Strona Główna Częstochowska Fantastyka
Fantastyczne miejsce w sieci.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
[Raport] Turniej 9.06.2007
Autor Wiadomość
Jacek_PL 
Orkz Warboss

Wysłany: 2007-06-09, 18:42   [Raport] Turniej 9.06.2007

No coś to ostatnio staje się normą, że na turniej przybywają tylko cztery osoby. To bardzo zła norma, czas się za to zabrać - przyjeżdżać, przychodzić, przylatywać, przypływać, teleporotwać się na te turnieje bo jak nie ... to nie wiem co.

Było więc nas czterech:
Greco - Borg
Lego - Klingon
Drożdż - Voyager
Jacek - Bajor

Jak było nas tylko tylu to zagraliśmy każdy z każdym

I runda
Lego vs Greco - 3 (110) : 1 (10)
Jacek vs Drożdż - 3 (100) : 1 (55)

II runda
Drożdż vs Lego - 3 (135) : 1 (75)
Jacek vs Greco - 3 (100) : 1 (45)

III runda
Greco vs Drożdż - 3 (120) : 1 (105)
Jacek vs Lego - 3 (100) : 1 (30)

Wyniki końcowe
1. Jacek 9 (300)
2. Drożdż 5 (295)
3. Lego 5 (215)
4. Greco 5 (175)

Jak widać o miejscach poza pierwszym zadecydowały małe punkty. Teraz odnośnie tabeli rankingowej - pomyślałem, że uczciwie będzie jeśli zrobimy nową tabelę na następujących zasadach. Ponieważ jak na razie zaplanowaliśmy 2 turnieje w miesiącu to wyniki będzie podliczać się na koniec miesiąca i wpisywane będą te najlepsze uzyskane przez gracza. To z jednej strony daje ten bonus dla tych którzy będą dwa razy (wybiorą sobie lepszy wynik) ale nie dyskryminuje też osób przyjezdnych kiedy gracz ze słabszymi wynikami miał więcej punktów tylko z racji bycia na turnieju. Wszelkie uwagi do tego sposobu punktacji można dawać w tym temacie, jest jeszcze dwa tygodnie do następnego turnieju więc zawsze można wypracować jakiś kompromis (według mnie ten akurat jest ok).

I trochę mięska czyli opis moich rozgrywek.

Pierwsza runda Drożdż - nie dość, że daleko to jeszcze głównie w kosmosie. Ja oczywiście przemieliłem pół decka zanim znalazłem jakiś statek. Za to Kira Taban sprawdził się wyśmienicie (póżniej jeszcze z Lego się przydał, a z Greco też by zadziałał ale nie doszedł). Drożdża za to wspaniale zatrzymywała dilemma p.t. Drumhead - ciekawe kiedy Drożdżu wstawi do Voyagera "Law" personel. Gra zakończyła się pokojowo i na dosyć nietypowym dla mnie poziomie 100 punktów.

Runda druga Greco - tutaj nie mogłem narzekać na dojście, statek + Trazko = zabicie dwóch postaci Borg: Locutus i First. Potem Greco popełnił błąd robiąc dwa razy misję na ziemi - Kurn + Just Like Old Times i potem to samo tylko jeszcze z Day Kannu i 35 punktów z kombatu plus kilku poległych Borgów. Zrobiłem dwie misje i koniec. Powiem tak, to był kopniak poniżej pasa zabijanie postaci w domu u Borgów :)

Trzecia runda Lego - tutaj podobnie jak z Drożdżem do połowy gry sypałem się postaciami czekając na jakiś chociaż najmniejszy stateczek do transportu. Raz nawet odwiedzili mnie Klingoni wysyłając Yarkę w zaświaty. Ale Lego nie miał sił do moich dilemm jak nie Personal Duty to An Issue of Trust zatrzymywała skutecznie połowę załogi. Po zrobieniu pierwszej misji przez Lego, w końcu dostałem statek i zacząłem bardzo szybko robić misję. Podobnie też jak w pierwszej rundzie nie było po prostu czasu polecieć do Klingonów szczególnie że robili misje w kosmosie i kolejny dziw trzecia setka.

Pozostaje jednak pewien niedosyt, może za dwa tygodnie pojawią się nas więcej, liczę na to bardzo.

greco 
Zajechamski

Wysłany: 2007-06-09, 19:07   

Bardzo zły turniej. W grze z Lego poległo z 10 Dronów, bardzo istotnych. Z Jackiem 12, w tym 2 w domu :|

Co do kwestii systemu tabeli rankingowej, to pomysł wpisywania do niej jednego wyniku z miesiąca jest jak najbardziej trafiony. Tylko trzeba ustawić system rozgrywki na powiedzmy 3 rundy zawsze, żeby potem nie było, że jakiś turniej miał powiedzmy 5 rund ;]

zuvik 
turtle :)

Wysłany: 2007-06-09, 20:12   

Wiekszy turniej, lepsze nagrody, lepsze punkty. Chyba bardziej wartosciowa jest wygrana za pokonanie wiekszej liczby zawodnikow :P

Jacek_PL 
Orkz Warboss

Wysłany: 2007-06-10, 10:13   

Naprawdę nie sądzę abyśmy kiedyś zagrali więcej rund niż 3, o ile mnie pamięć nie myli to nawet na Bunkrze graliśmy tylko 3 rundy. Osobiście bym grał 4 rundy, ale nigdy się nie możemy czasowo wyrobić, a nie chciał bym pośpiechu bo przecież gramy dla przyjemności.

Drozdz 

Wysłany: 2007-06-10, 10:22   

Ogólnie turniej mi za dobrze nie poszedł 3 gry i 3 razy katorżnicza praca.

Z Jackiem nawet podeszło ale niestety nie szczególnie to wyglądało i jego dilemy poprostu są dla mnie za dobre - wniosek włożyć postacie z LAW

Z Lego było śmiesznie bo mi wogóle postacie nie szły jakoś tak dziwnie mi się z nim grało bo podobnie jak ja miał duże problemy ze zrobienie misji.

Z Greco chyba było najgorzej świetne podejście na ręke ale cała reszta to tragedia jak nie podeszły dilemy to je źle zagrałem. Poprostu tragedia.

Ale i tak nie było najgorzej. Jeden wniosek po turnieju postacie z Law powinny wkońcu trafić do mojego decku, a i field studies tez tam musi zanleźć miejsce.

Odpowiedz do tematu