie jest dosyć dobre. Jednak fakt, że wiele figurek różni się wizualnie tylko kolorami jest stanowczo na nie. Co do samej rozgrywki to podstawka chyba nie jest zbyt dobrze dobrana, a i 6 figurek to nie jest jakaś porywająca ilość. Ta gra raczej nie miała, żadnej głębi, jedynie karty rozkazów i śmieszne kostki jakoś ratowały sytuację, w sumie cała rozgrywka sprowadzała się do opanowania środka i strzelania do wrogich figurek. Z dobrych patentów były jeszcze punkty zwycięstwa, a właściwie miejsca gdzie się je zdobywało - oprócz rzeczy tak oczywistej jak dawanie punktów zwycięstwa, miały one specjalne zdolności i co ważne były rozmieszczane na planszy losowo. Wydaje mi się że przy armii 10/10/10 można by się już pobawić w jakieś strategie, wykorzystywanie punktów kontrolnych, jednak nie jestem na tyle przekonany aby to sobie kupić, szczególnie że raczej chętnych do takiej zabawy będzie teraz bardzo trudno znaleźć.

Odpowiedz do tematu