Strona Główna Częstochowska Fantastyka
Fantastyczne miejsce w sieci.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Spotkania planszówkowe w Czewie?

Uważasz, że to dobry pomysł?
Tak, to świetny pomysł i pomogę w miarę możliwości!
50%
 50%  [ 2 ]
Nie, beznadzieja...
0%
 0%  [ 0 ]
Takie spotkania się nie przyjmą i szkoda zachodu
0%
 0%  [ 0 ]
Dobry pomysł, ale ja się za to nie biorę...
50%
 50%  [ 2 ]
Głosowań: 4
Wszystkich Głosów: 4

Autor Wiadomość
JużNazgul 
kiedyś Nazgulik

Wysłany: 2012-02-03, 23:29   Spotkania planszówkowe w Czewie?

Przy okazji ostatniego Pionka wyszedł na wierzch pomysł, żeby podobne spotkania z planszówkami zrobić raz w miesiącu w samej Częstochowie. Miało to przyciągać większą liczbę graczy i trochę otworzyć grupę na nowych ludzi.
Po początkowym entuzjazmie wszystko nagle ucichło i zakończyło się samym pomysłem. Razem z JessieBlue doszliśmy do wniosku, że jednak warto byłoby temat ruszyć. Może z tego w przyszłości urodzi się coś większego, o ile takie spotkania się przyjmą w tym dziwnym mieście. Do sukcesu potrzebne są chęci i dobra organizacja. Z Jessiem uznaliśmy, że do tanga trzeba trojga, a może nawet i więcej organizatorów (o ile są chętni).

Podejmiemy dialog? Pomożecie?! :wink:

Niewola?

JesseBlue 

Wysłany: 2012-02-04, 10:23   

Na początek myśleliśmy o spotkaniach raz w miesiącu. Najlepiej w weekend w godzinach popołudniowych i nie w kawiarniach / knajpach. Wtedy może by przyszło więcej młodszych osób. Jak JużNazgul już mówił: jak będziemy mieli taką platformę to możemy ją w przyszłości wykorzystać do zorganizowania np. konwentu. Bo jak się nie ma zorganizowanej grupy to ciężko ruszyć z takim tematem. Lub można by było stworzyć jakiś klub gier planszowych. Ale od czegoś trzeba zacząć. Dlatego na początek miesięczne spotkania przy grach planszowych.

Jacek_PL 
Orkz Warboss

Wysłany: 2012-02-04, 12:45   

Nie wiem jakie jest wasze wyobrażenie o tego typu "spotkaniu" ale mam trzy sugestie:
- z doświadczeń przy organizowaniu konwentów wynika, że za całą sprawę powinna być odpowiedzialna jedna, góra dwie osoby, owszem pewni pomagierzy są konieczni ale oni są od mniejszych prac, najlepiej takich że jak zawalą to będzie z tego tylko drobna niedogodność
- trzeba się dogadać z ludźmi od bitewniaków, mają dostęp do lokalu w szkole, z tym że soboty są wybitnie na jakieś większe wydarzenia, jednak w tym wypadku gdyby to miało być większe spotkanie przy planszówkach plus do tego może właśnie prezentacja bitewniaków to myślę że jest to do załatwienia. Dodatkowo wiem że WSL oferuje na przykład druk plakatów i ulotek na tego typu imprezy
- jeśli skorzystacie z moich sugestii to wyjdzie z tego taki mały jednodniowy pseudokonwent, więc nie wiem czy cykl miesięczny się by sprawdził, tutaj myślę że max to raz na kwartał, ale to nie oznacza że nie można kombinować wtedy w międzyczasie czegoś bardziej kameralnego

greco 
Zajechamski

Wysłany: 2012-02-06, 08:53   

Intencja słuszna i może się sprawdzić. Jednak wymaga dużego zainteresowania, zeby miała sens. I to niestety nie, ze strony organizatorów i pomagierów...

DiaSan 
Agnieszka i Karol

Wysłany: 2012-02-06, 09:33   

Pomysł zorganizowanego spotykania się na planszówkach jest fajny ... choć świeżością nie zabija :D Co pewien czas pomysł trafia pod dyskusję, ba nawet zostaje zorganizowane miejsce ... po czym autor (autorzy) przepada (przepadają) bez wieści, pomocnicy się wycofują, a z lokalu przegania cieć ... ehm przepraszam Pan woźny (od czego ta nazwa ?!) ...

W Belgu spotykamy się przy planszówkach, bo nie jest to spotkanie w żaden sposób sformalizowane. Ba nawet w planszówki grać nie trzeba ... można zjeść ciastko, wypić herbatkę lub coś sezonowego :) pogadać, ponarzekać, pożartować, itd. Oczywiście jesteśmy grupą "zapaleńców" planszówkowych, ale do Belga przychodzimy "na luza". Na konkretne granie w konkretne tytuły spotykamy się "po domach". I tu ważna uwaga: spotykamy się jako znajomi przede wszystkim, może z tego powodu nasza Belgowa enklawa planszówkowa stwarza wrażenie zamkniętej ?

