Strona Główna Częstochowska Fantastyka
Fantastyczne miejsce w sieci.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Nightfall
Autor Wiadomość
Jacek_PL 
Orkz Warboss

Wysłany: 2011-02-13, 11:47   Nightfall

Nowa gra karciana od firmy AEG (to ci od Legends of Five Rings) jest niekolekcjonerską grą karciana polegającą na budowaniu talii w czasie gry, coś jak Dominion czy Thunderstone z drobną różnicą :) Drobna różnica polega na tym że w przeciwieństwie do innych gier tego typu tutaj głównym celem graczy jest "dokopanie" przeciwnikom. Historia gry opowiada o świecie na którym zapada wieczna ciemność, budzą się przerażające dzieci nocy, czyli wampiry, wilkołaki, ghule i zaczynają walczyć o dominację. Tematyka dosyć ciekawa i miałem nadzieję że będzie to coś chociaż w przybliżeniu przypominało karciankę Vampire. Niestety poza tematyką gry dosyć się różnią, co nie oznacza że Nightall jest złą grą, jest po prostu inną bardziej nowoczesną. Na razie nie ma jeszcze dostępnej instrukcji, ale pojawiła się bardzo ciekawa recenzja video z której można się sporo dowiedzieć o samej rozgrywce. Gra wygląda na ciekawą i znalazła się na mojej liście potencjalnych zakupów :smile: mam nadzieję że się nie przejadę.

Jacek_PL 
Orkz Warboss

Wysłany: 2011-02-16, 11:28   

Na oficjalnie stronie gry pojawiła się instrukcja. Teraz można już dokładnie coś powiedzieć na temat samej mechaniki. Z jednej strony gra wydaje się bardzo prosta, ale z drugiej strony, system "łańcuchów" nie dość że może wprowadzić pewien paraliż decyzyjny to jeszcze pozwala na kontrowanie naszych poczynań przez przeciwników. Teraz wiele będzie zależeć od kart, na razie nie chce mi się drukować kart do testowania, bo raczej podstawkę to sobie kupię. Gra na pewno ma potencjał i zobaczymy jak się będzie rozwijać, a na pewno będą dodatki, bo już w instrukcji są pewne zapowiedzi np. inne działania "woundów" (obecnie pozwalają dobierać karty).

Jacek_PL 
Orkz Warboss

Wysłany: 2011-05-17, 23:49   

Zaczynają pokazywać karty z nowego dodatku Martial Law, na pierwszy ogień wampirzyca Koi Jang. Ciekawa zdolność i śmieszny kicker, który albo będzie przeszkadzał w zagrywaniu tej karty albo będzie bacikiem na nieostrożnych oponentów.

Jacek_PL 
Orkz Warboss

Wysłany: 2011-05-26, 22:17   

Wiadomo już jak będzie działał mechanizm "feed" - w zależności od karty, za zrzucenie kart lub przyjęcie wound-ów będzie można powielać efekt karty, przykładowa karta z feed Bait and Swith. I jeszcze taki ciekawy "minion" Legion Ten

Jacek_PL 
Orkz Warboss

Wysłany: 2011-09-03, 19:32   

Jest już pierwsza karta z najnowszego dodatku Blood Country : Harley Doberman. Dodatek ma się ukazać jako dodatek, czyli będzie wymagał podstawki lub dodatku Martial Law, chociaż nie wiem na czym ma polegać różnica, bo według różnych zapowiedzi i tak będzie tam ok 300 kart. Na pewno za to będzie niższa cena i być może to mnie skusi do zakupu, na razie jednak czekam na jeszcze kilka przykładów kart i nowe zasad.

Jacek_PL 
Orkz Warboss

Wysłany: 2011-09-06, 21:47   

Kolejna karta Vehicular Assault jak żywo przypomina słynne "Bramy" czy inne "Pokrywy kanałów" z VTES :grin: Po raz pierwszy widzę kartę za 1 influence, chociaż karta jakaś mocarna nie jest, no może kicker jest niezły chociaż pewnie trzeba będzie zaraz klaryfikacji czy chodzi o aktualną liczbę punktów życia czy całkowitą. W tym drugim wypadku fajnie by się "strzelało" z lekko napoczętych Bad Smoke-ów.

Odpowiedz do tematu