|
Częstochowska Fantastyka
Fantastyczne miejsce w sieci.
|
|
Nowa liga |
| Autor |
Wiadomość |
Juriman
Juri

|
Wysłany: 2011-05-28, 18:23 Nowa liga
|
|
|
Drodzy Gracze!
Nasza liga zakonczyła sie w pt, po ostatnim z serii turniejow jakie organizowalismy w Oslo. Gratuluje wszystkim za osiagniete wyniki, ktore niedlugo powinny sie znalezc w tabeli na forum. Poza tym mam nadzieje, ze zobaczymy sie wszyscy na niedzielnym drafcie wienczoncym zmagania uczestnikow. W zwiazku z zakonczeniem tej edycji ligi,proponuje rozpoczac kolejny, tym razem wakacyjny sezon ligowy
W najblizszy pt na turnieju nie bedzie naszego glownego sedziego i organizatora (Miksana) , wiec postaram sie go i tym razem zastapic. Zasady ligi beda takie same, chyba ze ktos ma jakies propozycje zmian (gramy turnieje minimum 3 rundy w piatki w Oslo, zapisy 18:15, start 18:30, wpisowe 1pln + ewentualna zrzutka do battlepackow). Osobiscie uwazam ze jedyna zmiana moglaby nastapic jesli chodzi o lokal- jest tam za drogo, za duszno i mozna pomyslec nad innym miejscem.
Najblizszy turniej bedzie sankcjonowany (odbywa sie w pt, ale wyniki beda wprowadzone zamiast tego niedzielnego). Co do kolejnego, bedziemy musieli znalezc osobe, o ile miksan zgodnie z przewidywaniami nie bedzie mial czasu na inwazje, ktora regularnie zajmie sie sedziowaniem i organizacja turniejow ligowych. Poza tym nalezy ustalic jak dlugo powinna trwac liga (moim zdaniem od najblizszego spotkania do konca sierpnia, minimum 10 odslon).
Czekam na wasze propozycje, sugestie itp.
Pozdrawiam
Jurek K. |
|
|
|
 |
Czarny

|
Wysłany: 2011-05-29, 22:42
|
|
|
Moja sugestia:
zaczynać wcześniej, grać rundy po 45 minut i minimum 4, a jak się uda to 5
poza tym, można robić zrzutę przez 4-5 turniejów po 3zł, żeby jakieś puchary zrobić na koniec ligi. Myślę, że to byłaby dobra pamiątka i mógłbym się tym zająć - oczywiście jeśli będą chętni na coś takiego. |
|
|
|
 |
Jarzynek

|
Wysłany: 2011-05-30, 01:03
|
|
|
Pomarudzę.
| Czarny napisał/a: | | zaczynać wcześniej, |
Mnie odpowiada 18 ( że tak powiem, na styk ), wcześniej będę miał problemy, żeby się wyrobić ( taki dżob ), szczególnie biorąc pod uwagę, że rozgrywki przeniosą się na północ.
| Czarny napisał/a: | | grać rundy po 45 minut i minimum 4, a jak się uda to 5 |
Ile teraz trwa runda? Serio, nie wiem . Więc, jeżeli skrócimy czas rundy, trzeba się liczyć z większą ilością remisów, bo już teraz są problemy z ukończeniem trzeciej partii. Spotkałem się z opinią, że Legendy czas gry wydłużą. Nie mówię, że pomysł jest zły, tylko trzeba by graczy w jakiś sposób zdyscyplinować, zegar szachowy wprowadzić, czy coś.
Nie widzę problemu, żeby turniej przedłużyć "w noc" i tę 4 czy nawet w porywach 5 rundę rozegrać.
Pojawiły się głosy, że to nie do końca fair, że jedne osoby na ligę chodziły regularnie, inne okazjonalnie, a wszyscy draftowali równo. Nie chodzi mi o to żeby coś komuś wytknąć, ale żeby ustalić jasne zasady na nową ligę, szczególnie, że przed nami wakacje i każdy 1 albo 2 turnieje opuści. Jeżeli nagrodami w lidze będzie draft, to proponuję wprowadzić utratę kolejki za każde 2 nieobecności na turnieju. Czyli, jeżeli byłem zawsze, lub opuściłem 1 turniej, to zaczynam draft w pierwszej kolejce ( w kolejności z tabeli końcowej ), jeżeli opuściłem 2 lub 3 spotkania, to zaczynam draftować od 2 kolejki itd. Nie wiem, czy takie ustalenia są w ogóle aprobowane w ligach, to pytanie do bardziej doświadczonych kolegów.
Dobrze byłoby to uzgodnić w pierwszych tygodniach, żeby później sprawa była jasna, czysta i przejrzysta. |
_________________ Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Czarny

