|
RPG Ogólnie - czyli w co sie gra w Czewie. |
| Autor |
Wiadomość |
Beamhit
Masta of Destrakta

|
Wysłany: 2006-03-21, 22:25 RPG Ogólnie - czyli w co sie gra w Czewie.
|
|
|
Tak pytam sie z ciekawo?ci, w co grywaj? ludzie w Czewie. Jaki system jest przez was najcz??ciej u?ywany, i ewentualnie dlaczego.
Mia?em zrobi? ankiet?, ale to g?upi pomys?
Moje typy, w co grywam/prowadz?.
Exalted - bo to mega sieczka i gra si? bogiem, a nie jakim? cieniasem. Obecnie chwilowo od?o?one, a to z uwagi, ?e czekam na II edycj?, kt?ra mia?a wczoraj premier?.
DnD - edycja 3.5, kiedy? 3.0. Sta?y system u mnie, od 2001 roku.
Legenda V Kr?g?w III edycja - najnowsza edycja od AEG'a, powr?t do Roll and Keep. O ile wczesniejsze edycje (zw?aszcza Roll and Keep, bo Oriental Adventures u?ywa?em) mnie nie zachwyci?y, to III edycja pozwala na fajne fajerwerki.
Warhammer II edycja - nie m?j top, je?eli chodzi o systemy, ale mechanika na tyle prosta, ?e szybko sk?ada si? przygod? do kupy.
Nowy WOD - Z naciskiem na ludzi, Mag?w i Wilko?ak?w. Wampiry ss?...
Systemy do kt?rych chetnie powr?ci?bym, ale braki w czasie i/lub ch?tnych:
Fading Suns - za mi?y klimat.
Star Wars d20 - bo lubi?.
Street Fighter the Storytelling Game - Bo to najlepsze po??czenie RPG, karcianki i gry na planszy
Co nie prowadzi?em, mam dost?p, a chcia?bym zobaczy? w akcji:
Midnight - Dark Fantasy, przy kt?rym Warhammer to letni piknik.
Fireborn - wypa?na saga o smokach w dzisiejszych czasach.
Full Metal Fantasy - bo uwielbiam ci?zkie klimaty Steampunka.
Iron Heroes - Wy?szy poziom sieczki w d20.
Co omijam z daleka:
Monastyr, Nowa Fala. |
|
|
|
 |
Hajdek
Znawca temata ;)

|
Wysłany: 2006-03-21, 22:39
|
|
|
NO ja najczesniej gram/gralem w neuroshime. Podoba mi sie postapokaliptyczny klimat tej gry. Do tego jeszcze muzyka z Fallouta i kilkanascie innuch soundtrackow. Mechanika nie jest skomplikowana i mozliwosci dla mistrza gry sa ogromne. Monastyr... gralem tez dosyc dlugo. Niektore sesje nocne byly swietne, ale bylo ich bardzo malo. Byc moze ze wzgledu na prowadzocego. Najmniej gralem w legende 5 kregow i terac chetnie bym do niej wrocil.
Serdecznie pozdrawiam |
|
|
|
 |
Drozdz

|
Wysłany: 2006-03-22, 16:54
|
|
|
Co ja lubie
Exalted - mam 2ed
DnD - dawno nie gra?em ale lubie wci??
L5R - w sumie wszystkie edycje
Cyberpunk - stara by?a ?wietna, z tego co przejrza?em podr?cznik do nowej to jest fantastyczna
Nowy WoD - ?wietny co prawda gra?em tylko cz?owiekiem i troszke wampirem
Neuroshima - cholernie podoba mi sie klimat tej gry i ch?tnie bym w ni? zagra?
Monastyr - bardzo mi si? podoba sam pomys? gry w tych klimatach ale mo?e bez ca?ego tego baga?u mrocznego cierpienia
Warhamer IIed - mo?e wkr?tce uda mi si? zobaczy? jak to chodzi
W co chcia?bym zagra? i mam dost?p
wspomniany przez beamhita fireborn, fmf i wzmiankowana przezemnie wcze?niej 2ed cyberpunka, a zapomnia?bym Gasn?ce S?o?ca - mieli?my gra? ale nie wysz?o, a bardzo mi si? podobaj? |
|
|
|
 |
Oxygen
Fides et Ratio

