Strona Główna Częstochowska Fantastyka
Fantastyczne miejsce w sieci.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Szukamy miejsca do grania
Autor Wiadomość
Jacek_PL 
Orkz Warboss

Wysłany: 2008-08-29, 11:33   Szukamy miejsca do grania

W związku z tym, że sytuacja lokalowa ostatnio nie wygląda najlepiej i trudno powiedzieć w którą stronę się wszystko rozwinie trzeba by się rozejrzeć za jakąś alternatywą. Mam na myśli głównie miejsce do grania w planszówki i bitewniaki chociaż może i na karcianki też. Spotykanie się po domach jest takim mocno prowizorycznym rozwiązaniem nie będę tutaj wymieniał wszystkich powodów dlaczego tak jest, podam tylko jeden - nawet jak ktoś ma spore mieszkanie to spotkanie się w więcej niż 6 osób jest mocno kłopotliwe. Drugie rozwiązanie jakie na razie znalazłem jest też dosyć prowizoryczne, w dodatku wcale nie jestem jeszcze przekonany na 100% czy wszyscy chętni będą mogli skorzystać. Kilka osób wie o czym mówię, w każdym razie pewną barierą jest dojazd, powiedzmy samochodem jedzie się tam z Częstochowy ok 30 minut, więc do takiej imprezy trzeba doliczyć przejazd samochodem lub samochodami. Wydaje mi się że będzie to fajna alternatywa na weekendowe granie od czasu do czasu, niestety raczej na wieczorne cotygodniowe spotkania planszówkowe trochę średnia opcja. Innych opcji na razie nie widzę, myślałem jeszcze np o lokalu typu Dast, nie wiem tylko czy ktoś byłby chętny porozmawiać z właścicielami, w sumie teraz i tak nie jesteśmy za bardzo uwiązani do terminu czwartkowego więc inne dni tygodnia też mogą wchodzić w rachubę (aczkolwiek czwartek byłby dobrym dniem :) ). To teraz czekam na jakieś propozycje :)

Szary 

Wysłany: 2008-08-29, 16:35   

W Krakowie swego czasu Bard organizował spotkania planszówkowe w barze (nieprzypadkowo nazywał się Śródziemie).
Dzięki temu promowali nowe gierki, ale z czasem zainteresowanie wzrosło tak bardzo, że bardziej zyskiwał na tym bar.

Jeszcze lepsze rozwiązanie znaleźli w Warszawie. Tam wiele imprez (także "notabli" z GW czy pisarzy) zabierają do klubu Paradox:
http://www.paradox-cafe.p...id=21&Itemid=33
Można na miejscu pograć w planszówki, zorganizować LARPa czy nawet zagrać bitwę.

Zawsze można dodatkowo kogoś zainteresować na miejscu i zachęcić do wspólnej gry.
Problemem takich spotkań zwykle jest dodatkowy koszt (trzeba coś zamówić). Ale przy wcześniejszym umówieniu się z obsługą, można wynegocjować jakąś zniżkę.
Nie polecam knajp o słabym oświetleniu i podejrzanych klientach :)

Zawsze zostają jeszcze Domy kultury, ale to miejsca dość zamkniete w sobie.

http://www.coolminiornot.com/artist/Szary

Jacek_PL 
Orkz Warboss

Wysłany: 2008-08-29, 18:18   

Szary napisał/a:
Nie polecam knajp o słabym oświetleniu i podejrzanych klientach :)

Wolałbym się dowiedzieć raczej które polecasz :mrgreen: , a tak serio to właśnie o tym pisałem. Swego czasu w Daście (Dast) były organizowane turnieje szachowe i jeśli się nie mylę to były także tam urządzane większe turnieje karciane organizowane przez sklep. Jest tylko takie małe "ale" - ja tam nigdy nie byłem i nie mam pojęcia jak to tam wygląda, czy są w miarę przyzwoite stoliki, czy dużo palących (większość naszej ekipy nie pali), jaka jest ogólna atmosfera i czy w ogóle była by możliwość. Z tymi kosztami kupna czegoś to zazwyczaj nie ma aż tak dużego kłopotu, bo każdy i tak najczęściej coś do picia sobie kupuje, a potem często jest wyprawa na tura :wink: ops miało być do Turka. Z drugiej strony to raczej nie należy liczyć po 5 piw na głowę przy graniu w planszówki :) więc kokosów dla właścicieli też z tego jakoś bardzo nie będzie.

Jeszcze co do Warszawy czy Krakowa, no niestety trudno jest się do tych miast nawet porównywać. W Warszawie np. oprócz wymienionego Paradoxu, ludzie spotykają się na granie np. w bibliotece publicznej :!: nie wiem jakie mieli chody, żeby coś takiego zorganizować, ot po prostu mają raz w tygodniu do dyspozycji sale konferencyjną w bibliotece, fakt że tylko do 21, ale zawsze to coś. Nie wiem czy u nas dało by się gdzieś tak załatwić, bo jeszcze sporym problemem są właśnie godziny spotkań. Do godziny 18 myślę, że było by dużo łatwiej, właśnie w jakimś Domu Kultury lub czymś podobnym, ale po 18 zaczynają się już problemy.

zmorek 
Bats & Butterfly

Wysłany: 2008-08-29, 22:25   

Ja pamiętam że Klub Politechnik przez jeden dzień w tygodniu był (jest?) zajmowany przez filatelistów :) pytać wszędzie można.

