Strona Główna Częstochowska Fantastyka
Fantastyczne miejsce w sieci.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
O bitewnikach w ogóle
Autor Wiadomość
janekk 

Wysłany: 2009-04-21, 01:11   O bitewnikach w ogóle

W bliżej nieokreślonej przyszłości jak będę miał zbędne pieniądze planuję złożenie jakieś armii do bitewniaka (bo nudy straszne, jakieś hobby sobie muszę wymyśleć :wink: ). Z początku zainteresowałem się najpopularniejszym i w ogóle naj Warhammerem (40k), trochę pograłem przez Vassala i nie jestem przekonany do zainwestowania w ten system. Na dodatek złożenie sensownej armii na przynajmniej 1500p kosztuje majątek, zajmuje mnóstwo czasu, a potem trzeba te 100 figurek jakoś przenosić etc. same problemy, nie wygodne to ,a pożytku z tej ilości figurek żadnej. Kolejną sprawą która mnie odrzuciła od Warhammera jest polityka GW, ciągłe podwyżki cen (jak by to wszystko nie było wystarczająco drogie), ich tendencja do traktowania sporej części armii po macoszemu (kiedy to był ostatni kodeks DE?), figurki które kupiłeś mogą stać się kompletnie bezużyteczne gdy wyjdzie kolejny kodeks i praktycznie brak jakiegokolwiek playtestingu co wiedzie do marnego balansu między jednostkami, mimo ,że opcji w kodeksach mnóstwo to złożysz dwie, trzy a czasem nawet tylko jedną działającą "turniejową" armię (hej a co, mam specjalnie wybierać słabsze jednostki? I to ma być gra?), kompletny bezsens. Szukam czegoś zdecydowanie tańszego i nie niepotrzebnie skomplikowanego (po jakiego grzyba tyle figurek w WH? Gwardzistów kosi się jak żyto, znikają ze stołu dziesiątkami, jaka w tym zabawa?) oraz robionego przez ludzi którym się chce (patrz na Erraty GW: tak ta opcja z kodeksu kompletnie nic nie robi ale jesteśmy zbyt leniwi żeby to naprawić i musisz poczekać na nowy kodeks :roll: ). Ważnym (ale nie najważniejszym) aspektem są figurki, bo ja mam dwie lewe ręce, na plastyce zawsze 2 i czasem 3 dostawałem :oops: , żeby to nie było coś strasznie trudnego do złożenia i pomalowania albo i nawet gotowe do gry prosto z pudełka. Sugestie mile widziane :wink: . Tak ogólnie to w jakie bitewniaki grywa się w Cz-wie, co jest najbardziej popularne? Jest może jakiś klub lub jakieś inne miejsce spotkań?

W poszukiwaniu ciekawego bitewniaka natknąłem się na Warmachine/Hordes, mechanika gry wygląda całkiem ciekawie, gra bardziej skupia się na specjalnych umiejętnościach jednostek i różnych ich kombinacjach a nie ilości figurek na stole. Żeby bez sensu nie pisać o czymś o czym mam blade pojęcie załączam link do ciekawego artykułu/recenzji/co bądź na temat systemu : http://forums.penny-arcad...ead.php?t=82928
Z tego co wyczytałem na różnej maści forach wadą są nie najlepszej jakości odlewy figurek. Trzeba się trochę pobawić ,żeby to wszystko złożyć (z drugiej strony producent zmienia produkcje z figurek metalowych na plastikowe które są/będą znacznie tańsze).
Co mnie przekonało ostatecznie to planowane wyjście drugiej edycji zasad do Warmachine, a konkretniej to ,że Privater Press udostępniło w internecie za darmo próbną wersję rulebooka dla graczy do przetestowania ,a następnie wyrażenia opinii/sugestii (a Warmachine Mk II ma wyjść dopiero w przyszłym roku!). To naprawdę duży ruch z ich strony, wiedzą ,że zasady nie są idealne (patrz infantrymachine) i chcą to naprawić tak żeby klient był zadowolony. Warto też nadmienić ,że erraty nie są robione na odczep się jak ma w zwyczaju Games Workshop.
Pytanie brzmi: czy ktoś gra/zamierza grać? Wiem ,że ludzie grywają w Krakowie, Gliwicach z tych bliższych miejsc ale mimo wszystko bez kogoś na miejscu w Częstochowie to czarno to widzę.

Eldian 

Wysłany: 2009-04-21, 07:36   

Hmm... raczej nie ma stałej miejscówki do spotkań. Z drugiej strony nie gram w bitewniaki więc nie wiem :P
W Częstochowie są osoby które mają Warhammer 40k (z tego forum Miksan o ile się nie myle). Jest kilka z Konfrontacją (Greco, Jacek), a także dwóch maniaków którzy mają Alkemy (Łukasz, Jacek)

zuvik 
turtle :)

Wysłany: 2009-04-21, 09:00   

Ja się spotkałem z warmachine i nie mam o tym systemie dobrego zdania.