|
Wysłany: 2011-05-30, 12:24
|
|
|
Rundy zgodnie z wytycznymi od FFG mają trwać 50 minut, ale tak naprawdę jest to płynne.
Z tym draftem w/g mnie nie jest dobry pomysł, bo np. osoba, która opuściła dwie kolejki, a zajmie pierwsze czy drugie miejsce tak na prawdę straci najlepsze karty, chociaż jest na pierwszym miejscu. Ale na przykład draftować mogą ludzie, którzy będą na 70% turniejów, albo że trzeba się stawić osobiście, no ale to też bez sensu.
A w kwestii sędziowania może i mógłbym się tym zająć, tylko, że mam praktyki w Krakowie. Więc nie mam pojęcia jak to wszystko wyjdzie i ile będę musiał tam siedzieć. |
|
|
|
 |
DavidLatham

|
Wysłany: 2011-05-30, 13:45
|
|
|
Jeśli chodzi o godziny spotkań to też jest za 18.00, u mnie podobnie praca nie pozwala mi być wcześniej.
A jeśli rozchodzi się o draft to według mnie nigdy nie będzie idealnego sposobu, żeby zadowolić wszystkich. Sądzę, ze można by faktycznie trochę podśrubować zasady i wprowadzić obecność na spotakanich ligowych na wyższym poziomie (w jakich proporcjach to rzecz do ustalenia) plus obecność osobista na drafcie (termin draftu i tak jest ustalany aby wszystkim pasował, omawiany jest na turniejach i na forum). Niestety taka propozycja może zniechęcić klika osób do udziału w lidze.
Nie mniej jednak dobrze by było aby wszyscy wyrazili swoją opinię na ten temat, tak żeby wypracować wspólne rozwiązanie. |
|
|
|
 |
Juriman
Juri

|
Wysłany: 2011-05-30, 15:46
|
|
|
Ok jak narazie z ogolnych ustalen doszlismy po drafcie do wnioskow nastepujacych:
1. Zmiana lokalu - w pt gramy w pubie Ambaras, ktory miesci sie na ul. Zenona Klemensiewicza 1, tuz przy m1, zapisy 18:15, start 18:30, minimum 3 rudny.
2. Liga bedzie trwala od czerwca do wrzesnia, minimum 10 spotkan musi sie odbyc (max 12), jezeli tak sie nie stanie to dodatkowe turnieje zorganizuje sie we wrzesniu.
Co do nagrod - pomysl z pucharami bardzo fajny, zalezy jaki jest koszt pucharow dla top 3. Przedstaw nam kwestie kosztowa jesli mozesz czarny.
Co do draftu - rozumiem zastrzezenia co do niektorych uczestnikow draftu, ktorzy na turnieju pojawili sie tylko 5 razy, a inni byli na wszystkich odslonach. Mozemy ustalic, ze trzeba byc na powyzej 50% turniejow. Moze nie jest to jakas rewelacyjna zmiana, ale wydaje mi sie ze przy 10 turniejach kazdy kto byl na 6 odslonach powinien draftowac. Choc osobiscie (tylko ze wzgledu na to ze jest to sezon wakacyjny) pozostalbym przy 50 %. Kwestie ta ustalimy na pt turnieju w pubie Ambaras.
Co do 4-5 rund - wszystko powinno zalezec od graczy i wspolnych ustalen. Teoretycznie im wiecej graczy tym wiecej rund powinno byc, z drugiej strony im wiecej raczy tym caly turniej moze sie strasznie przedluzyc, bo w 99% zadna runda nie skonczy sie przed czasem i jeszcze wiecej czasu potrzeba na parowanie i spisywanie wynikow. Gramy minimum 3 rundy i mozemy ustalic ( przy rundzie trwajaceh 50 min + 10 min przerwy i przygotowan), ze skoro zaczynamy o 18:30 turniej, jezeli nic sie nie przedluzy i planowo skonczymy 3 rundy o 21:30 to jest czas na rozegranie 4 rundy (przy min. 8 osobach), tak zeby o 23 po drafcie kazdy mogl pojechac gdzie chce. Z drugiej strony czasami nie mam juz checie grania po raz 4 i wolalbym zagrac w multiplayera na sam koniec wieczoru. Kwestia ta pozostajerowniez w pt do uzgodnienia.
Co do czasu rund - 50 min to i tak czesto jest za malo, popieram zdanie Jarzynka w tej sprawie.
Co do ilosci graczy i punktacji w lidze - moim zdaniem nalezaloby cos zmienic w punktacji przy liczbie osob mniejszej niz 8. Po pierwsze, zeby turniej liczyl sie do ligi wg mnie powinno byc minimum 4 osoby (tak jak i w przypadku galakty, 4 ale bez BAYa!). Punktacja wygladałaby w ten sposob, ze jezeli jest ponizej 8 osob np. 5 na turnieju, to za 1. miejsce powinno sie dostac 5pkt, za 2. miejsce 4... za 5. miejsce 1. Nie wiem co o tym sadzicie? Czekam na wasza wypowiedz na forum oraz na spotkaniu w pt.
Poza tym wypadaloby zrobic jakis wiekszy turniej w Cz-wie, tak zeby przyjechalo kilku graczy z innych miast do nas i zmierzylo sie z nasza reprezentacja Mam nadzieje, ze uda sie nam cos takiego zorganizowac.
Do zobaczenia w pt! |
|
|
|
 |
Vaen
Oldboy

