Strona Główna Częstochowska Fantastyka
Fantastyczne miejsce w sieci.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Sklep Hobbystyczny
Autor Wiadomość
ALPHA-san 

Wysłany: 2010-03-14, 18:18   Sklep Hobbystyczny

Witam.

Bez owijania w bawełnę - zastanawiam się nad otworzeniem w naszym pięknym mieście sklepu hobbystycznego. Rodzi mi się tylko pytanie, czy byłoby tym jakiekolwiek zainteresowanie z waszej strony? Wiadomo przecież, iż taki sklep nie ma racji bytu, jeśli wszyscy wolą sprowadzać rzeczy ze sklepów internetowych. Wypowiedzcie się proszę na ten temat. Powiedzcie również w co gracie, jak długo, w co ewentualnie chcielibyście się wciągnąć.
Ja osobiście gram w Yu-Gi-Oh! TCG oraz od czasu do czasu w Warhammer Roleplay.

Pozdrawiam Piotr "Alpha" Kuklewski

CI3SL4Q 
Młody v1.0 ;)

Wysłany: 2010-03-14, 18:42   

Wszystko zależy od cen i lokalizacji. Jeżeli nawet ceny będą trochę większe w stosunku to tych internetowych a lokalizacja niezbyt dogodna to myślę że żeby wspomóc rozwój sklepu większość kupowałoby w takim właśnie sklepie :) Bądź co bądź zawsze wspiera się wtedy "swoich" ;)

Oczywiście rozumiem że jako tako się orientowałeś o wymaganiach i wyzwaniach związanych z otwarciem w czewie takiego sklepu?

ALPHA-san 

Wysłany: 2010-03-14, 19:14   

Wiesz, wszyscy pamiętamy "Dragona w zaułku za apteką, jeszcze w bramie. Zaplecze logistyczne jak i ceny to inny problem. Najważniejszy w handlu jest popyt. Pytanie tutaj zadane dotyczy właśnie jego. Czy będzie w ogóle jakiekolwiek zainteresowanie?

zmorek 
Bats & Butterfly

Wysłany: 2010-03-14, 19:43   

Popyt zależy od cen, to nie jest "inny problem".
Poza tym pamiętaj - to nie będzie tak, że wypełnisz lukę, bo jej nie ma. Jeśli ktoś chciał coś kupić i miał na to fundusze, kupował to na necie - innej opcji nie miał (ewentualnie inne miasto). Więc nie spodziewaj się ludzi uderzających drzwiami i oknami.
Jeśli będziesz miał do zaoferowania tylko towar (zapewne w cenach wyższych niż sklepy internetowe) to nie wróżę Ci świetlanej przyszłości.
Na tym forum w większości pojawiają się ludzie z fantastyką związani od bardzo dawna, a kluczem dla istnienia takiego sklepu musiałoby być dotarcie do osób nowych/młodych.

Może jestem zramolałym tetrykiem, ale lepiej żebyś był tego wszystkiego świadom.

Jacek_PL 
Orkz Warboss

Wysłany: 2010-03-14, 20:23   

CI3SL4Q napisał/a:
Bądź co bądź zawsze wspiera się wtedy "swoich" ;)

Patrząc na to co się działo kiedy w Częstochowie takowe sklepy były to jest to jak najbardziej błędne stwierdzenie. Na pewno sklep jako tylko sklep ma raczej niewielkie szanse na przeżycie, musi być do tego coś jeszcze. Tak naprawdę sklep Dragon/Fantasy pełnił głównie rolę miejsca spotkań i grania, samo kupowanie było jakoś tak trochę w cieniu. Odwrotnie było w sklepie Strateg, który był dobrze zaopatrzony, ale przynajmniej według mojej opinii był to właśnie sklep dla sklepu, czyli nastawienie się głównie na sprzedaż. Jak widać oba modele się nie sprawdziły, nie wiem jakie były przyczyny ich upadku, ale na pewno daje to do myślenia odnośnie zakładania takiego przybytku.

ALPHA-san 

Wysłany: 2010-03-14, 20:54   

Mówię na ceny inny problem, gdyż mogę mieć towar w konkurencyjnych cenach +/-3-5 zł, więc tyle/mniej niż wyszłoby za przesyłkę.

