Strona Główna Częstochowska Fantastyka
Fantastyczne miejsce w sieci.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Projekt Cold Steel
Autor Wiadomość
CI3SL4Q 
Młody v1.0 ;)

Wysłany: 2009-03-16, 20:47   Projekt Cold Steel

Wszyscy piszą o swoich projektach to czemu ja mam siedzieć cicho ;)

Pierwszy zarys gry widzieli Eldian i Miksan, jednak od tej pory dosyć dużo rzeczy uległo zmianie. Zaczynajmy:

1. O co w tym biega?

No więc gracze wcielają się w postaci walczące przy pomocy broni białej i lekkiej asyście magi (choć cały czas się nad nią zastanawiam). Narazie powstały 4 karty postaci, a mianowicie: Wojownik, Paladyn, Najemnik i Banita. Większość postaci ma specjalne umiejętności z których korzysta w walce. Na chwilę obecną wyjątkiem jest Najemnik który po prostu ma więcej HP.

2. Czym?

Każda z postaci walczy przy użyciu dowolnego oręża, od katany na toporach obusiecznych skończywszy. Jednakże może się posługiwać tylko jednym na raz, a drugi trzymać w pogotowiu. Zmiana między nimi może nastąpić w każdej chwili.

3. O magii i zdarzeniach słów kilka...

Wiadomo, jakaś magia musiała się pojawić. Poza kilkoma zaklęciami uzdrawiającymi planuje wprowadzenie magicznych run wzmacniających oręż na kilka/kilkanaście tur. A co ze zdarzeniami? Wiadomo podczas walki wszystko może się wydarzyć... dlatego co jakiś czas trafi się graczowi np. potknięcie, przybycie tłumu gapiów czy też mała zadyszka. Nie będą one miały decydującego wpływu na przebieg potyczki jednak mogą się wdać we znaki graczom.

4. A teraz zasady!

I. Przygotowanie do gry:
Każdy z graczy wybiera postać która chciałby zagrać. Następnie wyposaża ją w 2 talie broni. Każda składa się z 20 kart ataku/obrony/kontrataku i 1 karty broni, przedstawiającej atak specjalny, z którego można skorzystać raz na grę. Dalej wybiera 5 czarów a na koniec losuje 5 zdarzeń. Wszystkie karty poza trzema przedstawiającymi bohatera i bronie, tasuje i ustawia gdzieś przed sobą. To jest oczywiście od teraz jego deck :D

II. Przebieg gry:
Fazy gry to: Draw, Change (można zmienić rodzaj broni w rękach), Attack i tyle. Limit kart na ręce to 10. Myślicie że podczas fazy attack można zadać tylko jeden cios? Otóż nie! Są karty które będą miały specjalny znaczek (narazie będzie to "+" ale później jakiś fajny obrazek) pozwalający wyprowadzić kolejny atak. I tak dopóki przeciwnik nas nie skontruje lub nie skończą nam się odpowiednie karty. Osoba broniąca się na każdy atak może odpowiedzieć zagraniem karty kontry lub obrony. Karty obrony to nic innego jak karty ataku zagrane stapowane, gdyż każda karta ataku ma dwie wartości. Tak dobrze myślicie, te wartości to atak i obrona zapisywane po slashu (np. 3/4 czyli atk 3 i def 4). Jeżeli trafi mu się karta zdarzenia to pokazuję ją od razu i stosuje się do jej reguł.

III. Zakończenie:
Wygrywa ten który jako pierwszy sprowadzi HP oponenta do zera bądź zamęczy go (czyli doprowadzi go do przedeckowania się).

Jak tylko skończę robić karty to przyniosę ją do testów. A teraz uwaga:

Oficjalna strona gry (ale fajnie to brzmi :) ): Cold Steel

EDIT:
Zapomniałem o jednym: można korzystać tylko z kart ataku odpowiadającym broni której się akurat używa (w końcu nie zaatakujesz nikogo toporem zawieszonym na plecach ;) )
Ostatnio zmieniony przez CI3SL4Q 2009-03-17, 19:15, w całości zmieniany 2 razy  

Eldian 

Wysłany: 2009-03-16, 20:59   

Hmm... zauważam że jako tako, partia będzie trwała wyjątkowo krótko :)
Jak rozumiem, wszystkie czary i karty zdarzeń lądują do decka?

Nie wiem czy przedeckowanie się to dobry warunek zwycięstwa, trzeba by zobaczyć
Zobaczyłbym to w praktyce, i dopiero wtedy ocenił.
Zobaczymy jak to będzie.
Aha, i nie powinny być dwa ataki specjalne, po jednym na broń?

CI3SL4Q 
Młody v1.0 ;)

Wysłany: 2009-03-16, 21:13   

Eldian napisał/a:
Aha, i nie powinny być dwa ataki specjalne, po jednym na broń?

Tak właśnie jest. Napisałem że jest 1 karta ataku specjalnego w tali broni, a takie masz 2 w decku czyli analogicznie masz 2 karty specjali. Chociaż tak właściwie to nie masz ich w decku tylko wyłożone na stole obok karty postaci bo równocześnie reprezentują dwie bronie którymi może się posługiwać postać. A i zapomniałem: można korzystać z kart ataku tylko odpowiadającym broni której się akurat używa (w końcu nie zaatakujesz nikogo toporem zawieszonym na plecach ;) ).

Eldian 

Wysłany: 2009-03-16, 21:16   

A dobra, całości zdania nie objąłem :)
A chcesz się założyć że da się zaatakować? Odwracasz się i rzucasz w tył. Proste i skuteczne.

CI3SL4Q 
Młody v1.0 ;)

Wysłany: 2009-03-18, 17:58   

Z radością informuję iż właśnie skończyłem prace nad betą Cold Steel. Jutro zapowiadam beta-testy w dekadencji!

Odpowiedz do tematu