|
Wysłany: 2006-04-02, 20:18
|
|
|
RPG to m?j ulubiony gatunek gier na PieCa, ale nie gra?em nigdy w RPGi ksi??kowe i mam ogromn? ch?? zacz??. Zastanawiam si? nad kupnem podr?cznika i nie wiem np. czy w Cz?stochowie znalaz?by si? kto? ch?tny na sesje w Zew Cthulhu albo World of Darkness. D&D odpada, mo?e Warhammer, a Neuroshima jest ca?kiem dobra (Fallout 2 rulez ) i nie za droga.
Dajcie sygna?..... |
_________________ "640 kB (RAM-u w PC) w zupe?no?ci wystarcza, a internet to tylko przej?ciowa moda..." -Bill Gates
 |
|
|
|
 |
zmorek
Bats & Butterfly

|
Wysłany: 2006-04-02, 20:45
|
|
|
W WoDa si? w Czewie grywa, czego jak czego - ale tego jestem pewien
a co do Zewu, to sam bym ch?tnie zagra?, gdyby uda?o si? sk?d? wytrzasn?? przyzwoitego mistrza |
_________________ Allow me to google it for you, sire |
|
|
|
 |
zuvik
turtle :)

|
Wysłany: 2006-04-03, 08:16
|
|
|
System trudny do grania. Bez dobrej znajomosci klimatu i umiejetnosci stworzenia klimatu podczas gry, nie ma co sie zabierac za granie i prowadzenie...
W woda gra masa ludzi. W Neuro w sumie tez. Trzeba tylko sobie znalesc takich ludzi i sie wkrecic w druzyne albo samemu zaczac prowadzic. Przewaznie wystarczy zamiescic ogloszenie w Dragonie, Hobby i na forum. |
|
|
|
 |
kruk
VOTE FOR CTHULHU

|
Wysłany: 2006-04-03, 09:40
|
|
|
moim skromnym zdaniem ZC to ciekawy system... ale cholernie trudno znale?? dobrego do niego MG kt?ry potrafi?by po pierwsze - stworzy? w?a?ciwy klimat, i po drugie - kt?ry potrafi?by ogranicza? do minimum mechanik? (bo wed?ug mnie to du?y minus systemu ).
a co do WoDa
tak naprawd? u nas masa ludzi?w gra w Wampiorza, mo?e kilka os?b jeszcze ma ca?e podr?czniki do Wilkok?aka, a pozosta?e elementy ?wiata Mroku raczej je?li istniej? to w ?ladowej postaci...
a co do rozpoczynania kariery maniakalnego RPGowca
?adne tam og?oszenia - musisz posiedzie? jaki? czas w Dragonie i z pewno?ci? (je?li nie zapomnisz j?zyka w g?bie ) uda ci si? wkr?ci? na jak?? sesyjk?
swoj? drog? - odradzam rozpoczynanie kontaktu z RPG od mistrzowania; lepiej zapozna? si? z tym z pozycji gracza |
|
|
|
 |
Kiebduj
BIG BIG BASTARD MAN

|
Wysłany: 2006-04-03, 13:28
|
|
|
| OXYGEN:> jak masz ochote to znajdz kilku kumpli i idz do dragona umow sie na sesje pokazowa. Jest kilku GM ktozy moga sesje pokazowa poprowadzic. Ja osobiscie polecam ci NEURO alba warhamera. Przedewszytkim dlatego ze te systemy zyja. Ciagle wychodza nowe dodatki. JEst duzo graczy itd itp. WOD jest fajny tylko szybko sie przejada. |
|
|
|
 |
Frost