Chodzi mi tylko o to, czy w ogóle w Częstochowie znajdę między innymi wśród was klientów. I nie chodzi o szał przez pierwszy miesiąc - dwa, ale o stałych klientów. Chciałbym się dowiedzieć jak się mają karcianki, bitewniaki, można by organizować turnieje, planszówki i RPG też się wliczają.

Jacek_PL 
Orkz Warboss

Wysłany: 2010-03-14, 21:55   

W sumie to bardzo dużo zależy jaki masz pomysł na ten biznes. Moim zdaniem z samego hobby się nie wyżyje, tzn. sprzedaż tylko gier nie wygeneruje raczej odpowiedniego zysku. Można pomyśleć o sprzedaży internetowej, to zawsze zwiększa liczbę potencjalnych odbiorców. Jeśli w sklepie ma być miejsce do grania należy pomyśleć jak na tym zarobić, organizowanie turniejów to dobry początek, ale może dobrym dodatkiem była by sprzedaż napoi i słodyczy (tak trochę półżartem półserio to pewnie majątek byś robił na sprzedaży piwa i papierosów). Na pewno większość z nas coś w takim sklepie nabędzie, ale czy będziemy stałymi bywalcami to już nie jest to tak łatwo przewidzieć.

KamC 
Biały wilk

Wysłany: 2010-03-14, 22:55   

Cóż jeśli wrócą gracze Magica i WoWa to będzie połowa sukcesu wg. mnie. Tyle że tak jak już zostało powiedziane - potrzebne jest też "świeże mięso" czyli jakikolwiek pomysł reklamy.Sprzedaż internetowa jest też napewno bardzo opłacalnym pomysłem(mówie tu albo o sklepie typowym internetowym albo sprzedażą na aukcjach).Nie wiem czy już zastanawiałeś się chociaż troche nad lokalizacją - bo to też ważna sprawa z powodu braku miejsca w centrum i okolicach (kiedyś próbowałem pod bar znaleść miejsce i musze powiedzieć że ciężka sprawa) tak że musisz liczyć troche na szczęście w ofertach. Co do graczy w bitewniaki to nie wiem - możesz spróbować coś pogadać z ludźmi z forum RYKu.Planszówki gdybyś miał możliwość sprowadzać troche taniej napewno miałyby branie (oczywiście mówie tu o sprowadzaniu na zamówienie a nie trzymaniu na sklepie).I takie małe pytanie co konkretnie i jak często możesz sprowadzać taniej na zamówienie?(pamiętam jak w dragonie czasami na dostawe czekało się sporo dlatego że nawalali z dostarczaniem...)Ja napewno byłbym stałym klientem - nawet jeśli niekupowałbym jakoś specjalnie czegoś "większego" to zapewne wpadałbym posiedzieć z ludźmi i kupować różne pomniejsze rzeczy (kostki, koszulki na karty).

DiaSan 
Agnieszka i Karol

Wysłany: 2010-03-15, 01:18   

Temat sklepu jest tak stary jak ... śmierć sklepów, które zostały wymienione powyżej. Trochę mnie dziwi powściągliwość języka w jaką uzbroili się nasi forumowicze. Może to przez ostrożność. Za kulisami mówiło się sporo o nowym sklepie ... krążyły plotki o możliwości otwarcia "oddziału" Barda w naszej galerii.

Dla mnie poważny sklep tego typu, z miejscem na turniej, czy do zwykłego pogrania, ma bardzo dużą rację bytu. Szczególnie podkreślam słowo "poważny" - nie ma się co rozpisywać w temacie, przedmówcy ujęli sedno sprawy: Monopoly można kupić w hipermarkecie, a raz w tygodniu miło nam spotkać się w Belgu czy w Oslo. Akcesoria karciano-planszówkowe, czy bardziej wyszukane rzeczy z fantastyki, jak książki, na 100% znajdą nabywców. Do handlu takimi drobnostkami wystarczy "kiosk". Jeżeli dołączy do tego naprawdę dobra oferta gier hobbystycznych to interes można rozkręcić całkiem poważnie. Choćby dziś, przy okazji gry w Cytadelę u znajomych, padło proste pytanie: czy takie gry można kupić w Częstochowie ?

