Wysłany: 2010-07-04, 21:34 Sklep "Bard" w Częstochowie
Ponieważ Chochlik "zarzucił" mi że nie zrobiłem specjalnego tematu na ten temat (masło maślane ) to właśnie go robię. Nie wiem czy to lepsze miejsce od shoutboxa, ale przynajmniej łatwiej będzie śledzić nasze opinie.
Ok, skoro wstęp za na mi to kilka informacji, a potem moje opinie
- nadal aktualna jest oferta pracy, info na stronie Barda
- jak już Lego wspomniał to będzie nieduże stoisko koło Reala, więc miejsca do grania nie będzie
- sklep ma być otwarty tak jak całe M1, czyli poniedziałek-sobota 9-21 i niedziela 10-20
- głównym asortymentem sklepu będą gry planszowe, dodatkowo gry karciane (na pewno będzie MtG i WoW) oraz drobne akcesoria do gier kostki, koszulki itp, jak widać nie będzie figurek do gier bitewnych
- otwarcie sklepu jest planowane pomiędzy 15 a 30 sierpnia
- mam nadzieję że nie ujawniłem jakiś wielkich tajemnic handlowych
I teraz moja drobna opinia; podobnie jak kilka znajomych mi osób mieliśmy nadzieję na sklep nastawiony na hobbystów, tzn. większy lokal z miejscem do grania, jakieś pokazy, turnieje itp. Niestety z pewnych względów biznesowych, w które nie będę się zagłębiał, taki sklep nie był brany nawet pod uwagę. Miejsce na sklep też idealne nie jest, jednak w Galerii Jurajskiej chyba łatwiej trafić na takiego klienta który przychodzi się "poszwędać" i przypadkiem trafi do sklepu z grami, tutaj oczywiście tylko domyślam się że zadecydowała cena wynajmu. Lokal będzie dosyć mały, a miał być większy, chociaż nawet wtedy nie były brane pod uwagę jakieś stoliki do grania czy pokazów, być może w przyszłości większy lokal się znajdzie i może wtedy sklep poszerzy swój asortyment, ale to na razie gdybanie, wiele będzie zależało od tego jak ten biznes się przyjmie na naszej ziemi Co jeszcze, miejsca do grania nie będzie, ale w zależności od skilla pracowników, a głównie kierownika sklepu będzie możliwość organizowania lub współorganizowania wszelkiego rodzaju imprez poza sklepem, na przykład oficjalne turnieje w MtG czy w Battla, jakieś pokazy gier czy co tam jeszcze się wymyśli. Nie potrafię sobie wyobrazić jak ten biznes będzie funkcjonował, ale w przeciwieństwie to poprzednich takich sklepów w Częstochowie ten jest nastawiony na zupełnie innych klientów i właśnie dla tego nie mam pojęcia jak będzie funkcjonował. Na pewno trudno sobie wyobrazić fana Magica przyjeżdżającego z Rakowa po boosterek, a i ludzie siedzący w planszówkach czy bitewniakach też raczej się najpierw rozejrzą po sklepach internetowych czy aby na pewno opłaci się kupić to w sklepie stacjonarnym, gdzie jednak ceny będą wyższe, chociaż tym razem w przypadku planszówek nie będzie to aż tak duży rozrzut.
Poziom: 12
HP: 3/319
1%
MP: 152/152
100%
EXP: 27/27
100%
Wysłany: 2010-07-05, 17:11
No miło że takie coś ma powstać ale jak to zwykłem mawiać - cudów nie ma. Taki sklep z miejscem do grania w Częstochowie były conajmniej wątpliwy, a sklep z niewielkim lokalem o takiej tematyce to ryzyko w praktycznie każdym mieście. Nie ma co ukrywać że ludzie bardziej chcą w takich miejscach grać niż kupować. A wiadomo że np. grając w magica w takim miejscu nowy boosterek kusi non stop .Druga rzecz to sprawa miejsca jako M1 - lokacja zła nie jest bo tramwajem i wieloma autobusami da się dojechać. Galeria byłaby MOŻE lepsza dlatego że raczej wątpie żeby ludzie przypadkowi przyjeżdżający do galerii przypadkiem nagle stawali się fanami planszówek i karcianek. Jedyny plus takiego miejsca to byłby łatwy dojazd z poza miasta. Pozatym możliwe że specjalnie wybrali takie miejsce żeby wybadać jak stoi tego typu hobbystyka u nas w mieście. Jak będzie luz wezmą większy lokal i lepsza lokalizacje - jak klapa to mało stracą. Bo wiadomo że cena za lepsze miejsce może być kosmicznie większa. Nie wróże im długiej prosperującej przyszłości - ale po 2 boosterki tam chętnie skocze bo ostatnio znowu troche w magica gram. Pożyjemy zobaczymy. Oby otwarli to jak najszybciej.