Co jeszcze mogę dodać od siebie do tej dyskusji ? Jacek w zasadzie ujął już całe sedno. Spotykać się za często nie ma sensu - będzie duża rotacja ludzi, bo co tydzień nie każdy da radę. Poza tym osobiście wolę spotkać się raz w tygodniu w Belgu bo tam mi ciepło i czasem nawet wygodnie. Dobrze na start przykleić się do kogoś kto już jakoś jest zorganizowany z miejscem i podobną tematyką (oczywiście jeżeli wyrazi chęć i zgodę). Pionek już po drugim czy trzecim spotkaniu z tego nie wyjdzie, ale może trochę rozrusza się częstochowskie towarzystwo. Do imprezy ala Pionek trzeba posiadać własną biblioteko-wypożyczalnię gier, a o sponsorów takowej w obecnych czasach w Częstochowie nie będzie łatwo. W dodatku Pionek związany jest z domem kultury, czyli konkretną instytucją. Niestety u nas każdy "dom kultury" będzie szukał w takim przedsięwzięciu interesu lub projektu unijnego. Taka "impreza" (spotkanie) tylko raz na kwartał ma rację bytu. W konwent tego chyba nie da się przekształcić w locie ... jakoś konwent najmniej kojarzy mi się z typowymi planszówkami. Spróbujcie na takim choćby Krakonie zagrać w Agricolę ...

Dość tego malkontenctwa - to kiedy i gdzie się potykamy ?

JużNazgul 
kiedyś Nazgulik

Wysłany: 2012-02-06, 11:22   

Chyba nikt z nas nie myślał, że od razu z takich spotkań wyjdzie drugi Pionek :) W każdym razie chyba warto sprawdzić jaki w Częstochowie byłby odzew. Zainteresowanie grami (nie tylko planszowymi) chyba jest coraz większe (proszę o weryfikację pracowników Barda ;) ), więc przy dobrej promocji i odrobiny zainteresowania może się udać.
Jacek, dzięki za info o plakatach. Szczegóły dotyczące miejsca, terminu i ogólnych warunków myślę, że dogadamy w najbliższym czasie.

Niewola?

TERF 

Wysłany: 2012-02-07, 11:54   

No pomysl osobiscie fajny - jestem za.

Co z moich sugesti to popre przedmówce ze miejscem nie powinna byc kawiarnia itp. W styczniu miałem przyjemność odwiedzić Kielecki Klub Planszówek ktory miesci sie w Muzeum Zabawek w Kielcach. Spotykają sie oni w soboty od 10:00 i graja srednio do 9,5h. Podczas rozmowy wiem ze rozpoczynaja staranie o statut stowarzyszenia(czy jakiejsc podobnej oficjalnej formy oraz posiadaja wlasny magazyn gier). W naszym przypadku to jeszcze długa droga.

Co do samego spotkania trafilem niefortunnie bo odbywał się tego dnia turniej Osadnicy z Cytanu na ktore po wejsciu dostalem zaproszenie (turniej wewnetrzny w ktorym bralo ok. 20 osob) ale z racji ze w gre nigdy nie gralem odmowilem. Spedzilem z nimi cala faze eliminacji czyli do godziny ok. 13.30 z obserwacji i rozmow wyniklo iz klub liczy znacznie wieksza liczbe czlonkow z roznych grup wiekowych. Od 7lat do 50(a moze i wiecej). Na swoja wielkosc pracowali długo ale głownym ich atutem było miejsce. Nie ze to Muzeum Zabawek lecz duża sala/pokój z kilku duzymi stolami(chyba 8 stołów) na ktorych bezproblemu mozna zmiescic kazda planszówke.

Wracajac do naszej sprawy to tez jak ktos wspomnial nalezalo by czegos takiego poszukac lub dołączyć sie do bitewniaków (jesli wyraza zgode i maja wolne zaplecze techniczne - stoly). Po tym mozna bedzie ustalic czy spotkania beda raz w tygodniu, raz na dwa tygodnie czy np. w pierwszy weekend kazdego miesiaca). Nastepnie stworzyc plakat aby muc poinformowac czestochowian o takim czyms (na poczatek kilka mozna wydrukowac na zwykłej drukarce a3 badz a4 i zalaminowac) koszt nie powinnien byc duzy. Pozniej organizatorzy powinni dbac aby na kazde spotkanie przychodzic i sciagac jak najwiecej znajomych aby "nowicjusze" wchodzac nie czuli sie zbytnio wyobcowani i mieli wrazenie ze wszyscy sa tam po to aby pograc bez znaczenia na religje, upodobania itp.

W całym tym aspekcie pojawia sie jednak pytanie co ze spotkaniami czwartowymi, bo nie ukrywajmy takie spotkania saly by sie konkurencja Belga.

PS jesli chodzi o moje odczucia to powinnien byc to dzien w eekend i obstawialbym sobote, bo dzien w tygodniu hmmm... kazdy ma cos do roboty itp. ale to tylko moja opinia bo ja sie szybko dostosowuje. ;)
PS2 o konwencie dajcie narazie sobie spokoj bez sponsora i tradycji nie ma co tego narazie ruszac -moze za rok badz za 2.

Jacek_PL 
Orkz Warboss

Wysłany: 2012-02-07, 13:49   

Teraz to ja już się zgubiłem, to właściwie o jakie spotkania chodzi. Ludzie od bitewniaków spotykają się mniej więcej regularnie we wtorki od 16 do 19-20, nikt tam nie broni przyjść z kartami czy grami planszowymi, wiec IMO jest to wyważanie otwartych drzwi. Wspomniałem raczej o nich przy okazji trochę grubszych planów, ale to już zapewne sprawa inicjatorów jak to widzą.

Linfiriel 
Bats and Butterfly

Wysłany: 2012-02-19, 17:28   

No proszę, nie wiedziałam, że w Kielcach się takie rzeczy dzieją :) Muszę się tam wybrać, kiedy następnym razem będę u mamy :) Może coś mi na miejscu podpowiedzą, jak się zorganizowali.

Odpowiedz do tematu