Bardzo fajna jest konfrontacja. Gotowe pomalowane figurki w dobrej cenie. I jest z kim pograć w Częstochowie.

Chochlik 
Sabotażysta

Wysłany: 2009-04-21, 09:26   

Jest jeszcze jeden ciekawy system: Infinity. Podstawowe zasady gry znajdziesz na stronie. Z opinii jakie miałem okazje przeczytać, to w zasadzie każda figurka jest grywalna.
Sam się zastanawiam z 2 osobami czy wejść w ten system, ale chwilowo szkoda kasy :) No i o naukę gry raczej nie trudno bo w tym systemie siedzi już jeden częstochowianin, Akhad/Brajan.

Jacek_PL 
Orkz Warboss

Wysłany: 2009-04-21, 13:44   

Witam na forum i od razu napiszę że nie należy się przejmować błędem przy wysyłaniu postów :)

Sytuacja z grami bitewnymi wśród użytkowników tego forum jest jak w powiedzeniu "gdzie dwóch Polaków tam trzy opinie". Jak już Eldian wspomniał gram w Konfrontację Age of Ragnarok (w skrócie CAoR) który jest typowym bitewniakiem oraz Alkemy które jest określane jako skirmish. Konfrontacja mi się bardzo podoba, chociaż początkowo wybrałem tą grę ze względu na pomalowane figurki, bo większość gier z pomalowanymi figurkami to takie trochę planszówki są. Alkemy natomiast miała być grą z małą ilością figurek, więc powinna być tania, chociaż nie do końca to tak dobrze wygląda, szczególnie po ostatnich zmianach cen spowodowanych kursami walut. Jest też aspekt malowania figurek, jak widzę temat Cię nie przeraża, ale ja po czterech miesiącach zdążyłem pomalować aż dwie figurki :) więc na pewno teraz nie dam się namówić na nic co wymaga malowania, bo ja mam co malować. Wybór niestety należy do Ciebie, jednak wydaje mi się że graczy do Warmachine/Horde to raczej na tym forum nie znajdziesz, chociaż nigdy nic nie wiadomo :)

Jeszcze tak na marginesie, dobrym momentem wejścia w Konfrontację będzie prawdopodobnie wrzesień bo wtedy mają się pojawić pierwsze Army Boxy czyli coś na kształt Battleforców do WH 40K i będzie można zakupić jakąś armię za nieduże pieniądze.

CI3SL4Q 
Młody v1.0 ;)

Wysłany: 2009-04-21, 14:54   

Witam!

Widzę że wymieniono już tytuły w które gramy więc: Konfrontacja, Warhammer i Alkemy*. Warhammer ci nie podchodzi więc powiem jeszcze co nieco o pozostałych. Narazie w Konfrontacje grają 2 osoby + dołączę do nich kiedy wyjdzie Army Box do umarlaków. Jeżeli jeszcze ty byś się w to wkręcił to by były już 4 osoby. Sam oceń czy to dużo czy mało. W Alkemy gramy* tylko ja i Jacek + ewentualnie ty, więc 3 osoby. Co do malowania to w C:AoR są już pomalowane figurki więc problem znika. W alkemach... hmm... sytuacje mam podobną do ciebie (2 lewe ręce :D ) ale z malowaniem nie jest aż tak źle. Fakt faktem że pomalowałem tylko jedną figurkę ale od czegoś trzeba zacząć. I jeszcze jedno: Alkemy to mój pierwszy bitewniak. A co do miejsca... od jakiegoś czasu brak. Na nasze spotkania planszówkowe znalazła się dekadencja ale do bitewniaków się nie nadaje.

*No dobra... gramy to za dużo powiedziane, trzeba się w końcu umówić na bitewkę Jacku...

janekk 

Wysłany: 2009-04-21, 16:03   

zuvik napisał/a:
Ja się spotkałem z warmachine i nie mam o tym systemie dobrego zdania.

Bardzo fajna jest konfrontacja. Gotowe pomalowane figurki w dobrej cenie. I jest z kim pograć w Częstochowie.

Hmm... a co dokładniej ci się nie podoba w Warmachine? Każdy skrawek informacji się przyda zanim się ostatecznie zdecyduję :wink: .

Co do Konfrontacji i Alkemy, zobaczę z czym to się je; 3,4 graczy to dobry start. Inną sprawą jest że to wszystko to jak na razie teoria bo brak pieniążków trochę mnie ogranicza, no ale jak pieniążki już będą to będę wszystko co i jak wiedział :) .