Pojmuję sprzedaż internetową jako bardzo duży półśrodek. Za każdym razem kupuję kota w worku. O transportowych masowo-niszczących maszynach, potocznie zwanych kurierami, już w ogóle nie chce mi się wspominać. Co do Poczty Polskiej to podobno już w niedługim czasie przestanie być polska, a co z niej zostanie ... nie wiadomo. Miło jest brać do ręki pudełko z grą prosto z półki sklepowej, zamiast czekać aż przyjmą zamówienie, sprawdzą czy mają w magazynie, potwierdzą, bank łaskawie przeleje pieniążki innemu, który łaskawie potwierdzi ten przelew, ktoś na "magazynie" przygotuje paczkę i rzuci ją w kąt, ktoś inny wreszcie wciśnie ją kurierowy, kurier z wielką łaską zawiezie ją na sortownię tylko po to aby pracujące tam bezmózgie techno-cyborgi mogły ją skopać po czym zgubić i powtórzyć tą grupę czynności co najmniej kilka razy, w końcu jakiś inny kurier zlituje się nad tym co z owej paczki zostało i bez względu na to, że jego samochód popsuł się 10-ty raz tego dnia, a szalejąca klęska żywiołowa nie pozwala przejechać 100 metrów, przez 2 tygodnie codziennie będzie zostawiał na drzwiach karteczkę z napisem "odbiorcy nie zastałem" ... po ciągnącym się w nieskończoność tygodniu dostaniemy to co zostało z paczki wraz z cudownie nienaruszonym listem przewozowym ... ech naprawdę szkoda słów.
Tak, cały powyższy akapit ma tyle samo sensu co kupowanie za pośrednictwem internetu.

Na marginesie dodam, że są pewne wzory co i jak powinno wyglądać w takim przedsięwzięciu. Polecam zerknąć do Gnoma w Bielsku. Wcale nie potrzeba dużego wysiłku żeby zbudować świetny klimat połączony z całkiem sporą ekipą maniaków ... znaczy się hobbystów, czyli innymi słowy KLIENTÓW ...

Jacek_PL 
Orkz Warboss

Wysłany: 2010-03-15, 09:20   

A właśnie jak już przy "poważnych" sklepach jesteśmy to jeszcze chyba nie było u nas eksperymentu żeby podpiąć się pod jakąś sieć sklepów. Nie wiem jak Bard, ale na pewno Wargamer był zainteresowany żeby tu powstał sklep pod ich patronatem. Może warto to też rozważyć ?

KamC 
Biały wilk

Wysłany: 2010-03-15, 11:11   

W każdym razie odzew od nas jest pozytywny ale masz sporo do przemyślenia i sprawdzenia.

zuvik 
turtle :)

Wysłany: 2010-03-15, 12:11   

Jeśli masz kasę i nie szkoda Ci ryzykować to śmiało :) Dobra lokalizacja, ogromny asortyment i w przeciągu roku może przestanie przynosić same straty :)

Ze względu na to że nie będziesz sprzedawał rzeczy tanich, będziesz potrzebował sporych pieniędzy na towar który postawisz na półkach. Zastanów się dobrze ile to będzie pieniędzy i czy na pewno chcesz je na to wydać. Jeśli mówimy o poważnym sklepie prowadzącym dodatkow sprzedaż internetową to bez 200 tyś nie ma się co pchać w ten biznes. No i tutaj powstaje pytanie czy mając 200 tyś nie lepiej zainwestować w coś na czym da się zrobić :D

Żeby jakoś się utrzymać będziesz musiał sprzedać towaru za jakieś 3-4 tyś. No i znowu pytanie czy jesteś w stanie tyle sprzedać na miesiąc? Sprzedaż w internecie na pewno pomoże. Tylko znowu trzeba mieć dobre ceny, co znowu wymusza większy obrót.

Nie spodziwaj się lojalności miejscowych graczy, jeśli będzie się dało kupić coś taniej w Internecie, to kupią to w Internecie. Takie są prawa rynku i nic na to nie poradzisz. Na pewno znajdzie się parę osób, które będą kupować tylko u Ciebie. Ale prarę osób nie utrzyma twojego biznesu przy życiu.

Bitewniaki są drogie, więc mało osób decyduje się na ich zakup. Figurki można często bardzo tanio dostać w Internecie, więc jeśli już się ktoś zdecyduje to nie koniecznie kupi je u Ciebie. No chyba że będziesz miał bardzo dobre ceny, co sprowadza się do małych zarobków :) Zresztą masz przykład Stratega.