|
Wysłany: 2011-05-30, 16:40
|
|
|
Moim zdaniem zegar szachowy byłby idealnym rozwiązaniem, choć mam świadomość że zakup\wypożyczenie tego sprzętu może stanowić zaporę.
50 min na rundę czasem zwyczajnie nie starcza i powinniśmy warunkowo (za zgodą uczestników turnieju) pozwalać na dokończenie zaawansowanej partii po upływie czasu.
| Cytat: | | Co do draftu - rozumiem zastrzezenia co do niektorych uczestnikow draftu, ktorzy na turnieju pojawili sie tylko 5 razy, a inni byli na wszystkich odslonach. Mozemy ustalic, ze trzeba byc na powyzej 50% turniejow. Moze nie jest to jakas rewelacyjna zmiana, ale wydaje mi sie ze przy 10 turniejach kazdy kto byl na 6 odslonach powinien draftowac. Choc osobiscie (tylko ze wzgledu na to ze jest to sezon wakacyjny) pozostalbym przy 50 %. Kwestie ta ustalimy na pt turnieju w pubie Ambaras. |
To rozwiązanie jest idealne tylko wtedy gdy będziemy się go restrykcyjnie trzymać - 50% i basta! |
|
|
|
 |
Juriman
Juri

|
Wysłany: 2011-05-30, 20:16
|
|
|
Pomysl z zegarem szachowym jest sredni, juz kiedys dyskutowalem na ten temat z czarnym. Tak czy siak, mozna przedluzac gre w turze przeciwnika, dlugo myslac nad odpowiedzia. (A:Verena, B: hmmm chwila, to w odpowiedzi long winter w developa A: Ktorego? B: pierwszego A: w quescie? B: no A: wszystko w odpowiedzi? B: jak narazie tak A: to.... B:Aha to zdejme jednostki, poczekaj chwile musze je ulozyc... B: supporty zloze na samym koncu itd). Czasami sa prowadzone na tyle epickie pojedynki (np. ostatni turniej z Vaenem), ze chetnie w ogole wywalilbym restrykcje czasowe, ale tak tez sie niestety nie da.. |
|
|
|
 |
Jarzynek

