|
Starcraft |
| Autor |
Wiadomość |
Jacek_PL
Orkz Warboss

|
Wysłany: 2008-05-09, 10:34 Starcraft
|
|
|
Cieszy fakt że gra w końcu dostała się w nasze ręce (czy też macki albo pazury co kto tam ma ) i od razu po pierwszej rozgrywce nasunęło mi się kilka spostrzeżeń. Pierwsze to niestety dosyć długi czas rozgrywki. Wydaje mi się, że tur gry będzie co najmniej 6-10. Odliczając tłumaczenie zasad itp. wyszło mi że w 6 osób tura to co najmniej 1/2h. Wniosek nasuwa się sam, na pewno trzeba zaczynać wcześniej tak 18.00-18.30 i trzeba jednak się bardziej zdyscyplinować. Wiadomo gramy for fun ale zauważyłem, że w czasie kiedy jest kolejka innych graczy, pojawia się okienko na pewne kombinacje tudzież drobne pogaduszki . Sprawa druga to już odnośnie samej rozgrywki taki tip który zresztą jest w instrukcji, ale nie wszyscy ją czytali - warto startować z bazą na planecie bogatej w zasoby, punkty są ważne w późniejszej rozgrywce, zresztą żeby zdobywać punkty nie zawsze potrzebna jest baza, akurat przy punktach ważniejsze są jednostki wojskowe. Trzecie spostrzeżenie dotyczy nie tylko tej gry, chociaż ze względu na długość rozgrywki warto to przemyśleć. Chodzi oczywiście o spotkanie w piątek zamiast czwartku. Sprawa jest do dyskusji i oczywiście nie narusza stałości czwartkowych spotkań ot po prostu od czasu do czasu można sobie zrobić ekstra posiedzenie w piątek.
Gra jest wielka i nie tylko ze względu na pudło mam nadzieję że uda nam się szybko zamieścić parę fotek ze zdarzenie jakim była nasza pierwsza rozgrywka. Serdecznie zapraszam przy okazji wszystkich chętnych do pogrania w planszówki na nasze spotkania. |
|
|
|
 |
miksan

|
Wysłany: 2008-05-09, 11:40
|
|
|
Muszę powiedzieć ze ta gra zrobiła na mnie wielkie wrażenie nielicząc faktu że zdążyliśmy zagrać tylko 3 tury
Klimat i niesamowite możliwości tej planszówki są ekstremalnie fajnie wyjechane w kosmos A tak na serio to wydaje mi sie ze jak pogramy w nią troszkę więcej to jedna tura będzie sie wahała od 40 minut do godziny w zależności od ilości bitew itd
Co do spotkań w piątek ja osobiście sie zgłaszam na ochotnika w szczególności jeżeli mowa o StarCrafcie :D:D |
|
|
|
 |
greco
Zajechamski

|
Wysłany: 2008-05-09, 18:40
|
|
|
| Ja na piątek jak najbardziej za. |
_________________ Supreme Commander of the Asgard Fleet |
|
|
|
 |
Chochlik
Sabotażysta

|
Wysłany: 2008-05-09, 20:10
|
|
|
Jak dla mnie to ta gra jest super. Jedyny mankament jaki zauważyłem to jak grałem protosami w combat decku jest tylko 20 kart. U mnie wyglądało to mniej więcej tak, zaczynam z 6 kartami + wynajdywanie 3 karty, obrona +3 karty, atak +3 karty. W sumie co 2 tury przewijam decka :D. Chociaż jak tak sobie o tym myślę teraz, to jednak to było dobre bo przynajmniej miałem na ręce te karty co chciałem :). Muszę przyznać że protosów w wyrównanej walce jest wtedy bardzo ciężko pokonać. Ciekawe jak to będzie wyglądać gdy doda sie karty technologi.
Musze sie pochwalić ze dzisiaj z Michałem byliśmy w Dragonie i jakoś posegregowaliśmy te żetony i figurki w woreczkach. Samolociki ze złamanymi podstawkami w tej chwili schną, trzeba będzie tylko wyrównać niektóre pogięte.
A odnośnie piątków to jestem za, z tego względu że według planu w czwartki kończę zajęcia o 20 a w piątki aż o 19 :) Na szczęście ten semestr zmierza ku końcowi więc już niedługo. |
|
|
|
 |
zuvik
turtle :)

|
Wysłany: 2008-05-09, 21:13
|
|
|
hmmm piątek to i by mnie pasował tym bardzie że teraz jest już nocna komunikacja |
|
|
|
 |
greco
Zajechamski