Jacek_PL 
Orkz Warboss

Wysłany: 2008-08-29, 22:40   

No niby jest w ofercie coś takiego jak spotkania klubowe, ciekawe tylko ile to kosztuje :) i jak by to wyglądało z wieczorową porą.

CI3SL4Q 
Młody v1.0 ;)

Wysłany: 2008-08-29, 22:50   

Niedaleko mnie jest taki dom kultury, często spotyka się tam młodzież w południe (a może spotykała), ale nie wiem jak z wieczorami. Jak coś to mogę się spytać o ile ktoś mnie wysłucha (przeważnie jest odsyłanie do innych i przy 10 razie człowiek wymięka).

Przez chwilę pomyślałem o moim sklepie ale odpada - nie mamy miejsca na stoliki i krzesła (wymienionych rzaczy zresztą też nie mamy...)

Jacek_PL napisał/a:
większość naszej ekipy nie pali

A niektórzy mają astmę...

EDIT:
U mnie w domu kultury nici... spotkania moga być organizowane tylko w wakacje :shock: no ale cóż... Mam jeszcze jeden pomysł, ale trudna droga do niego no i mogę zacząc go realizować od poniedziałku, może wypali więc trzymajcie kciuki!

zuvik 
turtle :)

Wysłany: 2008-09-01, 14:33   

ciężko powiedzieć co z tym dastem. Jest tam w miarę osobna sala która okazjonalnie właściciel otwierał. Można z nim pogadać i zobaczyć jak to wygląda. Tylko trzeba wziąć pod uwagę to że jak zamówimy dwa piwa i jedna kole to wypad do dasta będzie jednorazowy.

Jacek_PL 
Orkz Warboss

Wysłany: 2008-09-01, 17:45   

zuvik napisał/a:
Tylko trzeba wziąć pod uwagę to że jak zamówimy dwa piwa i jedna kole to wypad do dasta będzie jednorazowy.

To chyba nas jednak dyskwalifikuje w przedbiegach. Nic to trzeba będzie jednak coś innego wykombinować i to raczej szybko. Tak przy okazji jak by ktoś zauważył, że sklep jest otwarty to niech da mi jakoś znać.

zmorek 
Bats & Butterfly

Wysłany: 2008-10-14, 18:24   

Nie rozumiem, czemu 2 piwa i kola miaøby nas dyskwalifikowa©, my z kurzym poszlißmy sobie z naszymi zasobami do coffeiny i przez bodaj 3 godziny rozwalilißmy sié na caøym stole i skøadalißmy decki do B5. Nawet ludzie z ußmiechem pytali co robimy :P inna sprawa, æe moæe próbowaøy (bo to niewiasty byøy) poderwa© kurzymisia. A zamówilismy dwie kawy i dwa soki :D

greco 
Zajechamski

Wysłany: 2008-10-14, 18:36   

zmorek z Holandii poproszę bez polskich znaków, bo ładny bigos wyszedł :D
A może w coffein'ie nas przyjmą :P

Jacek_PL 
Orkz Warboss

Wysłany: 2008-10-14, 19:18   

greco napisał/a:
zmorek z Holandii poproszę bez polskich znaków,

Taaa polskie znaki, najarał się czegoś i ma problemy z pisaniem ;)

To co znowu wykopujemy temat, ktoś wie o czymś czego ja nie wiem, a co powinienem wiedzieć ? Znaczy w kwestii lokalu. Mobilny stolik do gry w bitewniaki dopiero powstaje (jest już rama) ale z powodu awarii w stolarni nie mam jeszcze dociętych blatów.

Jacek_PL 
Orkz Warboss

Wysłany: 2008-10-16, 13:03   

Dobra temat znowu aktualny, dziś co prawda chyba normalnie będzie, ale to już chyba ostatki.

CI3SL4Q 
Młody v1.0 ;)

Wysłany: 2008-10-16, 13:43   

Rozwiązania znajduje się w nagłych przypadkach - tak mi mówi mama ;) pewnie jak już nie będziemy mieli miejsca do grania to znajdzie się jakieś rozwiązanie. Ale faktycznie trzeba zacząć szukać!

Jacek_PL 
Orkz Warboss

Wysłany: 2008-10-16, 13:55   

Tak wiem, że jak już będziemy musieli to coś wymyślimy, chodzi tylko o wytypowanie potencjalnych miejsc gdzie być może się zaczepimy.

greco 
Zajechamski

Wysłany: 2008-10-16, 14:22   

A co tomasz ostatecznie zrezygnował ?? Nie ma zamiaru robić już remontu ?

Odpowiedz do tematu