|
Star Wars RPG |
| Autor |
Wiadomość |
Marlo

|
Wysłany: 2006-10-21, 16:46 Star Wars RPG
|
|
|
| Cze chcia?em si? zapytac czy gra ktos z was w star wars rpg. Obojetnie jaki system mo?e bys d6 lub d20 |
_________________ Niech moc b?dzie z tob?!!! |
|
|
|
 |
Toshiro
Good Person

|
Wysłany: 2006-10-22, 12:50
|
|
|
No ja gram. A chce ci si? przyjecha? do Krakowa na sesj?? |
_________________ Ronin * Chasing a trail of smoke and reason |
|
|
|
 |
Marlo

|
Wysłany: 2006-10-24, 16:36 Nie
|
|
|
| NIe za daleko wolal bym w cz-wie a nie zagra?by kto? w cz-wie? |
_________________ Niech moc b?dzie z tob?!!! |
|
|
|
 |
Klisza
Undercover Spy

|
Wysłany: 2006-10-24, 17:58
|
|
|
| ja moglbym zagrac chociaz w moim przypadku jedynym przeciwnikiem jest brak wolnego czasu |
|
|
|
 |
kruk
VOTE FOR CTHULHU

|
Wysłany: 2006-12-29, 22:51
|
|
|
jedyne prawdziwe s? SW na d6
dedekowa wersja to totalna pomy?ka |
|
|
|
 |
Kurzymiś
ODYN !!!

|
Wysłany: 2007-01-05, 19:24
|
|
|
Do lutego jestem w polsce to moge zagra? |
_________________ BLOOD FOR THE BLOOD GOD !!
SKULLS FOR THE SKULLTHRONE !!
(i wisienka na szczycie )

|
|
|
|
 |
kruk
VOTE FOR CTHULHU

|
Wysłany: 2007-01-05, 19:48
|
|
|
ja znam tylko jednego MG od SW....
ale i tak nie gra?em w nie chyba ju? ze dwa lata poza kr?ciutkim scenariuszem u Jara.... |
|
|
|
 |
Toshiro
Good Person

|
Wysłany: 2007-01-05, 21:38
|
|
|
nie ?miej mi tu nazywa? SW d20 pomy?k?!
z do?wiadczenia wiem ?e s? tak samo klimatyczne i grywalne jak d6tkowe, wi?c bez takich mi tu. no. |
|
|
|
 |
kruk
VOTE FOR CTHULHU

|
Wysłany: 2007-01-05, 22:18
|
|
|
cokolwiek by? nie m?wi?, ale Moc uj?ta w ramki zasad dedekowej magii, czy 'klasy postaci' w miejsce lu?no sformuowanych profesji to s? do?? du?e r??nice. bo kto widzia? rycerza jedi na 4 poziomie |
|
|
|
 |
Toshiro
Good Person

|
Wysłany: 2007-01-05, 23:24
|
|
|
Primo: Moc w d20 by?a zrobiona moim zdaniem ?wietnie, czyli jako umiej?tno?ci kt?re rozwija?o si? tak samo jak normalnie, tyle ?e wymaga?y bycia Force-Sensitive. Tutaj wychodzi?y naprawd? dobre patenty, bo ten kto po?wi?ca? si? zg??bianiu tajnik?w Mocy (Z?oty Patos ), nie rozwija? z kolei tych "przyziemnych" umiej?tno?ci.
Secundo: To, czy klasy s? wyra?nie zaznaczone czy nie, wprowadza tylko i wy??cznie urozmaicenie, a wbrew pozorom nie ogranicza w jakim? wielkim stopniu. Ja, na przyk?ad, gra?em D?edajem wychowanym na Nar Shaddaa, z rozwini?tym blefem, ?garstwem i kanciarstwem (wspomaganym Moc? ). Wszystko jest dla ludzi (i Wookiech, i Duros?w, i wszystkich tych ludzik?w...).
Tertio: S? sposoby projektowania rozwoju postaci takie i inne. Ka?dy ma mocne i s?abe strony. Je?li tak bardzo ci? razi "4-poziomowy Jedi", to ja ci si? z kolei przyznam ?e mnie zupe?nie i niezmiennie roz****** Legendowe "ile masz Honoru?" - a jednak nadal pozostaje to m?j system numero uno. |
|
|
|
 |
kruk
VOTE FOR CTHULHU