|
Wysłany: 2006-04-03, 20:12
|
|
|
Witam.
Ja osobi?cie gram raczej w Monastyra i Neuroshime, z wielkim naciskiem na to drugie. Zda?a?o mi sie gra? w wi?kszo?? tu wymienionych tytu??w, ale te tutu?y mi jako? baaardzo przypad?y do gustu.
| Cytat: | | swoj? drog? - odradzam rozpoczynanie kontaktu z RPG od mistrzowania; lepiej zapozna? si? z tym z pozycji gracza |
Czy ja wiem... Je?li si? jest nowym Mg, a gracze to ju? ?e tak powiem"pro-player" to raczej te? odradzam, cho? mo?na si? wtedy du?o nauczy? zw?aszcza je?li gracze bardziej s?nastawienie na odgrywanie posta?i i bawinie si? swoimi posta?i i interakcj? z otoczeniem. |
|
 |
Drozdz

|
Wysłany: 2006-04-03, 22:52
|
|
|
Raczej w kwestii zaczynania jako MG ma racje Kiebduj - chocia? ka?dy si? kiedy? musi nauczy? jak prowadzi? sesje.
Jedyny s?uszny system to Exalted i b?de si? tego trzyma? oczywi?cie nie twierdze, ?e inne s? nie fajne ale jedyny s?uszny to Exlated. |
|
|
|
 |
zmorek
Bats & Butterfly

|
Wysłany: 2006-04-03, 23:14
|
|
|
Wiesz Dro?d?u - ludzie graj? bogami, ?eby zobaczy? jak to jest...
Z tego samego powodu bogowie wybieraj? takie systemy, w kt?rych mog? sobie zagra? lud?mi |
_________________ Allow me to google it for you, sire |
|
|
|
 |
zuvik
turtle :)

|
Wysłany: 2006-04-04, 01:33
|
|
|
Dlatego wlasnie lubimy zagrac w Neuro i zobaczyc jak to jest byc czlowiekiem i miec przesrane :] hehe
A tak naprawde. Kazdy lubi cos innego. I jak jest bardzo dobry MG to w co bys nie gral to bedziesz sie swietnie bawil. Ja polecam systemy wydane w naszym ojczystym jezyku. Jest dosc spory wybor w tytulach. |
|
|
|
 |
Kiebduj
BIG BIG BASTARD MAN

|
Wysłany: 2006-04-04, 09:01
|
|
|
jezeli jzu zaczyna sie granie w prg to dobrze by bylo zeby GM byl ciut wyzej niz reszta graczy. MG zawsze musi miec jakis autorytet. Jesli wszyscy dopiero zaczynali to MG to zregoly jedyny ktory przeczytal podrecznik. MG musi nie tylko umiec prowadzic. Musi umiec zainteresowac gracza. Przyciagnac jego uwage. Odpowiednio zmodyfikowac scenariusz jesli tego wymaga sytuacja typu oslabic BN-ow. albo dodac troche walki jesli widac ze gracze akorat maja na nia ochote. Dlatego lepiej zainteresuje sie rpg nowych graczy sesja prowadzona przez doswiadczonego mg. Chyba ze oni sami zaczynaja we wlasnym gronie. Wtedy najprawdopodobniej pierwsze 3 sesje beda
-i atakuja was zbuje. - HUURRRAAAA
-a teraz gobliny _ HURRRRAAAA
-a teraz ork - huraaaaa
- a teraz dawaj PD- huuurrrrraaaa |
|
|
|
 |
Toshiro
Good Person

|
Wysłany: 2006-04-04, 09:07
|
|
|
Hm.......
Osobi?cie bawdzo ch?tnie poprowadzi?bym Zew - problem w tym, ?e m?j podr?cznik jest w pdf-ie, bezpiecznie schowany na moim twardysku w domu (czyli jakie? 450km od Cz?stochowy)...
Ale jak kto? ma podr?cznik, to ja poprosz?. Zosta?y mi jeszcze notatki z dawnych sesji, to i z przygodami nie powinno by? trudno.
Aha, Kiebduj - co jest z?ego w zabijaniu ork?w/goblin?w/zb?j?w za pedeki ;);) |
_________________ Ronin * Chasing a trail of smoke and reason |
|
|
|
 |
Drozdz

|
Wysłany: 2006-04-04, 13:37
|
|
|
Nic ale ile tak mo?na.
Tak naprawd? samo zabijanie si? szybko nudzi i zaczynsza szuka? czegos nowego. |
|
|
|
 |
|
|