wiesz ile kosztuje puste miejsce w sklepie ??
według mnie dużo więcej niż da zarobić taki klient który raz na jakiś czas kupi bustera a siedzi tam stale
zanim cokolwiek więcej zainwestują to sie chyba ze cztery razy zastanowią czy im sie to opłaci by stawiać coś większego niż kiosk
O miejscu do grania można zapomnieć, jeśli będzie większy sklep to tylko po to żeby zwiększyć asortyment. Na razie w ofercie będzie towar który się sprzedaje w sklepach stacjonarnych i generuje największy dochód dla firmy "Bard" czyli planszówki. Karcianki i drobne akcesoria nie zajmują dużo przestrzeni więc spokojnie mogą też w sklepie być, natomiast cała reszta czyli RPGi i gry bitewne będę raczej musiały poczekać na większy lokal, a i wtedy nie jest przesądzone że się tam pojawią. Mnie się wydaje że ciągle myślimy trochę innymi kategoriami, a to jednak jest biznes i taka firma jak "Bard" na pewno nie zakłada sklepu w Częstochowie tylko dla tego że biedni hobbyści nie mają się gdzie podziać
w 200% sie z Jackiem zgadzam.
może sie zmieści półka z podręcznikami i druga na bustery do najpopularniejszych karcianek. ale nie spodziewałbym sie nic więcej. przecież i tak wiadomo, że jeśli będzie wyższa marża niż dostępna na sieci to ludzie kupią z sieci
Bard robi bardzo mądre posunięcie - bada rynek na północ od Katowic. Cieszy mnie, fakt że nie wystartowali od razu w Łodzi. Dobrze zaopatrzony sklep z planszówkami i akcesoriami będzie cieszył się dość sporym powodzeniem, szczególnie wśród naszej gawiedzi. Komu z nas chce się czekać 2-3 tygodnie na zebranie wspólnego zamówienia i kolejny tydzień na przesyłkę gdy potrzebuje tylko kostek lub koszulek, albo 1 boosterek Kiedyś pisałem już jak lubię zakupy przez internet ...
Swoją drogą (egoistycznie) cieszy mnie, że nie będzie tam miejsca do grania - to zabiło by u nas każdy sklep Historia kołem się toczy ... a w Belgu i innych lokacjach gra się całkiem nieźle.
Z tym graniem w sklepie to są dwa problemy, po pierwsze zależy kto gra, a raczej jak się zachowuje - nawet najmilsza obsługa nie zatrze złego wrażenia np. na rodzicach którzy przyszli coś kupić i akurat trafili na jakiś nerwowy moment czy spragnionych graczy. Drugi problem to jak już było wspomniane, przestrzeń w sklepie kosztuje, należy się zastanowić czy większy zysk wygenerują grający w sklepie czy zwiększona oferta towarowa. Na razie wygląda na to że będzie problem z pomieszczeniem towaru, a powierzchnia sklepu będzie podobna do tego co było w Fantasy/Dragonie, więc towaru raczej będzie sporo. Sam jestem bardzo ciekawy jak to się wszystko potoczy, a na razie wygląda że na październikowym konwencie pojawi się jeszcze jeden wystawca/sprzedawca/sponsor * niepotrzebne skreślić
Prawda jest taka, że sklep to sklep, a na przesiadywaniu klientów to zarabiają nie sklepy tylko puby i bary. Obecnie wszelkiej maści fantaści rozeszli się po różnych barach w mieście i tam się spotykają - fajnie byłoby, gdyby powstał taki, który klimatem i warunkami naturalnie przyciągałby nasze środowisko, ale na razie takiego nie ma. Zresztą moim zdaniem to wcale jakiś większy problem nie jest. Ludzie się znają, mają swoje telefony więc jedyna opcja jest tylko taka - żeby się komuś chciało wszystkich skrzyknąć.
I tak grają sobie planszówkowicze, magicowcy, b5. Można czasem kogoś spotakć w Towerze - ot co.
Nie próbujmy przerzucać tego na sklep - moim zdaniem to chybiony pomysł.
Mi bardziej brakuje konwentu niż sklepu z miejscem do grania.
Swoją drogą, na stronie Barda wsród spisu sklepów stacjonarnych jest już ten w Częstochowie
http://www.bard.pl/1,SklepyFirmowe.html
Co prawda póki co tylko że jest, ale nie ma adresu ale już jest to krok naprzód Dziś napisze do kogoś tam żeby wybadać kiedy otwarcie.
_________________ Mam: R4TG, Drakon, Jenga.
Chce: dodatki do R4TG
Mogę mieć: MiM, stare wydanie z 4 chyba dodatkami