|
Wysłany: 2007-01-06, 01:15
|
|
|
| Toshiro napisał/a: | | Primo: Moc w d20 by?a zrobiona moim zdaniem ?wietnie, czyli jako umiej?tno?ci kt?re rozwija?o si? tak samo jak normalnie, tyle ?e wymaga?y bycia Force-Sensitive. Tutaj wychodzi?y naprawd? dobre patenty, bo ten kto po?wi?ca? si? zg??bianiu tajnik?w Mocy (Z?oty Patos ), nie rozwija? z kolei tych "przyziemnych" umiej?tno?ci. |
je?li znasz dobrze mechanik? na 'k6' to wiesz doskonale ?e wyczulenie na moc jest tak?e i tam. a tak?e ?e ga??zie Mocy 'sense', 'alter' i (to trzecie kt?rego nazwa zawsze wypada mi z g?owy) tak?e s? cechami podobnymi do cech g??wnych i rozwija si? je dok?adnie w taki sam spos?b jak si?? czy zr?czno??, a jedynie r??ni? si? tym, ?e nie posiadaj? maksymalnych ogranicznik?w co do wysoko?ci tych cech.
| Toshiro napisał/a: | | Secundo |
i nadal b?d? wersj? d20 nazywa? poraszkow?. a to dlatego, ?e d20 jest strasznym heroikiem kt?ry nie do ko?ca pasuje do tego ?wiata.
| Toshiro napisał/a: | | Tertio: S? sposoby projektowania rozwoju postaci takie i inne. Ka?dy ma mocne i s?abe strony. Je?li tak bardzo ci? razi "4-poziomowy Jedi", to ja ci si? z kolei przyznam ?e mnie zupe?nie i niezmiennie roz****** Legendowe "ile masz Honoru?" - a jednak nadal pozostaje to m?j system numero uno. |
zgodz? si? - niekt?rzy lubi? wy?cigi w poziomach i gonienie do kolejnego levelu. owszem, fajna zabawa, ale nie wsz?dzie. w systemach sf r??nego rodzaju dla mnie taki spos?b skokowego rozwoju postaci zupe?nie nie odpowiada, bo to tak jakby? jednego dnia ledwie tyrpa? trygonometri? a nast?pnego, po cudownym ol?nieniu by? geniuszem-samoukiem analizy matematycznej....
a co do "ile masz honoru" w Legendzie jest to po prostu bardzo niedobry nawyk u?atwiania sobie i skracania, bo samo to pyanie powinno inaczej brzmie?: "Jaki jest tw?j honor" na co odpowiedzi? powinien by? opis towarzysz?cy ka?demu poziomowi honoru ('Pies bez czci i wiary' itd.) |
|
|
|
 |
Toshiro
Good Person

|
Wysłany: 2007-01-06, 10:40
|
|
|
| kruk napisał/a: | | Toshiro napisał/a: | | Primo: Moc w d20 by?a zrobiona moim zdaniem ?wietnie, czyli jako umiej?tno?ci kt?re rozwija?o si? tak samo jak normalnie, tyle ?e wymaga?y bycia Force-Sensitive. Tutaj wychodzi?y naprawd? dobre patenty, bo ten kto po?wi?ca? si? zg??bianiu tajnik?w Mocy (Z?oty Patos ), nie rozwija? z kolei tych "przyziemnych" umiej?tno?ci. |
je?li znasz dobrze mechanik? na 'k6' to wiesz doskonale ?e wyczulenie na moc jest tak?e i tam. a tak?e ?e ga??zie Mocy 'sense', 'alter' i (to trzecie kt?rego nazwa zawsze wypada mi z g?owy) tak?e s? cechami podobnymi do cech g??wnych i rozwija si? je dok?adnie w taki sam spos?b jak si?? czy zr?czno??, a jedynie r??ni? si? tym, ?e nie posiadaj? maksymalnych ogranicznik?w co do wysoko?ci tych cech. |
No to skoro jest praktycznie tak samo, to o co chodzi? A ta trzecia dyscyplina to Control, i ten podzia? te? jest w d20.
| kruk napisał/a: | | Toshiro napisał/a: | | Secundo |
i nadal b?d? wersj? d20 nazywa? pora?kow?. a to dlatego, ?e d20 jest strasznym heroikiem kt?ry nie do ko?ca pasuje do tego ?wiata. |
AAAAAAAAAAAAAAAAA, no teraz to ju? gruch?e? worem o beton. Nieheroiczne SW?!
A tak ?eby poprze? to s?owem, a nie tylko z?o?liwo?ci? (;)), to w por?wnaniu do ?wiat?w d20 w settingach fantasy, klasy ze Star Warsa mo?na spokojnie nazwa? delikatnie m?wi?c s?abymi. Nie licz?c d?edaj?w, ale to tak jakby si? rozumie samo przez si?. I mimo to ma?o kt?ry z moich znajomych decydowa? si? na gr? d?edajem "bo jest wygrzew" - o ile pami?tam, tylko jedna osoba opr?cz mnie stworzy?a posta? Jedi, ale w obu przypadkach by?y to postaci robione na klimat, a nie na maksowanie. Poza dwoma Latarkami by? na przyk?ad szlachcic z aspiracjami na oficera Republiki, przemytnik-gad?eciarz i tak dalej, i tak dalej. Jak dla mnie, to nie obrazi?bym si? za taki sk?ad w jakiej? produkcji ze ?wiata SW.
| kruk napisał/a: | | Toshiro napisał/a: | | Tertio: S? sposoby projektowania rozwoju postaci takie i inne. Ka?dy ma mocne i s?abe strony. Je?li tak bardzo ci? razi "4-poziomowy Jedi", to ja ci si? z kolei przyznam ?e mnie zupe?nie i niezmiennie roz****** Legendowe "ile masz Honoru?" - a jednak nadal pozostaje to m?j system numero uno. |
zgodz? si? - niekt?rzy lubi? wy?cigi w poziomach i gonienie do kolejnego levelu. owszem, fajna zabawa, ale nie wsz?dzie. w systemach sf r??nego rodzaju dla mnie taki spos?b skokowego rozwoju postaci zupe?nie nie odpowiada, bo to tak jakby? jednego dnia ledwie tyrpa? trygonometri? a nast?pnego, po cudownym ol?nieniu by? geniuszem-samoukiem analizy matematycznej.... |
No ju? nie przesadzaj, nigdy tak wielkich skok?w jako?ci postaci mi?dzy poziomami nie ma i dobrze o tym wiesz. Ju? je?li by bra? to kryterium od uwag?, to czemu nie obsmarowa? Legendy za system rang, kt?re faktycznie S? krokami milowymi?
| Cytat: | | a co do "ile masz honoru" w Legendzie jest to po prostu bardzo niedobry nawyk u?atwiania sobie i skracania, bo samo to pyanie powinno inaczej brzmie?: "Jaki jest tw?j honor" na co odpowiedzi? powinien by? opis towarzysz?cy ka?demu poziomowi honoru ('Pies bez czci i wiary' itd.) |
Ka?dy szanuj?cy si? samuraj na pytanie "Jaki jest tw?j honor?" odpowie "Bez skazy", ?eby nie splami? swojego imienia, swojego wychowania i tradycji rodzinnych.
Chcia?bym ?eby? zrozumia?, ?e nie mam zamiaru przekona? ci? o wy?szo?ci wersji d20 nad pierwsz? edycj? SW - ba, ja te? bardzo lubi? ten system w tej formie! - tylko mam tak? czu?? strun? kiedy kto? bezzasadnie faka zeczy o kt?rych co nie co wiem. Mam nadziej?, ze rozja?niaj?c pewne twoje b??dne mniemania uda mi si? je?li nie zaszczepi? odrobin? "szacunku" dla wersji d20, to chocia? mo?e wy??czy? na ni? hate'a . |
|
|
|
 |
Drozdz