CI3SL4Q 
Młody v1.0 ;)

Wysłany: 2009-04-21, 16:14   

Jeżeli chodzi o Alkemy to gramy teraz tylko na starterach (5 figurek), ja Khalinam Republic a Jacek Jade Triad. Dwie pozostałe frakcje to Kingdom of Avalon oraz Aurlok Nation. Obecna cena trochę podskoczyła ale 150zł to chyba nie tak dużo. Może jak skończymy malowanie figurek ze startera to się coś dokupi.

Eldian 

Wysłany: 2009-04-21, 16:15   

tutaj jest aukcja:
http://www.allegro.pl/ite...r_box_nowy.html
Starter Jade Triad za 40zł. Podobno koleś zaufany. Tylko że Jacek ma już tą frakcje ;]

janekk 

Wysłany: 2009-04-21, 20:03   

Alkemy wygląda ciekawie (patrząc po figurkach), ale mam parę zastrzeżeń, to bardzo nowy system, wybór figurek jest bardzo ubogi i tak w sumie to nigdy nic nie wiadomo czy za rok producent nie zrezygnuje z gry. Inna sprawa to cena figurek, o ile starter nawet po podwyżce cen wypada nie tak drogo wraz ze wszystkimi dodatkami w środku to wszelkie inne figurki są okropnie drogie, 80 i więcej złotych za 2,3 figurki :? , ale to się jeszcze zobaczy, może mechanika gry jest ciekawa.

Konfrontacja ma już kilka lat na karku, spora ilość fakcji, duży wybór figurek = większa różnorodność armii (choć przy tej liczbie osób to nie aż takie ważne), opcja zakupu bardzo ładnie pomalowanych figurek (choć design figurek jakoś do mnie nie przemawia, Alkemy wypada lepiej pod tym względem bo figurki mają wyraźny motyw przewodni co dodaje charakteru poszczególnym fakcjom, no ale co ja tam wiem :wink: ) . Jest coś czego nie rozumiem, figurki pomalowane (z AotR) mają okrągłe podstawki, reszta kwadratowe, czy to dwa różne systemy?

Byłbym wdzięczny za wszelkie informacje. Najbardziej by mnie interesowały wasze własne subiektywne opinie na temat tych gier ,bo w końcu chodzi o to ,żeby się fajnie grało :D .
Ostatnio zmieniony przez janekk 2009-04-21, 23:22, w całości zmieniany 1 raz  

CI3SL4Q 
Młody v1.0 ;)

Wysłany: 2009-04-21, 20:18   

Tak, to są dwa różne systemy dzielące nazwę. Nowa Konfrontacja z tego co mi wiadomo opiera się na zmodyfikowanych zasadach z AT-43. No i do tej pory wyszły 3, 4 armie jeżeli dobrze pamiętam.

Co do Alkemów to jest kilka fajnych motywów jak np. zbieranie surowców potrzebnych do rzucenia zaklęcia. Alchemik (czyli taki "mag") musi trochę polatać po polu bitwy żeby móc sobie "poczarować". Inny myk to szacowanie dystansu podczas strzelania (coś mam talent do tego :D ). Za podanie poprawnej odległości bez mierzenia są bonusy. No i tak, z cenami masz rację. Kraken trochę dziwnie sprzedaje komplety no ale cóż...

EDIT:
Moim zdaniem Konfrontacja i Alkemy stoją na takim samym poziomie. Jedyna różnicą są rozmiary: Alkemy to typowy Skirmish gdzie walczą bandy a Konfrontacja to "pełnowymiarowy" bitewniak gdzie Armia ściera się z inną Armią. Tyle z mojej strony :)

zuvik 
turtle :)

Wysłany: 2009-04-21, 20:53   

Co do warmachine.

Te figurki bardzo ładnie wyglądają na zdjęciach :D Jak są pomalowane i poskładane przez profesjonalistów. A potem otwierasz swoje własne pudełeczko i zaczynasz rozumieć słowo marketing :) Choć z tego co czytałem to wygląd figurek ostatnio się poprawił.