|
Wysłany: 2008-05-09, 22:01
|
|
|
| Chochlik to co ty robisz na planszówkach o 18 co tydzień ?? |
|
|
|
 |
Chochlik
Sabotażysta

|
Wysłany: 2008-05-09, 22:25
|
|
|
| greco napisał/a: | | Chochlik to co ty robisz na planszówkach o 18 co tydzień ?? |
Dobre pytanie
Mój Profesor jest zastępcą czegoś-tam i raczej te ćwiczenia są o ruchomych godzinach, bądź też niema ich wcale. Ku mojemu rozgoryczeniu za tydzień akurat właśnie są, dlatego zwolni sie moje miejsce na planszówkach.
Ale żeby zbytnio nie odbiegać od tematu, składamy sie coś na te koszulki na karty ? |
|
|
|
 |
Jacek_PL
Orkz Warboss

|
Wysłany: 2008-08-16, 19:38
|
|
|
Być może kiedyś uda nam się dokończyć granie w Starcrafta. Raz już o tym wspominałem, że takie "krowy" są trudne do grania na spotkaniach które organizujemy. Tymczasem pojawiły się "plotki" o tym że FFG pracuje nad dodatkiem Brood Wars, na szczęście jest on gdzieś pewnie umieszczony w planach na koniec roku 2009, więc jeszcze jest czas na dokończenie gry bez dodatku |
|
|
|
 |
greco
Zajechamski

|
Wysłany: 2008-08-16, 20:43
|
|
|
| trzeba sie ustawic na jakas sobote, ale na sama gre, bez imprez towarzyszących :p |
|
|
|
 |
Jacek_PL
Orkz Warboss

|
Wysłany: 2008-09-11, 10:06
|
|
|
| A jednak plany się zmieniły i Brood Wars ma wyjść już na początku 2009. Wiadomo już że nie będzie dodatkowych frakcji, za to będzie większa możliwość kustomizacji już istniejących frakcji poprzez specjalne karty strategii. Pojawią się też nowe jednostki, między innymi bardzo mocni bohaterowie. Będzie też kilka nowych planet, nowe żetony rozkazów i nowe technologie. Wprowadzone zostaną również scenariusze, co akurat chyba nie musi być czymś fajnym, ot trzeba będzie ułożyć specjalnie plansze i wygrać w jakiś konkretny sposób. W związku z niedawną podwyżką w FFG dodatek będzie dosyć kosztowny, tak myślę że gdzieś w okolicach 180zł. Wszystko też zależy od zawartości pudła, bo być może cena wcale nie jest wygórowana. |
|
|
|
 |
zmorek
Bats & Butterfly

|
Wysłany: 2008-09-11, 10:27
|
|
|
tja... no jeśli o nas chodzi, to nie sądzę, żebyśmy jakoś specjalnie go potrzebowali w celu urozmaicenia rozgrywki wszak nasze rozgrywki są i tak ciekawe, a to na skutek małej częstotliwości z jaka mamy okazję zagrać
choć jakby się tak zastanowić, to grając w klubie po staremu (czyli do 01.00 - 01-30) spokojnie dalibyśmy radę w to zagrać |
_________________ Allow me to google it for you, sire |
|
|
|
 |
CI3SL4Q
Młody v1.0 ;)

|
Wysłany: 2008-09-11, 14:23
|
|
|
Dobra zmorek zrozumieliśmy twojego posta... nie musiałeś pisać go aż 3 razy.
A jeżeli chodzi o Starcrafta to czemu niby scenariusze mają być mało ciekawe? Zawsze sie przyjemniej gra z jakimś tłem fabularnym, dodatkowym sposobem na wygranie itd... ale to moje zdanie |
|
 |
miksan

|
Wysłany: 2008-09-11, 17:01
|
|
|
W sumie Fajnie się zapowiada , a co do scenariuszy to tez wydaje mi się za chybiony pomysł.
Pewnie dopiero za jakiś rok może się zdecydujemy na tą propozycje jak juź pomęczymy podstawkę .
Tak przy okazji to można by się ustawić na jakąś milutką partyjkę w Stara Rozmówimy to jeszcze dzisiaj , mam nadzieje |
|
|
|
 |
zmorek
Bats & Butterfly

|
Wysłany: 2008-09-11, 17:11
|
|
|
| forum mi się pieprzy :/ |
_________________ Allow me to google it for you, sire |
|
|
|
 |
Jacek_PL
Orkz Warboss

|
Wysłany: 2008-12-12, 10:14
|
|
|
| Jest trochę nowości w temacie Brood Wars na razie nie czytałem za dużo, widziałem tylko nowe jednostki i zmienione karty graczy. |
|
|
|
 |
|
|