|
Wysłany: 2007-01-06, 22:02
|
|
|
| Czy ja wiem czy rangi w legendzie s? a? tak wielkimi krokami milowymi. Zauwa?, ?e trzeba na nie zebra? insight kt?ry wynika z rozwoju cech, a co si? z tym wi??e z samo udoskonalaniem siebie wi?c nauczenie si? nast?pnej techniki tak naprawde jest ukonorowaniem takiej postawy. |
|
|
|
 |
kruk
VOTE FOR CTHULHU

|
Wysłany: 2007-01-06, 22:29
|
|
|
dobrze trafi?e? Dro?d?u.
a co do SW d20 to uwa?am, ?e to produkt wydany tylko i wy??cznie z okazji premiery pierwszego epizodu Gwiezdnych wojen, by sprzeda? si? na fali darmowej reklamy kt?r? fungowa? Geoge Lucas. |
|
|
|
 |
Toshiro
Good Person

|
Wysłany: 2007-01-07, 01:57
|
|
|
To ?le uwa?asz.
SW d20 by?y jedn? z kilku pr?b od?wie?enia umieraj?cych ju? w Stanach i zachodniej Europie system?w (a ich kondycja by?a w?a?nie miedzy innymi spowodowana zbyt skomplikowan? i zaburaczon? mechanik? - a uwierz mi, Amerykanie tego nie lubi? ). Niekt?re takie operacje si? nie powiod?y (Call of Cthulhu d20! bueeeeeeh!), a niekt?re i owszem.
Wi?c twoja teoria spiskowa jest, no c??, tylko teori?.
A co do rang itd - por?wnaj tempo awansu w systemie d20 (podpowiadam, kariera typowej (nie-epickiej) postaci zamyka si? w 20 poziomach) i w Legendzie (5 Rang). Zak?adaj?c ?e gracze chc? osi?ga? szczyt kariery postaci mniej wi?cej w tym samym tempie, designerzy mechaniki legendy musieli "rozsmarowa?" wskakiwanie na kolejne rangi ?eby si? taki gracz nie przekr?ci? z nud?w. Zauwa?cie, ?e ka?de podniesienie skilla albo co gorsza atrybutu w Legendzie ma na posta? wp?yw bez problemu por?wnywalny z osi?gni?ciem kolejnego poziomu przez posta? z systemu d20.
Howgh. |
|
|
|
 |
|
|