System typowo skirmiszowy (czy jak to tam się pisze po polskiemu), a ja takich nie lubie. Zagrałem kiedyś dwie bitewki i po prostu mi się nie spodobał.

edit.

zagraj w bitewniaka zanim go kupisz i upewnij się że masz z kim w niego grać (jeden kolega to za mało :D ).
Ostatnio zmieniony przez zuvik 2009-04-21, 20:56, w całości zmieniany 1 raz  

Jacek_PL 
Orkz Warboss

Wysłany: 2009-04-21, 20:54   

Więc właśnie o tym pisałem, że Alkemy niby takie tanie miało być, a się okazuje że jak trzeba złożyć to 300 punktów to już kwoty zaczynają oscylować w pobliżu 350-500zł. Dodatkowo u mnie to oznacza co najmniej 13 figurek do pomalowania. Co do tego czy gra zdąży okrzepnąć zanim padnie to nie wiem, firma niestety nie ma wielkiego zaplecza finansowego więc wszystko zależy jak się będzie to ich Alkemy sprzedawać, bo ostatnio zaznaczyli że szybkość wydawania kolejnych figurek będzie uzależniony od sprzedaży dotychczasowych produktów. In plus gra ma bardzo dobrą mechanikę i śmieszne kostki, oczywiście śmieszne w sensie że bardzo dobrze wprowadzają do gry obniżanie się sprawności bojowej rannych wojowników i wojowniczek :)

Co zaś do Konfrontacji to są jakby dwie gry jest Confrontation i Confrontation Age of Ragnarok. Nas interesuje ta druga, tam właśnie występują okrągłe podstawki. Tutaj też muszę Cię rozczarować, jak na razie są dostępne tylko trzy armie, a nie kilkanaście, zaś sam wydawca ledwo uniknął w zeszłym roku bankructwa i ciągle można odnieść wrażenie że robi wszystko aby do tego bankructwa doprowadzić. Tym nie mniej na razie pojawiają się nowe pomysły, niektóre nawet bardzo dobre i jeśli to wypali to mają szansę utrzymać się na powierzchni. Tak na marginesie Rackham wydaje także grę AT-43 która jest jednak dużo bardziej popularna i sprzedaje się dużo lepiej, szczególnie w USA, co pozwala mieć nadzieję że firma nie zniknie od tak sobie. W każdym razie gra, jest warta polecenie jeśli nie masz ochoty malować figurek, chociaż tak jak już wspomniałem sama gra też jest dobra.

janekk 

Wysłany: 2009-04-21, 23:05   

zuvik napisał/a:
Co do warmachine.

Te figurki bardzo ładnie wyglądają na zdjęciach :D Jak są pomalowane i poskładane przez profesjonalistów. A potem otwierasz swoje własne pudełeczko i zaczynasz rozumieć słowo marketing :) Choć z tego co czytałem to wygląd figurek ostatnio się poprawił.

System typowo skirmiszowy (czy jak to tam się pisze po polskiemu), a ja takich nie lubie. Zagrałem kiedyś dwie bitewki i po prostu mi się nie spodobał.

edit.

zagraj w bitewniaka zanim go kupisz i upewnij się że masz z kim w niego grać (jeden kolega to za mało :D ).

No tak, na temat kiepskiej jakości figurek czytałem, ale tak czy inaczej Warmachine/Hordes odpada póki co skoro nie ma z kim grać.

Skirmish = potyczka czyli system potyczkowy. Niestety brzmi to trochę głupio :wink: .

Tak zrobiłem z Warhammerem, Vassal jest do tego wprost doskonały, miałem zamiar to samo zrobić z Hordami ale wraz z Warmachine zostały zkreślone z listy. Warhammer nie jest taki zły ale to jednak nie to. W przeciwieństwie do ciebie ja raczej szukam czegoś w formacie skirmish.

@Jacek
He he, jak ty masz takie problemy żeby pomalować dosłownie kilka figurek to chciałbym zobaczyć jak byś zbudował armię Orków lub Gwardzisów na piechocie do czterdziestki, do śmierci byś nie skończył :lol: :wink: .

Tak podsumowując to jak na razie się skłaniam do Alkemów, jeszcze muszę przestudiować zasady ale po pobieżnym przejrzeniu jestem dobrej myśli. Autorzy posilili się na oryginalność, ciekawe elementy jak ten system z kostkami czy karty, figurki wyglądają ładnie i widać ,że ktoś włożył trochę pracy w ich zaprojektowanie. Niestety kiedy ja będę miał na to pieniądze jest zupełnie inną sprawą :( . Jakby co to jestem zainteresowany Aurlok Nation, Kingdom of Avalon też wygląda ciekawie ale chyba będzie troszkę trudniejsze do pomalowania, dla Aurloków wystarczy trochę cieniowania i gitara :) , podstawki też łatwizna, trochę kleju, trochę piasku, drobne kamyczki i ew. lekki drybrush pomarańczowym. Ah i takie ostatnie pytanie, w jakiej skali są figurki? Z tego co kojarzę są większe od WH ,ale o ile?
Ostatnio zmieniony przez janekk 2009-04-21, 23:20, w całości zmieniany 1 raz  

CI3SL4Q 
Młody v1.0 ;)

Wysłany: 2009-04-21, 23:13   

Figurki mają tak koło 4cm.

Odpowiedz do tematu