Karcianki to bardzo śliski temat :) Niby to schodzi, ale tak naprawdę konkretni gracze kupują to boksami. Przeważnie gdzieś w Internecie, lub sami sprowadzają. Jak już ściągną te boxy to zalewają rynek tanimi kartami, więc spada sprzedaż u Ciebie. Potem zostają już tylko turnieje :D

Na poważny sklep potrzebujesz dużego lokalu, w którym będziesz mógł organizować turnieje w karcianki i bitewniaki. Karcianki z miejscem jeszcze ujdą, ale już bitewniaki wymagają znacznie więcej miejsca i stołów :D

Jak dla mnie jedyną szansą na udany biznes tego typu jest albo posiadanie dużej kwoty pieniędzy, albo podpięcie się pod już istniejącą sieć sklepów typu Bard.

Jeśli myśliś o czymś mniejszym to przestań ! :) Szkoda twojego czasu i pieniędzy.

Kiebduj 
BIG BIG BASTARD MAN

Wysłany: 2010-03-15, 16:23   

Turtlu. alez przez ciebie przemawia doswiadczenie.

To ja jeszcze dodam od siebie.

Kto miałby być twoją klientelą? Jeśli starzy wyjadacze to zapomnij. Na nich nie zarobisz.

jeśli młoda krew to musisz ja jakoś pozyskac czyli bieganina po szkołach, reklama, promocje.

Reasumując. To da się zrobić ale trzeba mieć Kasę, zapał i kupę wolnego czasu a może nawet bedziesz miał zysk. no i nie nastawiaj się na zarobek raczej większy niż300-400 zł na początek.

Szczerze? Więcej i łatwiej dostaniesz na ksie w tesco. Ale jeśli chcesz spróbować...to nie rób tego.

Co do oddziału większej sieci....chyba było coś takiego niedawno w bramie. Sfera, Strefa... Oddział barda??? zalezy jakie warunki...sklep pod patronatem?

Ile dadzą ci upustu? ile kosztuje cię to miesięcznie? ile ukradnie ci skarb państwa? Ile byś musial sprzedać miesięcznie zeby wyjść na 0.

ALPHA-san 

Wysłany: 2010-03-15, 17:18   

KamC napisał/a:
.I takie małe pytanie co konkretnie i jak często możesz sprowadzać taniej na zamówienie?(pamiętam jak w dragonie czasami na dostawe czekało się sporo dlatego że nawalali z dostarczaniem...).
Przy sprowadzaniu towaru, antycypuję 1x/2 tygodnie.

Jeśli chodzi o "podłączenie się do sieci", ja mam wszystko rozważone. Reklamę się zrobi. TCG zarabiają głównie na turniejach - to jest fakt.
Kiebduj napisał/a:
Szczerze? Więcej i łatwiej dostaniesz na ksie w tesco. Ale jeśli chcesz spróbować...to nie rób tego.
Ogromny pesymizm wyczuwam w tym. Jeśli chodzi o "bieganinę po szkołach", da się załatwić, z resztą planuję ulokować to w Galerii/gdzieś w okolicach centrum.

miksan 

Wysłany: 2010-03-15, 18:27   

Hmm prawda jest taka , że potencjał w częstochowie w młodych nowych graczach jest lecz trzeba będzie sie nieźle namęczyć alby dotrzeć do nich i utrzymać przy sobie w erze allegro . Względem spraw finansowych zuwik tak naprawdę wie najwięcej co do takiej działalności i jego słowa naprawdę proponuje rozważyć poważnie Z mojej strony widział bym sklep hobbystyczny w sferze organizacji klubowej i zarabiania też z tej strony (wynajmowanie lokalu pod sesje , bądź spotkania planszówkowe itd )
Wargamer był bardzo zainteresowany współpracą z jakąś osobą w Częstochowie i warunki były dość ciekawe na tamta chwile , szczegółów nie pamiętam z racji odległości w czasie , lecz radził bym zainteresować się ich obecną ofertą .

Podsumowując osobiście liczę gorąco na powstanie takiej działalności w Czewie co do bycia klientem na pewno lecz to wszystko zależy od asortymentu lecz graczem turniejowym już na pewno nie jestem . Powodzenia

Odpowiedz do tematu