|
Wysłany: 2011-05-30, 21:11
|
|
|
| Juriman napisał/a: | | Co do ilosci graczy i punktacji w lidze - moim zdaniem nalezaloby cos zmienic w punktacji przy liczbie osob mniejszej niz 8. Po pierwsze, zeby turniej liczyl sie do ligi wg mnie powinno byc minimum 4 osoby (tak jak i w przypadku galakty, 4 ale bez BAYa!). Punktacja wygladałaby w ten sposob, ze jezeli jest ponizej 8 osob np. 5 na turnieju, to za 1. miejsce powinno sie dostac 5pkt, za 2. miejsce 4... za 5. miejsce 1. |
Jestem za. Drobną modyfikację wprowadziłbym przy więcej niż 8 graczach - każdy na miejscu od 8 w dół otrzymywałby 1 punkt - za udział.
| Vaen napisał/a: | | powinniśmy warunkowo (za zgodą uczestników turnieju) pozwalać na dokończenie zaawansowanej partii po upływie czasu. |
Strasznie to płynne - jak bardzo zaawansowane? kto miałby decydować o "zaawansowaności" ? Ile czasu dać? Moim zdaniem lepiej wydłużyc czas rundy niż dawac takie furtki.
Jedyna sytuacja, gdzie widziałbym mozliwość przedłużenia tury, to jeżeli w momencie ogłoszenia końca czasu, gracz deklaruje, że zniszczy przeciwnika w swojej turze. Sędzia decyduje o przyznaniu limitu czasu ( 3-5 min ) i gra kończy się z końcem tury gracza, który się zadeklarował. Sędzia może oczywiście uznać, że plan nie ma prawa się udać i skończyć grę od razu.
| Juriman napisał/a: | | Czasami sa prowadzone na tyle epickie pojedynki (np. ostatni turniej z Vaenem), ze chetnie w ogole wywalilbym restrykcje czasowe, ale tak tez sie niestety nie da.. |
Wszystko się da... Po prostu zaczynasz swój kolejny pojedynek z opóźnieniem ( albo go poddajesz / poddajesz 1 rundę ). Epickie pojedynki nie zdarzają się co dzień i warte sa poświęcenia
| Juriman napisał/a: | | Pomysl z zegarem szachowym jest sredni... |
Jeżeli już się nad tym zastanawiać i używać zegara na naprawdę ważnych zawodach, to przecież możesz tłuc zegar, jak tylko widzisz, że przeciwnik ma zamiar dłużej myśleć. Ale to już rozwiązania nie na naszą ligę. |
_________________ Pozdrawiam |
|
|
|
 |
DavidLatham

|
Wysłany: 2011-05-31, 12:45
|
|
|
| Cytat: | | Jedyna sytuacja, gdzie widziałbym mozliwość przedłużenia tury, to jeżeli w momencie ogłoszenia końca czasu, gracz deklaruje, że zniszczy przeciwnika w swojej turze. Sędzia decyduje o przyznaniu limitu czasu ( 3-5 min ) i gra kończy się z końcem tury gracza, który się zadeklarował. Sędzia może oczywiście uznać, że plan nie ma prawa się udać i skończyć grę od razu. |
Tu się zgodzę z Jarzynkiem. Nieraz się zdrzyło, że brakowło dosłownie minuty, aby "dobić" przeciwnika ;]. |
|
|
|
 |
Juriman
Juri

|
Wysłany: 2011-06-01, 18:11
|
|
|
| Moze poprostu ustalmy, ze kazdy gracz na turnieju ma prawo przedluzyc runde o 5 min, ale tylko raz. Wtedy musialby sie zdecydowac sam czy rzeczywiscie warto wykorzystywac te +5min czy lepiej zostawic ten dodatkowy czas na inna partie. Obgadamy to pojutrze w Ambarasie. Co do punktowania mysle, ze takie ustalenia, o ktorych wczesniej pisalem sa dobre i pomysl jarzynka tez jest w porzadku, zaby za samo uczestnictwo w turnieju dostawac 1 pkt. Te rozwiazania chcialbym uznacza wiazace, ewentualne glosy sprzeciwu, sa do wysluchania w pt. Pozdr! |
|
|
|
 |
Czarny

|
Wysłany: 2011-06-01, 18:37
|
|
|
My tak graliśmy w Krakowie, że od 8 miejsca było po 1 pkt. dla każdego.
Jeszcze co do punktacji to uważam, że jak przychodzi 5 osób na turniej to pkt. powinny być: 8,7,6,5,4. Wtedy jest to dodatkowa mobilizacja dla graczy, bo każdy turniej będzie ważny. |
|
|
|
 |
Juriman
Juri

|
Wysłany: 2011-06-15, 16:13
|
|
|
| Punktacja bedzie taka jak napisał Czarny, a co do uczestnictwa w drafcie 50% turniejów min. Temat czasu uwazam, ze w sytuacji kiedy na turnieje (niestety) przychodzi garstka (4-6osob) jest do ustalenia przed rozpoczeciem turnieju. Ostatnio gralismy bez limitu czasowego (2 tyg temu w pt), a turniej nie skonczyl sie strasznie pozno, kazdy szczesliwie przed 23 wrocil do domu. |
|
|
|
 |
|
|
|